Onko perhe-elämä seuraava trendi vai onko perheellisyys pelkkä kuluerä?
Syntyvyys laskee Suomessa seitsemättä vuotta. Puolison puute ja taloudelliset syyt lykkäävät lapsen hankintaa. Työelämän vaatimukset, puutteellinen tasa-arvo niin työelämässä kuin kotonakin sekä nuorten aikuisten mielikuvat lapsiperhearjesta heikentävät ihmisten halua perheellistyä. (Väestöliitto, Perhebarometri 2017.) Suomessa on myös yhä enemmän kahden kulttuurin perheitä, joiden tunnustaminen tulisi ottaa entistä paremmin huomioon palveluita suunniteltaessa. Tarvitaan yhteiskunnallisia muutoksia, jotta kaikki ne, jotka sitä toivovat, voisivat saada itselleen perheen.
Suomenmaa (pääkirjoitus 12.3.2018) epäili, ettei syntyvyys taida kohentua ennen kuin tavallisesta perhe-elämästä tulee yhtä ihailtua kuin sitoutumiskammoisesta biletysmuodistakin. Voisiko perheellisyys näkyä yhteiskunnallisessa keskustelussa muunkin tavoin kuin alituisena puheena päivähoidon hankaluuksista, elämän ruuhkavuosista, lasten kasvattamisen ongelmista tai vanhemmuuden vaikeuksista?
Monimuotoiset perheet -verkosto on SuomiAreenassa pitämässä ääntä perheiden puolesta! Käynnistämme tapahtumaviikon paneelikeskustelulla Perhe 2.0: Kuinka perheen brändi saadaan nousuun?, jossa Tom of Puukko haastaa perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikon, kansanedustaja Ozan Yanarin ja Väestöliiton tutkijan Venla Bergin pohtimaan perheen brändiä ja sitä kuinka perheistä voitaisiin puhua positiivisempaan sävyyn. Koko viikon ajan Monimuotoisten perheiden teltalla (paikkanumero 54) teemana paitsi perheellistymisen esteet myös sen mahdollisuudet.
Monimuotoiset perheet -verkosto koostuu kymmenestä itsenäisestä perhejärjestöstä, joita yhdistää se, että kaikkien kohderyhmät poikkeavat jotenkin oletetusta perheestä. Simpukka ry on tahattomasti lapsettomien yhteisö, joka edistää lapsettomien asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin. Familia ry on kaksisuuntaisen kotoutumisen ja kahden kulttuurin perheiden ja perheenjäsenten erityisasiantuntija ja edunvalvoja.
Monimuotoiset perheet SuomiAreenassa
Paneelikeskustelu Perhe 2.0: Kuinka perheen brändi saadaan nousuun?
Aika: maanantaina 16.7. klo 10.00–11.00
Paikka: Kaupungintalon piha, Hallituskatu 12, Pori
Simpukka ry:n teemailtapäivä: #yksiviidestä - noin joka viides suomalainen hedelmällisessä iässä oleva kohtaa tahattoman lapsettomuuden
Aika: tiistaina 17.7. klo 13.00-17.00
Paikka: Kansalaistori, telttapaikka 54
Familia ry:n teemailtapäivä: Äidinkielenä kaksikielisyys
Aika: keskiviikkona 18.7. klo 13.00-17.00
Paikka: Kansalaistori, telttapaikka 54
Suuri Sanaselitysturnaus 16.-20.7.
Monimuotoiset perheet -verkoston teltalla on käynnissä koko tapahtumaviikon ajan suuri sanaselitysturnaus! Kuinka hyvin sinä tunnet perheiden monimuotoisuuteen liittyvää sanastoa? Ja ennen kaikkea, osaatko selittää niitä? Haastamme leikkimieliseen kisaan kaikki SuomiAreena -kävijät. Palkitsemme jokaisena päivänä päivän voittajatiimin ja perjantaina klo 12 julkistetaan koko viikon voittaja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Monimuotoiset perheet -verkosto
Projektipäällikkö Anna Moring
050 375 0832, anna.moring@monimuotoisetperheet.fi
Lapsettomien yhdistys Simpukka
Toiminnanjohtaja Johanna Repo
040 480 8676, johanna.repo@simpukka.info
Familia ry
Toiminnanjohtaja Melis Arı-Gürhanlı
050 433 5411, melis.ari@familiary.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Familia ry on Suomessa asuvien kahden kulttuurin perheiden asiantuntija, edunvalvoja sekä toiminnan järjestäjä. Familia on tukenut Suomessa syntyneiden ja maahan muuttaneiden suomalaisten kaksisuuntaista kotoutumista jo vuodesta 1988.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Familia ry
Antirasistinen ja yhdenvertainen yhteiskunta ei ole vain sanoja paperilla1.9.2023 14:12:06 EEST | Tiedote
Hallituksen eilinen tiedonanto oli kaivattu. Vasta konkreettiset teot puhuvat puolestaan, onko hallitus sitoutunut yhdenvertaisuuteen ja rasismista vapaan yhteiskunnan edistämiseen.
Välittävä Suomi ei ole maahanmuuttokielteinen21.6.2023 09:59:32 EEST | Tiedote
Uuden hallituksen suunnitellut muutokset maahanmuuttoon liittyen heikentävät kahden kulttuurin perheiden hyvinvointia ja maahan muuttaneiden oikeuksia.
Kansalaisaloite haluaa mahdollistaa useamman kielen merkitsemisen väestötietojärjestelmään11.1.2023 09:45:38 EET | Tiedote
Suomi on monikielinen maa, mutta yksilöllä voi olla vain yksi virallisesti rekisteröity äidinkieli. Äidinkielenä monikielisyys -kansalaisaloite haluaa korjata epäkohdan.
Onko Suomi valmis monikieliseen tulevaisuuteen?26.6.2019 09:24:50 EEST | Tiedote
Suomessa puhutaan ainakin 150 kieltä ja monikielisten nuorten määrää kasvaa vuosi vuodelta. Millaiseksi voimavaraksi monikielisyys nähdään Suomessa nyt – entä tulevaisuudessa? Miten nuorten monikielisyyttä pitäisi tukea ja mitä pitäisi tehdä toisin? Miten monikielisten nuorten identiteettiin ja tulevaisuuteen vaikuttaisi mahdollisuus rekisteröidä itselleen useita äidinkieliä?
”Suomi on kaksikielinen maa, miksei voi olla kaksikielisiä kansalaisia?”12.3.2019 07:12:00 EET | Tiedote
Kannanotto julkaistavaksi 12.3.2019 ”Rekisteröimällä lapsen molemmat äidinkielet, saisimme uutta, reaaliaikaista tietoa Suomen monikielisyydestä ja kaksikielisyyden monimuotoisuudesta."
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme