Yrittäjän perheenjäsenen asema työttömyysturvassa paranee - yrittäjäperheille tärkeä asia
Hallitus linjaa vuoden 2019 talousarvioehdotuksessaan, että yrittäjän ei-omistavan perheenjäsenen asema työttömyysturvassa muutetaan yrittäjästä palkansaajaksi.
- Muutos korjaa vääryyden ja kannustaa yrittäjiä tarjoamaan töitä enemmän myös omille perheenjäsenilleen, kun heilläkin on jatkossa muutosturva, Mikael Pentikäinen sanoo.
Hallitus on jo aiemmin tehnyt yrittäjien kannalta tärkeitä muutoksia sosiaaliturvaan. Vuoden 2018 alusta tuli voimaan sairausvakuutuslain muutos, jolla yrittäjien sairauspäivärahan omavastuuaika lyheni neljästä päivästä yhteen. Suomen Yrittäjät on ajanut molempia muutoksia pitkään.
- Olemme erittäin tyytyväisiä, että nämä kaksi pienyrittäjille aivan keskeistä asiaa ovat tällä vaalikaudella edistyneet, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.
Työmarkkinareformi tarvitaan
Palkkatuen käsittelyaikoja lyhennetään, prosessia yksinkertaistetaan ja yrityksille voidaan joissain tilanteissa maksaa työllistämisestä palkkio. Lisäksi työntekijöiden ja yrittäjien oleskelulupien käsittelyä sujuvoitetaan ja käsittelyaikoja lyhennetään. Lyhytkestoisen työn vastaanottamista edistetään.
- Linjaukset ovat hyviä. Yrittäjät ovat kokeneet palkkatuen byrokraattiseksi ja hankalaksi. Työvoiman saatavuuden helpottamiseksi on tärkeää myös saada oleskelupa-asiat ratkaistua nykyistä nopeammin, Makkula sanoo.
- On kuitenkin muistettava, että Suomi tarvitsee kokonaisvaltaisen työmarkkinareformin, jolla helpotetaan työllistämistä, lisätään paikallista sopimista ja tehdään työn vastaanottamisesta aina kannattavaa. Seuraava hallitus joutuu näiden kysymysten äärelle, Mikael Pentikäinen huomauttaa.
Perusteltu verolinja
Hallituksen budjettiriihessä päättämä verolinja on Suomen Yrittäjien mukaan perusteltu.
- Tässä suhdannetilanteessa suuriin veronalennuksiin ei ole varaa. On myös työllisyyden kannalta perusteltua, että maltilliset veronkevennykset kohdentuvat pienituloisiin, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.
- On kuitenkin todettava, että valtion menoja olisi voitu katsoa kriittisemmin. Tässä suhdannetilanteessa ennakoitu valtiontalouden alijäämä 1,4 miljardia euroa on liian iso, Kuismanen sanoo.
Osaamiseen ja omistamiseen satsaaminen järkevää
Listaamattomien työnantajayhtiöiden osakkeiden luovuttaminen henkilöstölle tietyin edellytyksin pääomasijoittajia alemmalla arvostuksella ilman veroseuraamuksia on tervetullut uudistus. Se helpottaa muun muassa omistajanvaihdoksia. Listaamattomien start up –yritysten henkilöstön osakeomistuksen helpottaminen on myös järkevä uudistus.
- Hallitusta tulee kiittää siitä, että osaamiseen ja koulutukseen panostetaan. Osaaminen ja koulutus ovat avainasemassa, jotta työllisyysastetta saadaan nostettua pitkällä aikavälillä.
Seuraavaksi hallituksen talousarvioesitys vuodelle 2019 siirtyy eduskunnan käsittelyyn. Eduskunta äänestää budjetista joulukuussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiMika Kuismanenpääekonomisti
Puh:050 356 0705mika.kuismanen@yrittajat.fiJanne Makkulatyömarkkinajohtaja
Puh:040 581 2472janne.makkula@yrittajat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta

Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Toimittaja, tarvitsetko tietoa puoliväliriihen vaikutuksista yrityksiin? Suomen Yrittäjät vastaa24.4.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Kuinka Orpon hallituksen puoliväliriihen ratkaisut vaikuttavat konkreettisesti yrittäjiin, yrityksiin ja työllisyyteen? Mitä tapahtuu verotukselle ja taloudelle? Sisältävätkö päätökset vaikuttavia uudistuksia? Suomen Yrittäjät on median käytettävissä ja tavoitettavissa.
Yrittäjät: Varsin tasapainoinen kasvupaketti23.4.2025 22:47:10 EEST | Tiedote
“Hallituksen kasvutoimet ovat merkittäviä. Kasvupaketti on varsin tasapainoinen. Yhteisöveron ja ansiotuloverotuksen kevennykset tukevat kasvua”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä arvioi. Hallitus linjasi YEL-uudistuksesta, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy jatkossa selkeämmin “todellisten tulojen mukaan”. “Tämä voi olla hyvin ongelmallinen linjaus, koska yrittäjän todelliset tulot on erittäin vaikea määrittää eri yhtiömuodoissa”, Pentikäinen sanoo.
Yrittäjägallup: Osinkoverotus yritysten kasvulle kriittisin vero19.4.2025 10:33:00 EEST | Tiedote
Lähes puolet (48 %) yrittäjistä sanoo, että osinkoverotuksen kiristys vähentäisi yrityksen kasvuhaluja. Osakeyhtiömuodossa toimivista yrittäjistä näin sanoo 64 prosenttia. ”Yrittäjien viesti puoliväliriiheen on selkeä: Ei pidä kiristää osinkoverotusta, mutta kannattaa pohtia ansiotuloveron ja yhteisöveron alentamista”, puheenjohtaja Petri Salminen Suomen Yrittäjistä tiivistää.
Akava ja Yrittäjät: Yhdistelmävakuutus vahvistaisi turvaa17.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Akava ja Suomen Yrittäjät esittävät, että Orpon hallitus linjaa puoliväliriihessä yhdistelmävakuutuksesta. Tällä hetkellä ansiosidonnaista työttömyysturvaa voi kerryttää vain joko työntekijänä tai yrittäjänä, mutta ei samanaikaisesti molempina. Yhdistelmävakuutus mahdollistaisi työttömyysturvan kerryttämisen samanaikaisesti sekä palkansaajana että yrittäjänä.
Suomen Yrittäjät: Kunnanvaltuutetuista jopa 23 prosenttia on yrittäjiä17.4.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
Yrittäjiä pääsi runsaasti valtuustoon sekä kunta- että aluevaaleissa: kuntien valtuutetuista 23 prosenttia on yrittäjiä ja aluevaltuutetuista 16 prosenttia. Kunnissa eniten yrittäjävaltuutettuja on keskustalla. Aluevaltuustoissa keskusta ja kokoomus jakavat kärkipaikan yrittäjävaltuutettujen määrässä. “Olemme todella iloisia siitä, että äänestäjät ovat luottaneet laajalti yrittäjäehdokkaisiin. Äänestäjät tietävät, että yrittäjät osaavat rakentaa elinvoimaa paikallisesti ja alueellisesti”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme