
Kuntayhtymä avainasemassa palveluiden valinnanvapauden toteutumisessa
Elokuva on kuvattu pienessä hoivakodissa Tohmajärvellä. Tohmajärven kunta ulkoisti sosiaali- ja terveyspalvelunsa Attendolle vuonna 2013. Kuntia koskevaa vertailututkimusta tekevän Kuntamaisema Oy:n selvityksen mukaan ulkoistuksen myötä palveluiden saatavuus on parantunut. Kuntaan on saatu myös esimerkiksi geriatrian ja radiologian palveluita. Henkilöstö on kokenut palveluiden laadun parantuneen. Säästöä on kertynyt useita satoja tuhansia euroja vuosittain. Käytettävissä olevalla rahalla on saatu palvelua useammalle asiakkaalle.
Siun sotessa aito asiakasvalinta ei toteudu
Siun sote -kuntayhtymä perustettiin vuonna 2016. Tohmajärven palveluita koskevien sopimusten toinen sopijapuoli vaihtui vuoden 2017 alusta. Siun sote on onnistunut ulkoistuksen avulla takaamaan palveluiden tason ja hillitsemään kustannusten nousua. Aito asiakasvalinta ei ole käytännössä toteutunut, sillä Siun sotessa lähtökohdaksi on otettu, että ”omat” paikat täytetään ensin ja vasta sitten asiakkaille tarjotaan palveluseteliä.
Siun sote on kilpailuttanut erityisryhmien asumispalveluita useammassa erässä. Vuonna 2017 kilpailutettiin vanhusten ympärivuorokautinen hoiva ja keväällä 2018 sosiaalisen asumisen palvelut. Kilpailutuksissa on käytetty puitejärjestelyä. Yleisestä menettelystä poiketen kuntayhtymä on etukäteen asettanut ns. tavoitehinnan. Erityisesti pienemmät tarjoajat ovat hankalassa välikädessä. Ne olettavat, että eivät tule menestymään kilpailussa, jos tarjoavat yli tavoitehinnan. Kuntayhtymän käyttämät tavoitehinnat ovat pienien tuottajien näkemyksen mukaan selvästi alle sekä julkisten ja yksityisten tuotantokustannusten.
Laadukkaiden palveluiden turvaamiseen tarvitaan isoja ja pieniä toimijoita
Kilpailutusten hinnoittelumekanismi ja laatuvaatimukset ovat täysin hankintayksikön eli tässä tapauksessa Siun soten päätettävissä. Hoitajien määrää ei sen sijaan pystytä päättämään yksiköissä. Asiakkaiden ja hoitajien välinen suhdeluku kirjataan lupapäätökseen samoin kuin henkilöstörakenne. Siun soten kilpailutuksissa on tarjouspyynnöissä ja siten tavoitehinnan arvioinnissa käytetty alhaisempaa henkilöstömitoitusta kuin mitä valvovana virananomaisena toimiva aluehallintovirasto sallii.
Laadukkaiden palveluiden varmistamisessa tarvitaan kaikenkokoisia toimijoita – sekä isoja että pieniä. Ongelmana eivät ole yritykset, jotka palveluita tarjoavat vaan Siun soten kilpailuttamismenettelyt ja hinnoitteluperiaatteet.
Yritystoiminnan etujärjestöt ovat käyneet Siun soten kanssa useampaan otteeseen keskusteluja asian tiimoilta. Alueella käytössä olevaa ympärivuorokautisen hoivan palvelusetelin käyttöä tulee tehostaa ja palvelusetelin reunaehtojen tulee olla sellaiset, että asiakkailla on aito mahdollisuus valita. Yhden hoivapaikan perustaminen maksaa noin 100 000 euroa. Pienillä toimijoilla ei ole varaa jäädä odottamaan mahdollisia asiakkaita, joille ei aidosti edes tarjota mahdollisuutta palveluseteliin. Vääristynyt hinnoittelu sekä valinnanvapauden polkeminen rajaavat pienemmät yrittäjät pois. Asiakkaalla ei ole mahdollisuutta valita asuinpaikkaansa.
Valtakunnallisesti suurin osa hoivaa tuottavista yrityksistä on tänä päivänä pieniä tai keskisuuria yrityksiä. Näiden yritysten kohtalo ei ole palveluja tuottavien toimijoiden käsissä. Päätöksistä vastaavat palveluita järjestävät kunnat ja kuntayhtymät ja tulevaisuudessa maakunnat.
Lisätiedot:
Aino Närkki, johtava elinkeinoasiantuntija / Puh. 0400 436 438
Ulla-Maija Rajakangas, toimitusjohtaja / Puh. 0400 37 4164
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1500 jäsentä työllistävät 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointialan liitto
Yksityinen hyvinvointiala maksoi yhteisöveroja yli 43 miljoonaa euroa – koko verojalanjälki noin 2 miljardia1.11.2018 10:48:05 EET | Tiedote
Verohallinnon tuoreiden tietojen mukaan Hyvinvointiala HALI ry:n jäsenet maksoivat yhteisöveroja 43,3 miljoonaa euroa vuonna 2017. Verokertymän kasvu oli 18 prosenttia edellisvuoden 36,8 miljoonasta eurosta.
Hyvinvointialan liitto on nyt Hyvinvointiala HALI ry - Yrjö Närhinen hallituksen puheenjohtajaksi23.10.2018 11:29:43 EEST | Tiedote
Hyvinvointiala HALIn hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin tänään Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen. Varapuheenjohtajiksi valittiin Mehiläinen oy:n toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry:n toiminnanjohtaja Virpi Dufva.
THL:n tuore selvitys vanhuspalveluista: Yksityisillä henkilöstömitoitus toteutuu laatusuosituksen mukaisesti18.10.2018 10:25:59 EEST | Tiedote
Vanhuspalvelujen henkilöstömitoitus näyttää Suomessa toteutuvan uuden laatusuosituksen valossa hyvin, selviää THL:n tuoreesta selvityksestä. Yli viidesosalla toimintayksiköistä mitoitus on yli 0,7. Vain 5 %:lla yksiköistä se jää alle 0,5, joka on vanhuspalveluiden laatusuositus. Nämä alle 0,5:n mitoituksen alittavat yksiköt ovat mitä ilmeisimmin julkisen sektorin yksiköitä, arvioi Hyvinvointiala HALIn johtava asiantuntija Aino Närkki. Hänen mukaansa toimiluvan omaavat yksityiset toimijat eivät saa tehostetun hoivan lupia alle 0,5:n mitoituksella. Myös hoitajien määrä on seurannut asiakkaiden määrän kasvua. Kahdessa vuodessa kotihoidossa työskentelevien lähihoitajien määrä on kasvanut noin 1 600:lla. Myös fysioterapeuttien ja sosionomien määrä on kasvanut. - Hyvän hoidon toteutumisen kannalta keskeistä on myös se, mitä työssä olevat hoitajat tekevät työvuoronsa aikana ja asiakkaiden kanssa. Asiakastyytyväisyyteen vaikuttaa paljon hoitajan ja asiakkaan välinen vuorovaikutus. Myös käytett
Työntekijäliitot laajentavat työtaisteluitaan entisestään Hyvinvointialan toimialoilla3.10.2018 13:34:59 EEST | Tiedote
1.10. tulleen tiedon mukaan ammattijärjestöt Talentia, OAJ ja Pardia ovat julistaneet edustamilleen TES-aloille ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Hyvinvointialan liitossa (HALI) se koskee etenkin yksityistä sosiaalipalvelualaa ja terveyspalvelualaa ja OAJ:n osalta myös varhaiskasvatusta.
Työntekijäliittojen poliittinen työtaistelu laajenee – vaikeuttaa entisestään hyvän hoivan ja hoidon antamista26.9.2018 14:06:30 EEST | Tiedote
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry on päättänyt julistaa poliittisen työtaistelun Hyvinvointialan liiton (HALI) kanssa solmittujen työehtosopimuksien piirissä työskentelevien jäsentensä osalta: ylitöitä ei tehdä ja työvuoroja ei vaihdeta ma 01.10.2018 klo 00.00 alkaen. Kielto on voimassa toistaiseksi.