Sijoittajan personal trainer hyppäsi mobiiliin
”Kauppaa on voinut käydä itsenäisesti tai jättää varansa valitun allokaation mukaisesti varainhoitajan hoidettavaksi. Digitaalista personal traineriä, joka tarjoaa tukea suunnitteluun ja sijoituspäätösten tekemiseen, mutta jättää lopullisen päätöksenteon sijoittajalle itselleen, ei ole ollut tarjolla. Kuitenkin yli puolet suomalaisista* haluaa sijoituspäätöksilleen asiantuntijan tuen”, kertoo Kalle Anttila, Danske Bankin sijoituspalveluista vastaava johtaja.
Danske Bank on tänään tuonut Suomessa markkinoille aidon digitaalisen sijoitusneuvonnan. Palvelu sopii sijoittajalle, joka haluaa apua juuri omiin tavoitteisiinsa sopivan sijoitussuunnitelman laatimiseen, neuvoja sijoitusvaihtoehtojen valintaan ja tukea sijoitussuunnitelman seuraamiseen – digitaalisissa kanavissa.
Palvelua avatessa sijoittajalle laaditaan sijoittajakuva ja omiin tavoitteisiin sopiva sijoitussuunnitelma. Uusien palveluiden lanseerausvaiheessa asiakkaat tekevät alkukartoitukset yhdessä sijoitusasiantuntijan kanssa, sillä Danske Bank haluaa kehittää palvelun käyttöönottoa mahdollisimman sujuvaksi yhdessä asiakkaiden kanssa. Lähiaikoina asiakas laatii sijoittajakuvan ja suunnitelman itse ohjatussa verkkopalvelussa.
Sijoittajakuvan ja sijoitussuunnitelman perusteella sijoittajalle valikoituu sopiva mallisalkku. Mallisalkusta sijoittaja näkee, mihin sijoituskohteisiin Danske Bankin salkunhoitotiimi suosittelee hänen sijoittavan. Mallisalkku koostuu aluksi yhteensä kahdeksasta sijoitusrahastosta ja etf:stä, jotka ovat sekä Danske Bankin omia että ulkopuolisten palveluntarjoajien tuotteita. Tuotteiden painotukset salkussa vaihtelevat asiakkaan riskinottohalukkuuden mukaan korkopainotteisemmista osakepitoisempiin allokaatioihin.
Sijoittaja muodostaa oman salkkunsa neuvoihin tukeutuen. Salkun voi avata maltillisellakin summalla, esimerkiksi 5000 eurolla pääsee jo alkuun ja täydentää salkkua esimerkiksi kuukausittaisilla säästöillä.
Sijoittaja voi seurata sijoitustensa kehitystä mobiili- ja verkkopankissaan. Hän näkee helposti, minkä verran hänen sijoituksensa ovat tuottaneet ja miten se vertautuu mallisalkkuun sekä minkä verran salkun sisältö poikkeaa mallisalkusta.
Danske Sijoitusneuvonta Online -palvelun mallisalkut rakentuvat sijoitusrahastoille ja indeksiosuusrahastoille (ETF), jotka ovat aina jakelupalkkiovapaita. Palveluun ei ole aloitus- eikä lopetusmaksuja, sijoitusrahastoihin liittyviä merkintä- tai lunastuspalkkioita eikä minimisijoituksia.
Näin se käytännössä toimii
Online-palvelu tarjoaa helppoutta niin kokeneelle kuin kokemattomammallekin sijoittajalle. Tältä se asiakkaan näkökulmasta näyttää:
”Asiantuntijat seuraavat jatkuvasti markkinatilannetta ja tulevaisuuden näkymiä ja tekevät näiden perusteella mallisalkkuun aktiivisia päätöksiä ja sijoitussuosituksia. Asiakas tekee kuitenkin itse lopullisen sijoituspäätöksen hyväksymällä tai hylkäämällä neuvon”, Anttila kertoo.
Jos mallisalkun sijoitukset muuttuvat, sijoittajan salkku poikkeaa merkittävästi mallisalkusta tai markkinoilla tapahtuu jotain yllättävää, sijoittaja saa mobiili- ja verkkopankkiinsa kehotuksen tarkistaa oman salkkunsa tilanteen sekä suosituksen mahdollisista toimenpiteistä.
Otetaan esimerkki lähimenneisyydestä. Brexit-äänestyksen vuoksi osakekurssit reagoivat voimakkaasti tuloksen selvittyä. Silloin digitaalisen sijoitusneuvontapalvelun käyttäjä olisi voinut saada pian äänestystuloksen ratkettua esimerkiksi tällaisen viestin: ”Ison-Britannian kansanäänestys maan EU-jäsenyyden jatkosta päättyi EU-eroa kannattaneiden voittoon. Markkinat heiluvat voimakkaasti, mutta pitkäjänteisen sijoittajan ei kannata hötkyillä. Sijoituspäätösten pohjaksi tarvitsemme lisää tietoa. Nyt pitää katsoa, mille tasolle kurssit asettuvat, miten keskuspankit reagoivat ja miten Britannian eroneuvottelut käynnistyvät. Toistaiseksi emme suosittele tekemään salkkuusi muutoksia.”
Tilanteen tasoituttua, asiakas olisi saanut seuraavan viestin, joka olisi voinut olla esimerkiksi: ”Näkemyksemme mukaan poliittinen epävarmuus jarruttaa tällä hetkellä eurooppalaisosakkeiden nousua. Näemme kuitenkin, että eurooppalaiset osakkeet ovat kohtuullisesti hinnoiteltuja ja yleisesti odotamme eurooppalaisyhtiöiden tulosten paranevan. Sijoitusnäkemyksemme mukaan kehotamme ylipainottamaan eurooppalaisosakkeita. Tarkista omien sijoitustesi tilanne verkkopankista ja katso, miten tasapainottaa sijoituksesi sijoitusnäkemyksemme mukaisesti.”
”Näin sijoittaja saa jatkuvasti tukea päätöksentekoon, mutta ei joudu itse seuraamaan kaikkia markkinatapahtumia ja miettimään niiden vaikutuksia omiin sijoituksiinsa”, Anttila päättää.
*) Danske Bankin Kantar Sifo Prosperalla teettämään verkkopaneelikyselyyn vastasi syyskuussa 2017 1000 suomalaisen edustava otos.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Kalle Anttila, sijoituspalveluista vastaava johtaja, Danske Bank, puh. 010 546 6625, kalle.anttila@danskebank.fi
Lisää tietoa Danske Bankin uusista sijoituspalveluista täällä: www.danskebank.fi/vaadivapautta
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, ja haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme. Danske Bank Oyj on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Danske Bank Oyj
Danske Bank: Suomi Pohjoismaiden nopeimmin kasvava talous myös vuonna 2018, asuntomarkkinahuolet paikallisia8.1.2018 11:05:48 EET | Tiedote
Suomen talous kasvaa nyt vauhdikkaasti verrattuna muihin Pohjoismaihin. Danske Bankin mukaan asuntojen hinnat laskevat Ruotsissa ja Norjassa, mutta se ei merkittävästi vaikuta Suomen asuntomarkkinoihin.
Suomalaiset siirsivät MobilePayllä yli 100 miljoonaa euroa vuonna 2017 – kasvua 130 prosenttia27.12.2017 10:00:00 EET | Tiedote
MobilePayllä tehtiin noin 3,7 miljoonaa rahasiirtoa Suomessa vuonna 2017. Kasvun uskotaan jatkuvan vuonna 2018, kun mobiilimaksaminen yleistyy entisestään Suomessa.
Suomalaiset osakkeet yltäneet tuotossa lähes USA:n tasolle viimeisen 5 vuoden aikana – nousun jatkuminen vaatii tulosparannuksia19.12.2017 11:32:18 EET | Tiedote
Suomalaisten pörssiyhtiöiden tulee parantaa tuloksiaan ensi vuonna, jotta kurssinousu jatkuu. Viimeisen viiden vuoden aikana suomalaiset osakkeet ovat tuottaneet lähes yhtä hyvin kuin yhdysvaltalaiset.
Danske Bankin suhdannekatsaus joulukuu 2017: Kasvun eväitä riittää vielä ensi vuodelle – tämän jälkeen nousu hidastuu mutta ei lopu19.12.2017 10:30:00 EET | Tiedote
Talouskasvu jatkuu Suomessa poikkeuksellisen vauhdikkaana myös ensi vuonna. Danske Bank korottaa ensi vuoden talouskasvuennustetta puoli prosenttiyksikköä 2,3 prosenttiin. Kuluttajalle ensi vuosi tuo kolme ilonaihetta.
Tervetuloa: Danske Bank arvioi osakevuotta 2018 ja julkaisee suhdanne-ennusteen vuosille 2017–201913.12.2017 14:49:39 EET | Kutsu
Hyvä median edustaja, tervetuloa Danske Bankin suhdannekatsauksen julkistukseen. Mukana myös salkunhoitajamme katsaus Suomi-osakkeisiin vuonna 2018.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme