TerveyskyläPRO-palvelusta digitukea sote-ammattilaisille

Digitalisaatio on tullut vauhdilla terveysalalle. Erilaiset vointia mittaavat mobiilisovellukset ja etävastaanotot ovat jo arkea monille potilaille ja lääkäreille. Vastalanseerattu TerveyskyläPRO-palvelu rohkaisee sote-ammattilaisia käyttämään digityökaluja potilastyössä ja oman alansa uuden tiedon opiskelussa.
TerveyskyläPRO löytyy laajaan suosioon nousseen Terveyskylä.fi-sivuston alta, jonne erikoislääkärit, hoitajat ja terapeutit ovat tuottaneet runsaasti terveysneuvontaa ja omahoito-ohjeita eri vaivoihin. TerveyskyläPROhon kootaan ammattilaisia hyödyttävää sisältöä, kuten eri alojen kliinisen työn oppaita.
Palvelusta löytyy myös verkkovalmennuksia, joiden avulla ammattilainen voi suunnitella digipalveluita oman yksikkönsä tarpeisiin ja harjoitella työntekoa digitaalisella alustalla.
– Tarjoamme tukea ja toimintavarmuutta ja kehitämme sisältöjä muuttuvaan sote-ympäristöön, sanoo kehittämispäällikkö Minna Ervast Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.
TerveyskyläPROssa on satsattu visuaalisuuteen ja käyttäjän on helppo navigoida palvelussa myös mobiililaittein. Asiantuntijahaulla voi jatkossa etsiä erikoissairaanhoidon huippuammattilaisia konsultoitavaksi eri puolilta maata. Kokeiltavana on myös etäkonsultaatiomalleja, esimerkiksi farmasian chat-palvelua.
Avain tasa-arvoiseen hoitoon
TerveyskyläPRO jakaa yliopistosairaaloiden asiantuntijoiden tuottamaa sisältöä kaikille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille perusterveydenhuollossa, työterveyshuollossa ja erikoissairaanhoidossa. Tavoitteena on yhtenäistää työ- ja hoitokäytäntöjä sekä parantaa tiedon saavutettavuutta.
Esimerkiksi virtuaalikeskuksiin kootaan jonkin erikoisalan tai potilasryhmän parissa työskentelevien ammattilaisten keskeisiä työkaluja. Lihavuuden hoidon virtuaalikeskuksesta löytyy ohjeita syömisen psykologiaan, asiakkaan motivoimiseen ja vuorovaikutustilanteisiin.
– Tavoitteena on ollut tuottaa helppokäyttöinen materiaalipankki lihavuuden yksilö- ja ryhmähoitoon, lähtökohtana potilaiden tasa-arvoinen hoito ympäri Suomen, sanoo sisältöä tuottanut ravitsemusterapeutti Anna-Maria Teeriniemi Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.
Digituelle kysyntää klinikoilla
Virtuaalisairaala 2.0-hankkeen myötä Suomen yliopistosairaalat ovat avanneet jo kymmeniä digitaalisia hoitopolkuja potilaille täydentämään perinteistä sairaalahoitoa. Yksi uusimmista on luotu Turun yliopistollisen keskussairaalan tahdistinpotilaille.
Sydänpoliklinikalla potilaiden etäseurannat ovat jo arkea, mutta digitaalisen hoitopolun käyttöönotto on ollut merkittävä edistys.
– Uuden työtavan sisäistämisessä hoitajat ja lääkärit tarvitsevat tukea, motivointia ja valmennusta. Siten uuden palvelun hyöty välittyy myös potilaille, tiivistää sairaanhoitaja Mari Naaralainen oman henkilöstönsä kokemuksia tahdistinpotilaille kehitetystä palvelusta.
Vastuualuejohtaja ja osastonylilääkäri Heikki Ukkosen mukaan terveydenhuollon digitalisaatiota on rummutettu jo pitkään.
– Ammattilaiset ovat valmiita toiminnan muutoksiin. Nyt on tärkeää panostaa digipalveluiden käyttöönottoon, tuoda esiin hyötynäkökulmia ja kuunnella henkilöstön palautteita herkällä korvalla.
Kirjaudu sisään terveydenhuoltoalan ammattilaisena
Mikä Terveyskylä?
Terveyskylä.fi on yhdessä potilaiden kanssa kehitetty erikoissairaanhoidon verkkopalvelu, veloituksetta kaikkien käytössä. Sisällöt sopivat elämänlaadun, oireiden ja elintapojen seuraamiseen. Digitaaliselle hoitopolulle voi päästä lääkärin lähetteellä.
Terveyskylästä hakevat tietoa jo yli miljoona suomalaista. Palvelua rakennetaan Virtuaalisairaala 2.0 -kärkihankkeessa, jota on rahoittanut sosiaali- ja terveysministeriö.
www.terveyskyla.fi , facebook.com/terveyskyla.fi, Twitter @terveyskyla_fi
www.virtuaalisairaala2.fi , facebook.com/virtuaalisairaala2.0, Twitter @vsairaala
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Minna Ervast, kehittämispäällikkö, TerveyskyläPRO, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, kehittämispalvelut, puh. 050 371 5750, minna.ervast@tyks.fi
Sirpa Arvonen, HUS Tietohallinto sähköiset asiointipalvelut, vastuualuejohtaja, puh 050 407 4544, sirpa.arvonen@hus.fi
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Eksjukhuset öppnar sina dörrar för patienter i maj24.4.2025 15:00:00 EEST | Pressmeddelande
Eksjukhuset som fokuserar på behandling av ögonsjukdomar öppnar i Mejlans i Helsingfors den 12 maj 2025. Eksjukhuset ger bättre beredskap att svara mot det ökade vårdbehovet inom ögonsjukdomar.
Tammisairaala avaa ovensa potilaille toukokuussa24.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
HUSin silmäsairauksien hoitoon keskittyvä Tammisairaala avautuu Helsingin Meilahteen 12.5.2025. Tammisairaala parantaa valmiuksia vastata kasvavaan silmäsairauksien hoitotarpeeseen.
Oak Hospital opens in May24.4.2025 15:00:00 EEST | Press release
HUS Oak Hospital focusing on the treatment of eye diseases opens in Meilahti, Helsinki on May 12, 2025. Oak Hospital will improve the capacity to respond to the increasing need for ophthalmological treatment.
Samarbetsförhandlingar påbörjas inom HUS Bastjänster24.4.2025 13:01:45 EEST | Pressmeddelande
Förhandlingarna omfattar 200 personer som arbetar med uppgifter inom lokalvården. Det uppskattade minskningsbehovet är högst 200 personer. Bakgrunden till förhandlingarna är att ansvaret för Helsingfors stads lokalvårdstjänsterna för socialvårdens verksamhetsställen överförs till stadens egen regi.
HUSin Runkopalveluissa aloitetaan yhteistoimintaneuvottelut24.4.2025 13:01:45 EEST | Tiedote
Neuvotteluiden piirissä on 200 laitoshuollon tehtävissä työskentelevää henkilöä. Arvioitu vähennystarve on enintään 200 henkilöä. Neuvottelujen taustalla on Helsingin kaupungin sosiaalihuollon toimipisteiden laitoshuoltopalveluiden siirtyminen kaupungin omalle vastuulle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme