Näin pidät hammaslääkärin loitolla
Hammaslääkäri tarjoaa avun moneen vaivaan, mutta kun puhutaan hampaiden terveydestä kokonaisuutena, on hänen työnsä osuus yllättäen vain 20 prosenttia. Hammashoidosta suurin osa tapahtuu kotona – tai on tapahtumatta. Kaikki on kiinni arkisista tottumuksista.
Pieni panos, iso tulos
Hampaiden ja suun terveydestä huolehtiminen on yllättävän helppoa ja nopeaa.
- Kun jaksat harjata hampaita hammastahnalla kaksi minuuttia aamuin illoin ja muistat puhdistaa hammasvälitkin, olet tehnyt jo paljon terveytesi eteen, lupaa Elina Alvesalo PlusTerveys Hammaslääkäreistä.
- Viidessä minuutissa per päivä ehtii ehkäistä monia suun sairauksia, kuten hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta. Kun huolehdit hampaidesi hoidosta, estät suussa olevia tulehduksia leviämästä muualle kehoon. Esimerkiksi vaarattomalta kuulostava ientulehdus lisää sydän- ja aivoinfarktin riskiä. Hoitamaton suu myös heikentää monien sairauksien hoitoa.
Asiantuntijatiimi auttaa
Hammaslääkärit eivät ole vain reikien paikkaamista varten. Todelliset asiantuntijat tekevät selkeän suun hoitosuunnitelman sekä auttavat oikeiden kotihoitovälineiden ja -tapojen löytämisessä.
- Vaikka hampaiden hoitaminen on yksinkertaista, meissä kaikissa on yksilöllisiä eroja. Toiselle sopii parhaiten hammasväliharja ja toiselle hammaslankain. Yhteistyössä hammaslääkärin tai suuhygienistin kanssa kannattaa hakea itselleen parhaat ratkaisut, Alvesalo muistuttaa.
Oma luottohammaslääkäri auttaa huolehtimaan hampaiden terveydestä. Hän neuvoo ja opastaa omahoidossa ja huomaa ajoissa, jos suuhun on kehittymässä ongelmia.
- Me PlusTerveydessä ajattelemme niin, että suunterveyden ammattilainen on yhteistyökumppani, joka tukee ja opastaa. Hyvää omahoitoa saaneelle suulle riittävät yleensä säännölliset hammastarkastukset ja hammaskiven poisto, eikä suuria, epämiellyttävältä tuntuvia hoitoja juurikaan tarvita.
Hoitotarpeen väheneminen on suoraa säästöä. Säännölliset tarkastukset tulevat pitkällä aikavälillä halvemmiksi kuin isot kertaluontoiset remontit.
4 VINKKIÄ TERVEEMPÄÄN SUUHUN
Tavat ratkaisevat
Tuttu ohje pätee: Harjaa hampaat kahdesti päivässä ja puhdista hammasvälit hammaslangalla tai hammasväliharjalla. Jos repsahdat, älä lannistu, vaan jatka taas seuraavana päivänä. Uusien tapojen oppiminen vie aikansa.
Pienin askelin maaliin
Totuttaudu uusiin keinoihin vähitellen: Jos olet laiminlyönyt hammasvälien puhdistuksen täysin, pyri alkuun lankaamaan vaikka pari kertaa viikossa. Tihennä lankailua vähitellen, kunnes siitä tulee jokapäiväinen rutiini.
Luota ammattilaiseen
Valitse yhdessä hammaslääkärin kanssa sinulle parhaiten sopivat hoitotavat. Käy hammaslääkärissä säännöllisesti, vaikka sinulla ei olisi ikinä ollut reikiä tai muita oireita. Hammaslääkäri tarkistaa myös ikenet ja limakalvot eli sen, että koko suu on terve.
Mieti mitä laitat suuhusi
Hampaat eivät pidä sokerista, happamista ruuista eivätkä napostelusta. Hammasystävälliseen ruokavalioon kuuluu 4-6 ruokailukertaa päivässä. Yhdistä herkutteluhetkesi aterian yhteyteen, niin vältyt ylimääräisiltä happohyökkäyksiltä. Aterioinnin päätteeksi kannattaa happohyökkäys katkaista xylitol-tuotteella tai pienellä palalla kovaa juustoa.
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
PlusTerveys Hammaslääkärit Oy on Suomen suurimpiin lukeutuva yksityisiä suun terveydenhuollon palveluita tuottava yritys. PlusTerveys Hammaslääkäreiden laaja palveluverkosto kattaa 127 hammaslääkäriasemaa 70 paikkakunnalla ympäri Suomen. PlusTerveys Hammaslääkäreissä työskentelee 1000 henkilöä. PlusTerveys Hammaslääkärit on osa täysin suomalaista PlusTerveys-konsernia, jonka omistavat siellä työskentelevät hammaslääketieteen ja lääketieteen ammattilaiset. PlusTerveys-konsernin liikevaihto oli 116 miljoonaa euroa vuonna 2017.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta PlusTerveys
Uskallathan hymyillä? Suulla on merkitystä ihmissuhteissa20.6.2018 11:00:00 EEST | Tiedote
Häpeä omia hampaita kohtaan saa yllättävän monet välttelemään hymyilemistä ja erityisesti nauramista. Hampaiden ulkonäkövirheet ovat korjattavissa, osa jopa pienillä toimenpiteillä.
Oho, onko hammaslääkärikäynnistä aikaa30.5.2018 13:00:00 EEST | Tiedote
Vuosia on vierähtänyt ja hammaslääkärikäynti on vain jäänyt. Kehtaako vastaanotolle enää edes mennä? Ei hätää. Hammashoitoon kannattaa rohkaistua pitkänkin tauon jälkeen.
PlusTerveyden 5 hammaslääkäriasemaa valittavissa Tampereen seudun hammashoidon valinnanvapauskokeilussa25.5.2018 11:17:39 EEST | Tiedote
Tampereen seudun suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilussa tamperelaiset ja kuuden Tampereen lähikunnan asukkaat voivat touko-kesäkuun vaihteessa valita suun terveydenhuollon toimipisteen yksityisten ja julkisten palveluntuottajien hammashoitoloista. PlusTerveyden yksilöllisistä hammaslääkäriasemista valittava on Tampereelta PlusTerveys Hammasasema Valo, PlusTerveys Hammasasema Loiste, PlusTerveys TempoDent ja PlusTerveys TempoDent Lielahti sekä Kangasalta PlusTerveys Kangasalan Hammaslääkäriasema.
Verottaja teki täyskäännöksen kannassaan osinkojen verotuksessa16.3.2018 13:58:22 EET | Tiedote
Verottajan epäjohdonmukainen toiminta PlusTerveys Oy:n maksaman pääomatulon verotuksessa ihmetyttää. PlusTerveyden osinkojen perusteena on ja on aina ollut omistettujen osakkeiden määrä.
PlusTerveys ja Lääkärikeskus Aava: Suun terveyden tarkastaminen ei ole vain hammaslääkärin velvollisuus14.2.2018 10:27:05 EET | Tiedote
”Mitä tuo mun hampaista kyselee”, saattaa olla asiakkaan ensimmäinen ajatus, kun lääkäri tiedustelee edellisen hammaslääkärikäynnin ajankohtaa. Suun terveydentilan selvittäminen on kuitenkin tärkeää myös yleisessä terveydenhuollossa, sillä ientulehduksilla voi olla vakavat seuraukset yleiselle terveydelle.