Suomalaisia Parkinson-potilaita mukaan lupaavaan lääketutkimukseen
- CDNF on erittäin lupaava lääkemolekyyli, jonka tehosta ihmisillä ei vielä tiedetä mitään. Ruotsissa tutkimus on alkanut aikaisemmin ja siellä yksi potilas on jo saanut lääkeainetta. Meillä sopivien tutkimuspotilaiden seulonta alkaa nyt, kertoo neurologi Filip Scheperjans.
EU-rahoituksella tuettuun vuoden kestävään lääketutkimukseen otetaan Ruotsissa 12 potilasta ja Hyksissä rekrytoidaan 6.
- Kiinnostusta on ollut paljon, mutta sopivien tutkimuspotilaiden tulee täyttää tiukat kriteerit. Potilaan ikä pitää olla 35−75 vuoden välillä ja oireiden alkamisesta on täytynyt kulua vähintään viisi vuotta. Myös esimerkiksi levodopa-lääkitys pitää olla käytössä vähintään viisi kertaa päivässä, mutta siitä huolimatta vuorokauteen täytyy tulla 2,5 tuntia ns. OFF-aikaa, jolloin oireet tulevat takaisin.
Yksi kolmasosa tutkimuspotilaista saa lumelääkettä ensimmäisen puolen vuoden aikana. Suunnitellussa puolen vuoden jatkotutkimuksessa kaikki saisivat CDNF:ää.
Lääkeaine infusoidaan suoraan aivoihin
CDNF on proteiini, jota löytyy luonnollisesti ihmiskehosta. Sitä ei voida kuitenkaan antaa pillerin tai pistoksen muodossa, koska keho ei pysty kuljettamaan proteiinia aivoihin. Tutkimuksessa testataankin samalla lääkkeenantojärjestelmää, jossa CDNF infusoidaan suoraan aivoihin kuukauden välein.
- Kyseessä on pienikokoinen laitteisto, jonka katetrit neurokirurgi asentaa aivoihin leikkauksessa. Toistaiseksi vastaavaa laitteistoa on käytetty yksittäistapauksissa hankalien aivosyöpien hoidossa, jolloin sytostaatit on voitu annostella suoraan kasvaimeen, selvittää Scheperjans.
Laitteisto poistetaan osittain potilailta tutkimuksen jälkeen.
- Suurin osa dopamiinista tuotetaan mustassa tumakkeessa keskiaivoissa. Parkinson-potilaiden oirekuva johtuu tyvitumakkeiden dopamiinivajauksesta. Sen vuoksi kaksi katetria asennetaan molemmin puolin aivoja yhteen tyvitumakkeeseen, putameniin, kertoo neurokirurgi Riku Kivisaari.
Koko päivän kestävässä leikkauksessa käytetään apuna robottia viemään katetrit oikeisiin maalipisteisiin.
Toiveena Parkinsonin tautia hidastava lääke
Eläinkokeiden perusteella toiveet potentiaalisesta Parkinsonin tautia hidastavasta uudesta lääkkeestä ovat korkealla.
- Jos kaikki menee hyvin nyt tehtävässä ja mahdollisissa sitä seuraavissa kliinisissä lääketutkimuksissa, lääkkeen voisi saada rutiinikäyttöön jopa vuoteen 2025 mennessä, arvioi Scheperjans.
Yhteyshenkilöt
Filip Scheperjans, neurologian erikoislääkäri
HYKS Neurologia
040 779 1575
Riku Kivisaari, osastonylilääkäri
HYKS Neurokirurgia
050 427 2894
Linkit
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Eksjukhuset öppnar sina dörrar för patienter i maj24.4.2025 15:00:00 EEST | Pressmeddelande
Eksjukhuset som fokuserar på behandling av ögonsjukdomar öppnar i Mejlans i Helsingfors den 12 maj 2025. Eksjukhuset ger bättre beredskap att svara mot det ökade vårdbehovet inom ögonsjukdomar.
Tammisairaala avaa ovensa potilaille toukokuussa24.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
HUSin silmäsairauksien hoitoon keskittyvä Tammisairaala avautuu Helsingin Meilahteen 12.5.2025. Tammisairaala parantaa valmiuksia vastata kasvavaan silmäsairauksien hoitotarpeeseen.
Oak Hospital opens in May24.4.2025 15:00:00 EEST | Press release
HUS Oak Hospital focusing on the treatment of eye diseases opens in Meilahti, Helsinki on May 12, 2025. Oak Hospital will improve the capacity to respond to the increasing need for ophthalmological treatment.
Samarbetsförhandlingar påbörjas inom HUS Bastjänster24.4.2025 13:01:45 EEST | Pressmeddelande
Förhandlingarna omfattar 200 personer som arbetar med uppgifter inom lokalvården. Det uppskattade minskningsbehovet är högst 200 personer. Bakgrunden till förhandlingarna är att ansvaret för Helsingfors stads lokalvårdstjänsterna för socialvårdens verksamhetsställen överförs till stadens egen regi.
HUSin Runkopalveluissa aloitetaan yhteistoimintaneuvottelut24.4.2025 13:01:45 EEST | Tiedote
Neuvotteluiden piirissä on 200 laitoshuollon tehtävissä työskentelevää henkilöä. Arvioitu vähennystarve on enintään 200 henkilöä. Neuvottelujen taustalla on Helsingin kaupungin sosiaalihuollon toimipisteiden laitoshuoltopalveluiden siirtyminen kaupungin omalle vastuulle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme