
Korjuukelpoisuuskartat helpottavat puunkorjuun suunnittelua
Puunkorjuun kausivaihtelut aiheuttavat vuosittain kustannuksia metsäalalla. Kesäisin ja kelirikkoaikana hakkuita voi tehdä vain sellaisissa leimikoissa, joissa maasto kantaa raskaita metsätyökoneita. Jos sopivista kohteista ei ole tietoa, voi puuhuoltoon tulla katkoksia. Puunkorjuun ajoitus ja olosuhteet vaikuttavat myös hakkuiden korjuujälkeen.
Metsäkeskus on julkaissut uusia korjuukelpoisuuskarttoja, jotka helpottavat puunkorjuun suunnittelua alueittain. Kartoilla erottuvat selvät talvileimikot ja kesäkorjuuseen sopivat kohteet. Karttatietojen avulla metsäkoneyrittäjät näkevät, koska millekin kohteelle voi mennä töihin. Näin puunkorjuuta on mahdollista rytmittää entistä tasaisemmin ympäri vuoden. Myös maasto- ja puustovaurioiden riski pienenee, kun metsätöitä tehdään keliolosuhteiltaan sopivissa kohteissa.
Korjuukelpoisuuskarttoja on toistaiseksi saatavilla 21 alueelta eri puolilta Suomea ja yhteensä noin 4 miljoonan hehtaarin alalta. Kartta-aineistoa täydennetään ensi vuonna.
- Kartat on tehty yhdistämällä metsien laserkeilaustietoa ja muita tietolähteitä. Nyt julkaistut aineistot ovat Metsäkeskuksen aiempien vuosien inventointialueilta, ja ne on valittu yhdessä metsäalan toimijoiden kanssa, kertoo paikkatietoasiantuntija Seppo Kilpiäinen Suomen metsäkeskuksesta.
Metsäalan toimijat ovat osallistuneet aktiivisesti korjuukelpoisuuskarttojen kehitystyöhön.
- Puutavaran hankintamäärien kasvu ja korjuukaluston tehokas ympärivuotinen käyttö edellyttävät kesäkorjuukelpoisten kohteiden tarkkaa tunnistamista. Korjuukelpoisuuskartat ovat objektiivinen tietolähde, jonka avulla metsäasiantuntijat, yrittäjät ja kuljettajat voivat työskennellä laadukkaammin ja ympäristön kannalta kestävämmin. Tarkemman korjuukelpoisuustiedon avulla uraverkosto sijoitetaan maastoon paremmin ja vähennetään korjuuvaurioita, sanoo kehitysjohtaja Olli Laitinen Metsä Groupista.
Maaston kantavuusmallit karttojen pohjana
Puunkorjuuseen vaikuttavat vuodenaikojen vaihtelu, sääolosuhteet, metsäteiden kunto ja erityisesti maaston kantavuus. Suomen metsäkeskus, Luonnonvarakeskus, Metsäteho Oy ja Arbonaut Oy ovat kehittäneet Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä –kärkihankkeessa maaston kantavuutta kuvaavia malleja, joita on hyödynnetty korjuukelpoisuuskartoissa.
- Maaston kantavuusmalleja kehitetään edelleen, joten seuraavat kartta-aineistot ovat entistä laadukkaampia, lupaa metsätiedon palvelupäällikkö Jorma Jyrkilä Suomen metsäkeskuksesta.
Uusia korjuukelpoisuuskarttoja voi selata ja ladata käyttöön Suomen metsäkeskuksen verkkosivuilta. Metsänomistajat ja toimijat näkevät hakkuukohteen korjuukelpoisuuden kuviokohtaisesti myös Metsään.fi-palvelun karttanäkymässä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jorma Jyrkilä
metsätiedon palvelupäällikkö
Suomen metsäkeskus
p. 040 723 2641
jorma.jyrkila(at)metsakeskus.fi
Seppo Kilpiäinen
paikkatietoasiantuntija
Suomen metsäkeskus
p. 050 592 0981
seppo.kilpiainen(at)metsakeskus.fi
Olli Laitinen
kehitysjohtaja
Metsä Group
p. 050 034 4597
olli.laitinen(at)metsagroup.com
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Metsäkeskuksen tehtävänä on edistää metsätaloutta ja alan elinkeinoja ja neuvoa metsänomistajia metsien ja metsäluonnon hoidossa sekä hyödyntämisessä. Metsäkeskus myös kerää ja jakaa tietoa Suomen metsistä sekä valvoo metsälainsäädännön noudattamista. Metsäkeskuksen toimintaa ohjaa ja valvoo maa- ja metsätalousministeriö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen metsäkeskus
Ryskettä metsiin Kankaanpäässä7.3.2018 10:18:46 EET | Tiedote
Metsäalan toimijat järjestävät Kankaanpään S-marketissa Ryskettä metsiin -tapahtuman lauantaina 17.3. klo 10-15. Koko perheen metsäisessä tapahtumassa saa tietoa metsistä ja nykypäivän metsätaloudesta. Perheen nuorimmat voivat tutustua metsään ja puualaan pelien muodossa.
Metsänomistuksen suurtapahtuma Seinäjoella 17.3.20187.3.2018 10:15:00 EET | Tiedote
Moni eteläpohjalainen metsänomistaja miettii metsäomaisuuden siirtämistä eteenpäin perheessä tai suvussa. Sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun on mahdollisuus saada vinkkiä Polvelta toiselle -messuilla Seinäjoki Areenassa 17.3. klo 9.00-16.00. Messut järjestetään toista kertaa Etelä-Pohjanmaalla.
Rokuan yksityismetsissä hoidettiin paahde-elinympäristöjä28.2.2018 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen metsäkeskus on tehnyt Rokuan harjualueella töitä paahde-elinympäristöjen hyväksi EU:n osittain rahoittamassa Light & Fire -LIFE hankkeessa. Maastossa näkyvät maanpinnan käsittelyn jäljet sadoista laikuista, koska jäkälää on poistettu laikuista. Lähes kahteen sataan laikkuun istutettiin kangasajuruohon taimia, joista puolet oli mikrolisättyjä.
Öppna skogsdata kan börja laddas ned från början av mars27.2.2018 10:00:00 EET | Pressmeddelande
Skogsdata som administreras av Finlands skogscentral kan börja utnyttjas ännu effektivare från och med 1.3.2018 när ändringarna i lagen om skoglig information träder i kraft. Sådana skogsdata som betraktas som miljöinformation står i fortsättningen till förfogande i på de nya sidorna om öppna data i tjänsten MinSkog.fi.
Avoin metsätieto tulee ladattavaksi maaliskuun alussa27.2.2018 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen metsäkeskuksen hallinnoimaa metsätietoa on mahdollista hyödyntää nykyistä tehokkaammin 1.3.2018 alkaen, kun metsätietolain muutokset astuvat voimaan. Ympäristötiedoksi katsottavat metsätiedot ovat jatkossa avoimesti saatavissa Metsään.fi-verkkosivujen uudessa avoimen tiedon osiossa.