
Kimmo Pyykön pronssiveistokset käsittelevät elämän yllätyksellisyyttä

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa nähdään syksyllä professori, kuvanveistäjä Kimmo Pyykön Elämänlanka-näyttely, jossa elämän erilaiset kulminaatiopisteet, siirtymät ja muutokset saavat muotonsa pronssiveistoksissa.
Näyttelyn nimi viittaa aikaan, joka on ollut Pyykölle keskeinen käsite läpi uran.
– Minulle Elämänlanka on ikäänkuin vastauksia jatkuvasti etsivä olotila, joka ajatuksiani kuljettaa. Teoksissani idea on aina lähtökohta, se on primaari kaikelle muulle. Näen teokseni eräänlaisina elämän estradeina, joissa läsnä ovat ajan kulku ja sen lopullisuus, Kimmo Pyykkö kertoo.
Pronssiin valettuna nähdään taiteilijan suosimiin aiheisiin kuuluvia ihmisfiguureita ja eläimiä, kuten lintuja ja perhosia – tosin Pyykön linnutkin ovat aina ihmisiä. Työt muodostuvat näyttämöiksi jumalaisille komedioille, tapahtumille ja matkoille.
Kimmo Pyykön taiteesta on löydettävissä selkeitä, erilaisten veistosmateriaalien käyttöön liittyviä kausia alkuaikojen rautaromusta ja lentokonemateriaalista, pronssiin, alumiiniin, teräkseen ja puuhun. Näistä pronssi on ollut taiteilijan materiaalina alusta alkaen, läpi vuosikymmenten.
Pronssiin Pyykkö valaa usein readymade-materiaalia – valmiiksi tehtyjä ja löydettyjä esineitä – joissa on jälkiä ihmisestä. Pronssivalun uusi yhteys ja yhtenäinen patina antavat tavaroille uuden hengen – ajallinen muuttuu ajattomaksi, läsnäoleva poissaolevaksi ja tässä oleva menneeksi. Teokset vievät esineiden tuolle puolen.
Pyykkö kuvaa itseään tummien sävyjen mieheksi, jonka ajattelussa elämän painavat asiat kulkevat aina mukana.
– Kyllä melankolia on se mielentila, joka tekemistäni ruokkii. Elämän armoton todellisuus on yksi oleellinen teema, joka väistämättä siirtyy teoksiini. Elämänkohtalohan tämä on, ei mikään ammatti, hän pohtii.
Kimmo Pyykkö syntyi Lahdessa vuonna 1940 ja asui lapsuutensa ja nuoruutensa Kangasalla. Hän opiskeli Helsingin yliopiston piirustuslaitoksella ja Taideteollisessa oppilaitoksessa vuosina 1963−68. Uransa aikana Pyykkö on pitänyt noin 40 yksityisnäyttelyä sekä osallistunut useisiin kotimaaisiin ja kansainvälisiin yhteisnäyttelyihin. Hänen teoksiaan kuuluu moniin suomalaisiin ja kansainvälisiin taidekokoelmiin. Kimmo Pyykölle myönnettiin Kritiikin kannukset -palkinto vuonna 1968 ja professorin arvonimi vuonna 1996.
Kimmo Pyykön nimeä kantava taidemuseo avattiin Kangasalla helmikuussa 2015. Taidemuseon pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee kertoo kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämästä ja taiteilijan urasta kuuden vuosikymmenen aikana.
Syksyllä 2018 taidemuseon toisena vaihtuvana näyttelynä nähdään Pekka Luukkolan valokuvia. Näyttelyn tiedote.
Tervetuloa näyttelyn avajaisiin la 29.9. klo 13. Kutsu tiedostossa.
Kimmo Pyykkö: Elämänlanka – pronssiveistoksia
Kimmo Pyykkö -taidemuseon 1. kerroksessa 29.9.2018–6.1.2019
Näyttelyn mediakuvat ja lisätietoa:
https://www.dropbox.com/sh/ibvke3w8c257bcg/AAAjQZjxgCDpj8hXxNiXVhKJa?dl=0
Teostiedot tiedostojen nimissä mainittava julkaistaessa.
Lisää kuvia pyydettävissä tiedottajalta.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Kimmo Pyykkö
kimmo.pyykko@kolumbus.fi
p. 0400 410 956
www.galleriat.net/kimmopyykko
Soila Kaipiainen
Intendentti, Kimmo Pyykkö -taidemuseo
soila.kaipiainen@kangasala-talo.fi
p. 050 5021036
Laura Pekkala
Tiedottaja, Kimmo Pyykkö -taidemuseo
laura.pekkala@kangasala-talo.fi
p. 040 773 0196
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Kuohunharjuntie 6
36200 KANGASALA
040 773 0148http://www.kimmopyykkotaidemuseo.fi
Kimmo Pyykkö -taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista kuvataidetta kahdessa kerroksessa. Pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee taidemuseon kolmannessa kerroksessa avaa kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämän ja uran vaiheita. Taidemuseon yleisötyöhön kuuluvat yleisö- ja teemaopastukset, opastukset, luennot ja työpajat eri kohderyhmille. Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee Kangasala-talossa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Riitta Nelimarkan näyttely tuo väri-ilottelua Kimmo Pyykkö -taidemuseoon -näyttely avautuu 21.9.30.8.2019 08:54:53 EEST | Tiedote
Syksyllä 2019 Kimmo Pyykkö -taidemuseossa nähdään omaleimaisen ja monipuolisen taiteilijan, professori Riitta Nelimarkan näyttely Bardo Bardo - teoksia alitajunnan labyrinteistä. Nelimarkan alter ego Elise seuralaisineen ja muut tarinalliset hahmot valloittavat taidemuseon näyttelytilat. Riitta Nelimarkan näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 21.9.2019 – 5.1.2020.
Vielä ehtii: Einar Ilmonin näyttely päättyy 1. syyskuuta - viimeisellä viikolla luentoja ja opastuksia26.8.2019 08:34:53 EEST | Tiedote
Kangasalalaisen taidemaalari Einar Ilmonin (1880-1946) elämään on voinut kesän ajan tutustua Kimmo Pyykkö -taidemuseon erilaisilla yleisöopastuksilla. Näyttely on nähnyt jo reilu 4000 ihmistä. Vielä ehtii viikon ajan tutustua Einar Ilmonin näyttelyyn ja osallistua erilaisille opastuksille ja luennoille.
Museoiden iltana 15.8. Einar Ilmonin näyttelyn voi kokea musiikin siivittämänä12.8.2019 13:41:39 EEST | Tiedote
Museoiden iltana Kimmo Pyykkö -taidemuseo tarjoaa musiikillisen äänimaiseman Einar Ilmonin näyttelyssä kävijöille. Kontrabasisti Ahti Lassila improvisoi näyttelyn teosten teemoista ja tilasta musiikillisen esityksen klo 19 alkaen. Einar Ilmonin elämään johdattelee Einarin kävelykierroksella opas Jussi Lehtonen klo 17. Lähtö kierrokselle Kimmo Pyykkö -taidemuseon edestä.
Museoiden ilta 15.8.2019 Kangasalla tarjoaa monenlaisia maksuttomia tapahtumia iltakymmeneen asti9.8.2019 09:02:35 EEST | Tiedote
Viidettä kertaa Kangasalla järjestettävä Museoiden ilta tarjoaa monenlaista tekemistä ja kokemista torstaina 15. elokuuta klo 17 alkaen. Taidemaalari Einar Ilmonin elämään ja taiteeseen voi tutustua Einarin kävelykierroksella sekä kontrabasisti Ahti Lassilan musiikin siivittämänä Walking bass -kierroksella Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. Mobilia järjestää useita yleisöopastuksia sekä Rallimuseossa että ”Leveillä lahkeilla” näyttelyihin. Tapahtumassa on mukana yhteensä yhdeksän paikalliskohdetta, joihin kaikkiin on illan aikana vapaa pääsy.
Taidemaalari Einar Ilmonin taiteesta kertoo taidehistorioitsija Sisko Nieminen 8.8. klo 17.307.8.2019 11:17:05 EEST | Tiedote
Torstaina 8.8. klo 17.30 on tilaisuus kuulla Einar Ilmonia tutkineen taidehistorioitsija Sisko Niemisen näkemyksiä Einar Ilmonista ja hänen taiteestaan. Maksuton tilaisuus on kaikille avoin.