
Kuopiossa puhutaan metsästä
Metsäbiotalouden parissa työskentelee maakunnassamme yli 5 000 henkilöä. Esimerkiksi puutuoteteollisuus on ollut yksi veturi liikevaihdon kasvulla mitaten. Sama kasvu näkyy myös metsä- ja puutuoteteollisuuden viennissä. Samaan aikaan muuttoliikettä suuntautuu maakunnasta pois, mikä vaikeuttaa metsätalouden osaavan työvoiman saatavuutta.
Metsävaramme ovat runsaat. Metsiin on jäänyt aikaisempina vuosina runsaasti hakkuusäästöjä. Vuosina 2016 ja 2017 hakkuukertymä on kuitenkin noussut 6 miljoonaan kuutiometriin. Alueellisen metsäohjelman hakkuutavoite on 6,9 miljoonaa kuutiota.
- Erityisesti huolettaa taimikonhoito ja alempiasteinen tieverkko, joista ensin mainittu vaikuttaa olennaisesti tuleviin hakkuumahdollisuuksiin ja jälkimmäinen puun saatavuuteen tälläkin hetkellä, sanoo elinkeinopäällikkö Seppo Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.
Talousmetsien luonnonhoidon merkitys kasvaa
Luonnon monimuotoisuuden huomioimiseen on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja. METSO-ohjelmassa on varattu vuodelle 2018 runsaasti varoja käytettäväksi vapaaehtoisen suojelun ja luonnonhoitohankkeiden toteuttamiseksi. Eri-ikäisrakenteinen metsien käsittely antaa metsänomistajille lisää uusia vaihtoehtoja, joskin menetelmä ei ole vielä kovin laajasti käytössä.
- Metsäteollisuuden tuotteiden kysyntä lisää hakkuita Suomessa. Lisääntyvät hakkuut edellyttävät vaikuttavampia toimia myös metsien monimuotoisuuden säilymisen eteen. Talousmetsien luonnonhoito korostuukin jatkossa metsätaloudessa entistä enemmän, toteaa aluejohtaja Helena Reiman Suomen metsäkeskuksesta.
Ilmastonmuutos on myös metsäalan haaste
Oman uuden ja merkittävän haasteen alalle tuo ilmastonmuutos. Metsien hyvällä hoidolla ja ilmastonmuutoksen torjunnalla on paljon yhteistä. Hyvin kasvava metsä sitoo myös hyvin hiiltä. Hyvin hoidetusta metsästä saadaan metsäteollisuuden tuotteita. Näillä tuotteilla voidaan korvata muun muassa öljypohjaisia tuotteita, kuten muovia. Kuitenkin lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna, hakkuut pienentävät metsän hiilen sidontaa.
- Pelkästään tukkia, kuitua tai energiapuuta ei pidä ajatella, ei myöskään pelkästään hiilensidontaa. Metsien käytössä tulee sovittaa yhteen niin taloudellinen, ekologinen kuin sosiaalinen kestävyys, selvittää Helena Reiman.
Yhteistyöllä maakunnan parhaaksi
Metsätaloudessa on tärkeää tehdä laajamittaista yhteistyötä maakunnan eri toimijoiden kesken. Metsäteollisuudessa on tehty ja on suunnitteilla merkittäviä investointeja. Se luo hyvän pohjan metsien käytölle.
Lisäksi tarvitaan toimenpiteitä, jotka luovat puitteita metsätaloudelle. Pohjois-Savon metsäohjelma 2016-2020 sisältää yhteisesti linjattuja kehittämistoimia, joita halutaan nyt toimintaympäristön muutoksienkin takia täsmentää.
Laaja joukko metsäalan toimijoita ja sidosryhmiä käsittelee Pohjois-Savon metsätalouden tulevaisuudennäkymiä Puhutaan metsästä Pohjois-Savo -seminaarissa Kuopion kaupungin valtuustosalissa tiistaina 6.2.2018 klo 13 alkaen.
Yhteyshenkilöt
Seppo Niskanen
elinkeinopäällikkö, Suomen metsäkeskus
puh. 0500 498 397
seppo.niskanen@metsakeskus.fi
Helena Reiman
aluejohtaja, Suomen metsäkeskus
puh. 0400 243 337
helena.reiman@metsakeskus.fi
Tietoja julkaisijasta
Metsäkeskuksen tehtävänä on edistää metsätaloutta ja alan elinkeinoja ja neuvoa metsänomistajia metsien ja metsäluonnon hoidossa sekä hyödyntämisessä. Metsäkeskus myös kerää ja jakaa tietoa Suomen metsistä sekä valvoo metsälainsäädännön noudattamista. Metsäkeskuksen toimintaa ohjaa ja valvoo maa- ja metsätalousministeriö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen metsäkeskus
Ryskettä metsiin Kankaanpäässä7.3.2018 10:18:46 EET | Tiedote
Metsäalan toimijat järjestävät Kankaanpään S-marketissa Ryskettä metsiin -tapahtuman lauantaina 17.3. klo 10-15. Koko perheen metsäisessä tapahtumassa saa tietoa metsistä ja nykypäivän metsätaloudesta. Perheen nuorimmat voivat tutustua metsään ja puualaan pelien muodossa.
Metsänomistuksen suurtapahtuma Seinäjoella 17.3.20187.3.2018 10:15:00 EET | Tiedote
Moni eteläpohjalainen metsänomistaja miettii metsäomaisuuden siirtämistä eteenpäin perheessä tai suvussa. Sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun on mahdollisuus saada vinkkiä Polvelta toiselle -messuilla Seinäjoki Areenassa 17.3. klo 9.00-16.00. Messut järjestetään toista kertaa Etelä-Pohjanmaalla.
Rokuan yksityismetsissä hoidettiin paahde-elinympäristöjä28.2.2018 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen metsäkeskus on tehnyt Rokuan harjualueella töitä paahde-elinympäristöjen hyväksi EU:n osittain rahoittamassa Light & Fire -LIFE hankkeessa. Maastossa näkyvät maanpinnan käsittelyn jäljet sadoista laikuista, koska jäkälää on poistettu laikuista. Lähes kahteen sataan laikkuun istutettiin kangasajuruohon taimia, joista puolet oli mikrolisättyjä.
Öppna skogsdata kan börja laddas ned från början av mars27.2.2018 10:00:00 EET | Pressmeddelande
Skogsdata som administreras av Finlands skogscentral kan börja utnyttjas ännu effektivare från och med 1.3.2018 när ändringarna i lagen om skoglig information träder i kraft. Sådana skogsdata som betraktas som miljöinformation står i fortsättningen till förfogande i på de nya sidorna om öppna data i tjänsten MinSkog.fi.
Avoin metsätieto tulee ladattavaksi maaliskuun alussa27.2.2018 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen metsäkeskuksen hallinnoimaa metsätietoa on mahdollista hyödyntää nykyistä tehokkaammin 1.3.2018 alkaen, kun metsätietolain muutokset astuvat voimaan. Ympäristötiedoksi katsottavat metsätiedot ovat jatkossa avoimesti saatavissa Metsään.fi-verkkosivujen uudessa avoimen tiedon osiossa.