Kahden kulttuurin perheissä kasvaa ennakkoluulottomia suomalaisia
- Tarvetta vertaistuelle on edelleen. Vielä 80-luvun loppupuolella oli täysin maahan muuttavan ulkomaalaisen tuurista sekä omasta ja suomalaisen puolison tarmokkuudesta kiinni, kuinka hyvin uuteen yhteiskuntaan pääsi mukaan. Viranomaiset tarjosivat niukasti kotoutumispalveluja eikä järjestökentältä löytynyt toimijoita, jotka olisivat tarjonneet mahdollisuuksia tutustua valtaväestöön, kertoo Familian suunnittelija Mina Iranta.
Familia täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Yhdistys perustettiin Helsingissä edistämään suomalaisten ja Suomeen muualta muuttaneiden ihmisten kanssakäymistä. Vuosikymmenien aikana palvelut ovat parantuneet, mutta edelleen vertaistuella on valtava merkitys kaksikulttuuristen perheen ja sen jäsenten hyvinvoinnille.
- Kahden kulttuurin perheet jakavat saman elämäntilanteen, esimerkiksi vauva-arjen, muiden vauvaperheiden kanssa. Vertaisuus on kuitenkin erityisen tärkeää tilanteissa, joita eivät kaikki perheet kohtaa. Esimerkiksi jos vanhemman ja lapsen perhesidettä ihmetellään, koska lapsi ei näytä vanhemmaltaan, tai jos toisen vanhemman oikeus kuulua perheeseen kyseenalaistetaan oleskelulupaviranomaisten toimesta. On äärettömän tärkeää päästä jakamaan kokemuksia muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa, ja muun muassa näitä mahdollisuuksia Familia tarjoaa.
Kaksikulttuurisissa perheissä elää Suomessa arviolta yli 300 000 aikuista ja lasta, joka on verrattavissa esimerkiksi ruotsinkielisen väestön määrään Suomessa. Valtaosa Suomessa syntyneiden naisten ja miesten ulkomailla syntyneistä puolisoista tulee EU-maista ja muualta Euroopasta.
Kasvavasta kohderyhmästä huolimatta Familia on edelleen ainoa toimija, joka keskittyy erityisesti kahden kulttuurin perheisiin. Yhdistys järjestää muun muassa suomen kielen kursseja, vanhempainvalmennusta, vertaisryhmiä sekä tukee Suomeen muuttaneiden puolisoiden työllistymistä. Nettitoiminta tavoittaa kohderyhmän valtakunnallisesti, jopa Suomen ulkopuolella. Kahden kulttuurin lapsille Familia tarjoaa tilaisuuden tavata muita kahdesta eri maasta kotoisin olevien vanhempien lapsia.
Lisätietoa:
www.familiary.fi/uutiset/30-vuotta-kahden-kulttuurin-perheiden-tukena
Lisää Familiasta: www.familiary.fi
Lisää Familian Duo-toiminnasta ja tietoa kahden kulttuurin perheistä: www.duoduo.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Melis Arı-GürhanlıToiminnanjohtaja
Puh:050 433 5411melis.ari@familiary.fiMina IrantaSuunnittelija
Puh:044 792 6668mina.iranta@familiary.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Familia on tukenut Suomessa syntyneiden ja maahan muuttaneiden suomalaisten kaksisuuntaista kotoutumista jo vuodesta 1988, ja on erityisesti kahden kulttuurin suomalaisten edunvalvoja. Monipuolista Duo-toimintaa kahden kulttuurin pareille ja perheille järjestetään jo lähes kymmenen vuoden kokemuksella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Familia ry
Antirasistinen ja yhdenvertainen yhteiskunta ei ole vain sanoja paperilla1.9.2023 14:12:06 EEST | Tiedote
Hallituksen eilinen tiedonanto oli kaivattu. Vasta konkreettiset teot puhuvat puolestaan, onko hallitus sitoutunut yhdenvertaisuuteen ja rasismista vapaan yhteiskunnan edistämiseen.
Välittävä Suomi ei ole maahanmuuttokielteinen21.6.2023 09:59:32 EEST | Tiedote
Uuden hallituksen suunnitellut muutokset maahanmuuttoon liittyen heikentävät kahden kulttuurin perheiden hyvinvointia ja maahan muuttaneiden oikeuksia.
Kansalaisaloite haluaa mahdollistaa useamman kielen merkitsemisen väestötietojärjestelmään11.1.2023 09:45:38 EET | Tiedote
Suomi on monikielinen maa, mutta yksilöllä voi olla vain yksi virallisesti rekisteröity äidinkieli. Äidinkielenä monikielisyys -kansalaisaloite haluaa korjata epäkohdan.
Onko Suomi valmis monikieliseen tulevaisuuteen?26.6.2019 09:24:50 EEST | Tiedote
Suomessa puhutaan ainakin 150 kieltä ja monikielisten nuorten määrää kasvaa vuosi vuodelta. Millaiseksi voimavaraksi monikielisyys nähdään Suomessa nyt – entä tulevaisuudessa? Miten nuorten monikielisyyttä pitäisi tukea ja mitä pitäisi tehdä toisin? Miten monikielisten nuorten identiteettiin ja tulevaisuuteen vaikuttaisi mahdollisuus rekisteröidä itselleen useita äidinkieliä?
”Suomi on kaksikielinen maa, miksei voi olla kaksikielisiä kansalaisia?”12.3.2019 07:12:00 EET | Tiedote
Kannanotto julkaistavaksi 12.3.2019 ”Rekisteröimällä lapsen molemmat äidinkielet, saisimme uutta, reaaliaikaista tietoa Suomen monikielisyydestä ja kaksikielisyyden monimuotoisuudesta."
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme