Apteekin chatista kysytään eniten hoito-ohjeista ja lääkkeiden yhteisvaikutuksista

Yliopiston Apteekin verkkokaupan valikoimassa on yli 16 000 resepti- ja itsehoitolääkettä sekä muuta apteekkituotetta. Verkkoasiakkaita palvelee lähes 50 farmaseuttia chatin ja puhelimen kautta. Vuonna 2017 verkkoapteekin asiakaspalvelu hoiti yhteensä yli 300 000 puhelin- ja chat-keskustelua.
- Internetistä löytyy hyvin eri tasoista ja jopa epäluotettavaa tietoa lääkkeistä ja lääkehoidoista. Haluamme chat-palvelumme kautta tarjota luotettavaa, jokaiselle helposti saatavilla olevaa tietoa lääkkeistä ja sitä kautta tukea lääkehoitojen onnistumista, tietopalvelupäällikkö Paula Hägg Yliopiston Apteekin Lääkeneuvonta- ja asiakaspalveluyksiköstä sanoo.
Yliopiston Apteekin chat-palvelun tutkimuksessa analysoitiin 1480 keskustelua. Tutkimusaineisto oli täysin anonyymi, koska siitä oli poistettu keskustelijoiden henkilötiedot.
Suurin osa keskusteluista liittyi reseptilääkkeisiin (51 %) tai itsehoitovalmisteisiin (47 %). Aihealueista yleisimmät olivat hoito-ohjeet (18 %), yhteisvaikutukset (18 %), annostelu (14 %), raskaus ja imetys (9 %) sekä lasten lääkitys ja sairauden hoito (9 %).
Yleisimmät chat-keskusteluissa käsitellyt lääkeryhmät olivat hermostoon vaikuttavat lääkkeet (33 %), tuki- ja liikuntaelinten sairauksien lääkkeet (16%), ruoansulatuselinten ja aineenvaihduntasairauksien lääkkeet (13 %) ja systeemisesti vaikuttavat infektiolääkkeet (12 %).
Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan opiskelijat Marika Lepola ja Päivi Luhtanen tutkivat farmaseutin lopputyössään Yliopiston Apteekin chat-asiakaspalvelua lääkeinformaation lähteenä. Vastaavaa tutkimusta ei ole Suomessa aiemmin tehty.
Yliopiston Apteekin verkkopalvelussa ya.fi oli vuonna 2017 yli kuusi miljoonaa käyntiä. Asiakas saa verkkoapteekista tilaamansa lääkkeet ja tuotteet 2-4 arkipäivässä kotiin tai valitsemaansa noutopisteeseen. Lisäksi pääkaupunkiseudulla voi saada lääkkeet pikatoimituksena kotiin jopa saman arkipäivän aikana. Verkkopalvelun maksuttomassa chatissa farmaseutit palvelevat asiakkaita joka päivä klo 7-24.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Paula Hägg, tietopalvelupäällikkö
09-5420 4409, paula.hagg@ya.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Yliopiston Apteekki on yksi Suomen kolmesta parhaasta asiakaspalveluyrityksestä (Taloustutkimus), joka palvelee monikanavaisesti asiakkaita 17 apteekin lisäksi myös puhelimessa (24 h) ja verkossa ya.fi. Yliopiston Apteekki on Helsingin yliopiston omistama yhteiskunnallinen yritys, jonka koko tuotto käytetään suomalaiseen koulutukseen ja tutkimukseen. Lisätietoja ya.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki
Näin poistat punkit oikein10.4.2025 08:59:51 EEST | Tiedote
Punkkikausi alkaa Suomessa aikaisin keväällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Punkkien puremat ovat tavallisia niin ihmisillä kuin lemmikeilläkin. Asiantuntijamme antaa vinkit siihen, kuinka punkin puremilta kannattaa suojautua ja miten punkki poistetaan oikealla tavalla.
Yliopiston Apteekin vuosiraportti 2024 on julkaistu9.4.2025 10:01:07 EEST | Tiedote
Yliopiston Apteekin verkossa julkaistu vuosiraportti 2024 sisältää taloudellisen tilinpäätöksen ja kestävyysraportin, joka on toteutettu soveltaen eurooppalaista kestävyysraportointistandardia (European Sustainability Reporting Standard, ESRS).
Rokotus- ja terveyspalvelut alkavat kaikissa Yliopiston Apteekeissa2.4.2025 10:15:06 EEST | Tiedote
Yliopiston Apteekki aloittaa rokotukset ja terveyspalvelut kaikissa apteekeissaan huhti–toukokuussa 2025.
Kilpailua vääristävä progressiivinen apteekkivero täytyy poistaa tai muuttaa tasaveroksi18.3.2025 10:00:48 EET | Tiedote
Apteekkivero asettaa apteekit eriarvoiseen asemaan ja vääristää kilpailua. Progressiivista yritysverotusta ei ole millään muulla toimialla Suomessa.
Asiantuntijan neuvot siitepölyallergian oireiden lievittämiseen11.3.2025 09:09:38 EET | Tiedote
Siitepöly aiheuttaa monelle erilaisia silmä- ja nenäoireita, kun pensaat, lehtipuut ja heinät kukkivat. Siitepölykausi alkaa Suomessa kevättalvella ja jatkuu pitkälle syksyyn. Herkimmät voivat saada allergisia oireita jo helmikuussa, kun tuulet tuovat mukanaan siitepölyä etelästä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme