Suomalainen insinöörityöpalkinto sähköisten voimansiirtojärjestelmien kehittäjätiimille

Palkitun ryhmän luomilla monikäyttöisillä tehoelektroniikkakomponenteilla ja ohjelmistoilla sähköistetään pyöräkuormaajia, kuorma-autoja, kivenmurskaimia ja laivoja.
Kun koneen kuormituspiikit hoidetaan sähköllä, paranevat niin laitteen energiatehokkuus kuin käyttöominaisuudetkin. Esimerkiksi sähköistetty kuorma-auto Sisu Polar Hybrid siirtää raskaiden kuorma-autojen teholukemat uudelle tuhatluvulle. Sähkömoottorin ja superkondensaattorien avustuksella kuorma-auton teho hetkellisesti lähes tuplaantuu 1 140 hevosvoimaan.
Sähköistettyjen työkoneiden polttoaineenkulutuksen on todettu putoavan parhaimmillaan puoleen perinteiseen dieselkoneeseen verrattuna. Samalla tuottavuus työtuntia kohden on noussut jopa 40 prosenttia.
Palkittu kehitystyö ja sitä seurannut kaupallinen menestys sai alkunsa Visedo Oy:n perustajan Kimmo Rauman ajatuksista. Rauma kokosi tutuista tekniikan alan osaajista tiimin, jonka työllä Visedo nousi nopeasti maailman johtavaksi työkoneiden sähköisten voimalinjojen toimittajaksi.
Cleantechille on ollut työkoneissa ja -ajoneuvoissa kysyntää: vuonna 2009 perustetun yrityksen liikevaihto on lähes kaksinkertaistunut vuosittain, viime vuonna se nousi liki 10 miljoonaan euroon. Liikevaihdosta 90 prosenttia tulee viennistä. Markkinat ovat pääosin Keski-Euroopassa ja Aasiassa.
Yrityksen liikeideana on alusta asti ollut suunnitella omista komponenteista ohjelmiston avulla mukautettu sähkönkäyttöjärjestelmä juuri asiakkaan tarpeisiin. Avainasiakkaita ovat olleet muun muassa Volvo CE, Logset ja Sisu Auto.
Menestyksen takana on vahva panostus tuotekehitykseen yhteistyössä muun muassa Tekesin ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa sekä markkinointiosaaminen.
Visedon omistajaksi tuli syksyllä 2017 Danfoss. Kaupan jälkeen Visedosta tuli Danfoss Mobile Electrification, eli osa tanskalaista Danfoss-konsernia. Yksikön toimintaa johtaa vice president Kimmo Rauma.
Danfoss Mobile Electrification aikoo kasvattaa liikevaihtonsa vuoteen 2020 mennessä 30–50 miljoonan euroon.
Palkintoraati arvosti työryhmän monipuolista osaamista. Teknisessä kehitystyössä on luotu uutta ja tulokset on osattu markkinoida loistavasti.
Palkitut
Kimmo Rauma, TkT, Visedo Oy:n perustaja ja teknologiajohtaja 2010–2014, Visedo Oy:n toimitusjohtaja 2014–2018. Työkoneiden sähkökäyttöjärjestelmän kehittäminen ja niihin liittyvän liiketoimintasuunnitelman kehittäminen ja toteuttaminen. Keksijänä yhdessätoista työkoneiden sähkökäyttöjärjestelmiin liittyvässä patentissa tai patenttihakemuksessa.
Tero Järveläinen, DI, Visedo Oy:n elektroniikkaosaston johtaja 2011–2017 ja teknologiajohtaja 2017-2018. Työkoneiden sähkökäyttöjärjestelmän ohjauselektroniikan kehittäminen ja Visedo Oy:n tehoelektroniikkatuotestrategian kehittäminen ja toteuttaminen. Keksijänä kymmenessä työkoneiden sähkökäyttöjärjestelmiin liittyvässä patentissa tai patenttihakemuksessa.
Matti Iskanius, DI, Visedo Oy:n elektroniikan suunnittelupäällikkö, Visedo Oy:n perustajaosakas. Työkoneiden sähkökäyttöjärjestelmän ohjauselektroniikan suunnittelu. Keksijänä neljässä työkoneiden sähkökäyttöjärjestelmiin liittyvässä patentissa tai patenttihakemuksessa.
Antti Tarkiainen, TkT, Visedo Oy:n ohjelmistoarkkitehti, säätötekniikka, Visedo Oy:n perustajaosakas. Työkoneiden sähkökäyttöjärjestelmän säätötekniikan suunnittelu ja toteuttaminen. Keksijänä kahdeksassa työkoneiden sähkökäyttöjärjestelmiin liittyvässä patentissa tai patenttihakemuksessa.
Risto Tiainen, TkT, Visedo Oy:n ohjelmistoarkkitehti, ohjelmistoalusta, Visedo Oy:n perustajaosakas. Työkoneiden sähkökäyttöjärjestelmän ohjelmistoalustan suunnittelu ja toteuttaminen. Keksijänä neljässä työkoneiden sähkökäyttöjärjestelmiin liittyvässä patentissa tai patenttihakemuksessa.
Palkinto
Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF jakavat vuosittain Suomalaisen insinöörityöpalkinnon henkilölle tai työryhmälle, joka on huomattavasti edistänyt teknillistä osaamista Suomessa. Palkinto on arvoltaan 30 000 euroa. Valintaraatina toimiva TEKin teknologiavaliokunta vastaa ehdokasasettelusta ja lopullisen päätöksen tekevät TEKin ja TFiF:in hallitukset.
Suomalainen insinöörityöpalkinto 2018 -tunnustuksen saajaksi oli ehdolla 25 innovaatiota, joista finaaliin pääsi kuusi työtä. Palkinto jaettiin Finlandia-talolla 15.5. Tech Day in Finland -tapahtuman yhteydessä.
Yhteyshenkilöt
TEK, Pekka Pellinen, 040 521 9424
(Visedo) Danfoss Mobile Electrification, markkinointijohtaja Nina Harjula, 040 665 3260
Kuvat




Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Noin 80 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
TEK: Jäsenmaksun verovähennyksen poisto on hallitukselta virheliike24.4.2025 13:02:20 EEST | Tiedote
Myös yhteisöveron lasku on hutilyönti, joka ei tuo kaivattua hyötyä. Hallituksen puoliväliriihessä tekemä ratkaisu alentaa palkkojen verotusta sen sijaan saa TEKiltä kiitosta.
Kutsu: Tapaa tieteestä innostuneita nuoria14.4.2025 11:33:06 EEST | Kutsu
Tervetuloa haastattelemaan Kipinä-tiedekilpailun finalisteja Espoon Otaniemeen 16.4. klo 10–13.
Nya teknologipriser går till membranteknik som samlar råvaror, en reaktorfysikkod som har erövrat världen och ett toppteam från Uleåborg10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
ITU-prisfamiljen består av tre priser som delas ut för första gången i år. Prisjuryerna, som leds av Elina Hiltunen, Outi Krause och Katja Toropainen, premierade NPHarvests membranteknik, VTT:s reaktorfysikkod Serpent och forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet.
Membrane technology for recovering nutrients, reactor physics code that has conquered the world and top team from Oulu win new technology awards10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
The three awards of the ITU award family are presented for the first time this year. Three juries, chaired by Elina Hiltunen, Outi Krause and Katja Toropainen, gave the awards to the membrane technology of NPHarvest, VTT’s Serpent reactor physics code and the IEM research unit at the University of Oulu.
Raaka-aineita keräävä kalvoteknologia, maailmaa valloittanut reaktorifysiikkakoodi ja huipputiimi Oulusta voittivat uudet teknologiapalkinnot10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kolmesta palkinnosta koostuva ITU-palkintoperhe jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Elina Hiltusen, Outi Krausen ja Katja Toropaisen vetämät palkintoraadit myönsivät palkinnot NPHarvestin kalvoteknologialle, VTT:n Serpent-reaktorifysiikkakoodille ja Oulun yliopiston tuotantotalouden tutkimusyksikölle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme