Ruotsin kielen kielikylvyn uudet valintakriteerit päätetty
Varhaiskasvatuksen ruotsin kielen kielikylpyyn valinnan periaatteet ovat seuraavat:
• Sisarukset pyritään sijoittamaan samaan yksikköön, jos se palvelujen tarjonta huomioon ottaen on mahdollista.
• Kielikylpypolun turvaamiseksi ja vanhempien kielikylpyyn sitoutumisen tukemiseksi samassa kielikylpypäiväkodissa tai kielikylpypolkua jatkavan alakoulun 1. tai 2. luokalla olevien lasten sisarukset asetetaan valinnassa etusijalle. Mikäli sisaruksia on enemmän kuin ryhmään voidaan ottaa eikä mikään päiväkodin tarjoama käytännön järjestely onnistu, viimeisenä vaihtoehtona suoritetaan valinta arvonnalla.
• Mikäli ensisijaisen valinnan jälkeen muita edellytykset täyttäviä hakijoita on enemmän kuin vapaita paikkoja eikä mikään päiväkodin tarjoama käytännön järjestely onnistu, viimeisenä vaihtoehtona suoritetaan valinta arvonnalla.
”Kielikylvyn valinnassa tärkeät edellytykset ovat, että ruotsin kieli on lapselle uusi kieli, että yksi kotona puhutuista kielistä on suomi ja että huoltajat ovat sitoutuneet kielikylpypolkuun”, kiteyttää varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas.
Kielikylpyyn ei ole subjektiivista oikeutta.
Mitä kielikylpy tarkoittaa?
Kielikylpy on opetusmenetelmä, jossa lapset oppivat toisen kotimaisen kielen kuulemalla ja käyttämällä sitä päiväkodissa ja koulussa. Helsingin suomenkielisissä päiväkodeissa opetuskielenä eli kielikylpykielenä on ruotsi. Tavoitteena on toiminnallinen kaksikielisyys ja vankka kielitaito ruotsinkielessä.
Kielikylpyyn sitoutuminen tarkoittaa koko kielikylpypolun läpikäymistä. Päiväkodin jälkeen kielikylpy jatkuu lapsilla alakoulusta aina yläkouluun saakka. 1–2-luokilla opetuksesta noin 90 prosenttia on ruotsin kielellä, 3–4-luokalla noin 70 prosenttia ja 5–9-luokalla noin puolet opetuksesta on ruotsin kielellä.
Kielikylpyä järjestetään Helsingissä kahdeksassa kunnallisessa päiväkodissa, yhdessä ostopalvelupäiväkodissa ja yhdessä yksityisessä päiväkodissa yhteensä noin 360 lapselle. Ruotsinkielinen kielikylpyopetus laajenee Helsingissä elokuussa 2018, kun Puistolan päiväkoti Vihtorissa alkaa kielikylpyopetus ja Pukinmäen päiväkoti Nuotissa kielikylpyopetusta laajennetaan.
Koska kielikylpyyn haetaan?
Varhainen täydellinen kielikylpy alkaa aikaisintaan sinä vuonna, jona lapsi täyttää neljä vuotta. Kielikylpyopetuksen aloittavilta ei edellytetä ruotsin kielen osaamista vaan he voivat käyttää omaa äidinkieltään, kunnes heillä on riittävä valmius käyttää ruotsin kieltä. Lasten soveltuvuutta kielikylpyyn ei testata. Kielikylpyyn haetaan vuosittain 31.3. mennessä, ja perheet saavat päätöksen huhtikuun loppuun mennessä. Hakeminen tapahtuu normaalisti varhaiskasvatushakemuksella. Jos lapsi on jo varhaiskasvatuksessa, huoltaja voi sopia siirtohakemuksesta lapsen hoitopaikan kanssa.
Lisää aiheesta
Kielikylvyn verkkosivut https://www.hel.fi/kielikylpy
Kielikylpypäiväkodit https://www.hel.fi/helsinki/fi/kasvatus-ja-koulutus/paivahoito/paivakotihoito/kielikylpy/kielikylpypaivakodit/
Kielikylpykoulut https://www.hel.fi/helsinki/fi/kasvatus-ja-koulutus/perusopetus/mita-opiskellaan/kielten/kielikylpy/kielikylpy
Kielikylpy Helsingissä-esite https://hkistaging.hel.fi/static/liitteet/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/Varhaiskasvatus/Kielikylpy/Kielikylpy___.pdf
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satu Järvenkallas, varhaiskasvatusjohtaja, satu.jarvenkallas@hel.fi, puh 09 310
Nina Onufriew, nina.onufriew@hel.fi puh. 09 310 42550
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Työpajankatu 8
00580 Helsinki
09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii, #LastenHelsinki, #StadinAO, #helsingintyöväenopisto ja #hforsarbis.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 29.4.202525.4.2025 14:20:43 EEST | Tiedote
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 29. huhtikuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksessa lautakunnalle annetaan Helsinki oppii – tulevaisuuden taidot -julkaisun tilannekatsaus toimenpiteistä vuosilta 2024-2025. Kaupunkistrategian 2021–2025 mukaisesti ”Helsinki oppii – tulevaisuuden taidot” tulee kulkemaan yli valtuustokausien osana strategiaa, talousarviota, toimintasuunnitelmia ja yleistä kehittämistä. Lisäksi esityslistalla on muun muassa seuraavat tilahankkeet. päätös Munkkiniemen alueella, osoitteessa Tietokuja 1, sijaitsevan Munkkiniemen ala-asteen koulun ja Munkkivuoren ala-asteen koulun liikuntahallin tarveselvityksen hyväksymisestä lausunto Helsingin Rudolf Steiner -koulun / Rudolf Steinerskolan i Helsingfors hankesuunnitelmasta osoitteessa Lehtikuusenkatu 4 Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.
Beslutsmeddelande: Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning sammanträdde i kväll 15.4.202515.4.2025 17:55:46 EEST | Pressmeddelande
Protokollet finns på sektorns webbplats.
Päätöstiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 8.4.20258.4.2025 19:19:54 EEST | Tiedote
Lautakunnan tiistaina 8. huhtikuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista on saatavilla toimialan verkkosivuilta. Lautakunnalle annettiin kokouksen yhteydessä lisätietoa perusopetuksen rahoituksesta, koska eri yhteyksissä on herännyt kysymyksiä, onko kaupunki leikannut perusopetuksen budjettia. Helsingin kaupunki ei ole leikannut perusopetuksen rahoitusta. Vuoden 2025 talousarviossa perusopetuksen budjettia lisättiin 20 miljoonalla eurolla. Lisäksi perusopetuksen koulujen budjetteihin lisättiin tarveperusteiseen rahoitukseen 0,9 miljoonaa euroa ja painettuihin oppimateriaaleihin 0,4 miljoonaa euroa. Perusopetukseen on kuitenkin ollut mahdollista hakea ja saada määräaikaisia valtionavustuksia, joiden määrää valtio on vähentänyt. Hankerahoitus on siis vähentynyt. Tätä rahoitusta ei alun perinkään ole tarkoitettu pysyvien menojen rahoittamiseen ja kouluilla on ollut tieto tämän rahoituksen vähenemisestä. Lis
Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 8.4.20254.4.2025 14:13:44 EEST | Tiedote
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 8. huhtikuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistalla on muun muassa ehdotus kasvatus- ja koulutuslautakunnan esityksestä kaupunginhallitukselle koskien toimialan eräiden ICT-toimintojen luovuttamista DigiHelsinki Oy:lle. Lisäksi esityslistalla on seuraavat tilahankkeet: lausunto Ressun peruskoulun perusparannuksen hankesuunnitelmasta osoitteessa Lapinlahdenkatu 10 lausunto päiväkoti Eiran perusparannuksen hankesuunnitelmasta osoitteessa Ehrensvärdintie 14 lausunto Daghemmet Alexian hankesuunnitelmasta osoitteessa Aleksanterinkatu 1 Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.
Päätöstiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 18.3.202518.3.2025 19:09:58 EET | Tiedote
Lautakunnan tiistaina 18. maaliskuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista on saatavilla toimialan verkkosivuilta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme