Tutkimusraportti: Koulutusuudistusten läpivienti edellyttää laaja-alaista valmistelua
(EMBARGO Tiedote julkaisuvapaa ma 10.12. klo 10)
Työn murrokseen ja teknologiseen kehitykseen liittyvät koulutusjärjestelmän uudistushankkeet eivät ole onnistuneet läpäisemään koulujen kulttuuria. Koulutuksen digiloikka – Miten onnistumme suomalaisten osaamisen päivittämisessä -tutkimusraportissa osoitetaan, että 1990-luvulta alkaen koulutusjärjestelmän suunnittelussa ongelmia on osattu identifioida hyvin, mutta ratkaisut eivät ole ulottuneet koulutuksen käytäntöihin.
Tutkimusprofessori, VTT Tommi Hoikkala ja dosentti, FT Tomi Kiilakoski esittävät tutkimusraportin artikkelissaan, että koulutusjärjestelmän menestyksellinen uudistaminen teknologiseen kehitykseen liittyen vaatii tuekseen peruskoulu-uudistuksen kaltaista komiteatyötä. Työnimeksi Hoikkala ja Kiilakoski ehdottavat komitealle Jatkuvan oppimisen digitalisaatiokysymys. Komiteatyö parantaisi koulutusuudistusten valmistelua ja koordinaatiota, kun kasvatustiede ja tutkimus olisivat jatkuvasti läsnä valmisteluprosessin eri vaiheissa. Samalla hallinnon virkamiesvalmistelu, parlamentaarinen poliittinen ohjaus ja koulutuksen asiantuntijuus saataisiin nykyistä paremmin nivottua yhteen. Tarvittaessa komitea työskentelisi yli hallituskauden.
Tutkimusraportin toisessa artikkelissa vanhempi tutkija, KTT Hannu Karhunen on laatinut tiekartan, jonka avulla voidaan varmistua aikuiskoulutuksen vaikuttavuudesta.
Aikuisväestön koulutus on eri asia kuin lasten ja nuorten koulutus. Aikuisilla on usein jo valmiiksi tutkinto tai työpaikka, jolloin koulutuksen vaihtoehtoiskustannukset kasvavat. Toisekseen nuoret maksavat koulutuskustannuksia takaisin verojen muodossa aikuisia pidempään. Kolmanneksi aikuiskoulutukseen osallistuu vuosittain rajallinen ja valikoitunut joukko aikuisia. Karhunen huomauttaa, että jos julkisrahoitteisen aikuiskoulutuksen kohdentamisessa ja tukimuotojen kehittämisessä ei onnistuta oikein, niin tulevina vuosina todennäköisesti hukataan merkittävä määrä julkisia resursseja. Ongelman korjaamiseksi Karhunen esittää mallin rakenteesta, joka mahdollistaa aikuiskoulutuksen kehittämisen tutkittuun tietoon perustuen.
Kansanedustaja, VTT Pilvi Torsti ja projektipäällikkö, KM Maria Mäkynen hahmottelevat raportissa suuntaviivoja työn murrokseen liittyvän osaamistason nostamiselle. Torsti ja Mäkynen haluavat virittää koulutusradikaalia ilmapiiriä, joka vahvistaa kaikkien kansalaisten koulutusmyönteisyyttä ja osaamishalua. Keskeiset välineet ovat osaamistilien ja osaamiskeskuksien luominen. Osaamistilin avulla jokainen voi päivittää osaamistaan. Samalla se auttaa hahmottamaan resurssien tasaisempaa kohdentamista ja koulutuksen kanavoimista matalasti kouluttautuneille. Osaamiskeskukset tukisivat ihmisiä oman osaamisen tunnistamisessa ja kehittämisessä yhdistämällä työvoimapalveluja, koulutuspalveluja, kotoutustyötä ja työnantajien henkilöstöhallinnon työtä.
Koulutuksen digiloikka – Miten onnistumme suomalaisten osaamisen päivittämisessä -tutkimusraportti avaa TP:n Edistys-julkaisusarjan. Edistys visioi tulevaisuutta, tuottaa uusia näkökulmia yhteiskunnalliseen keskusteluun ja esittää konkreettisia ratkaisuehdotuksia poliittisen päätöksenteon tueksi.
Tutkimusraportti julkaistaan Helsingissä 10.12. klo 10 Kirja & kahvi -ravintolassa osoitteessa Vuorikatu 7. Raportin sähköinen versio on ladattavissa etukäteen tutustuttavaksi TP:n www-sivuilta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot: Pääsihteeri Matti Hirvola, matti.hirvola@tpry.fi, p. 0400 764 518
Linkit
Tietoja julkaisijasta
John Stenbergin ranta 6
00530 HELSINKI
Pääsihteeri Matti Hirvola 0400 764 518http://www.tpry.fi
Teollisuuden palkansaajat TP ry on jäsenliittojensa yhteistyö- ja vaikuttamisjärjestö. Perimmäisenä tehtävänä on edistää teollisuuden ja sen työntekijöiden hyvinvointia kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla. TP:ssä on 15 ammattiliittoa kaikista kolmesta palkansaajien keskusjärjestöstä. TP:n liittojen edustamilla aloilla työskentelee noin 750 000 palkansaajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Teollisuuden palkansaajat TP ry
Tutkimusraportti: Koulutusuudistusten läpivienti edellyttää laaja-alaista valmistelua10.12.2018 10:00:00 EET | Tiedote
Teollisuuden palkansaajat TP ry:n ensimmäisen Edistys-tutkimusraportin kirjoittajat peräänkuuluttavat laaja-alaisempaa ja vaikuttavampaa suomalaisen koulutuspolitiikan päätöksentekoa.
Innovaatiovetoinen kasvu seuraavan hallitusohjelman strategiseksi tavoitteeksi29.11.2018 14:28:22 EET | Tiedote
Teollisuuden palkansaajat TP ry esittää kasvuohjelmaa Suomen viennin ja teollisuuden tukemiseksi. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on rakennettu viennin ja teollisuuden menestyksen varaan. Viennistä saatavilla tuloilla on huolehdittu tasapainoisesta ja solidaarisesta yhteiskuntakehityksestä. Globaalin kilpailun ja teknologisen kehityksen kiihtyessä viennin ja teollisuuden merkitys yhä kasvaa. Siksi seuraavan hallitusohjelman yhteydessä on laadittava vaikuttava kasvuohjelma, johon kootaan valtiovallan strategiset toimet viennin ja teollisuuden tukemiseksi.
Kutsu: Koulutuksen digiloikka -tutkimusraportin julkistaminen23.11.2018 14:30:59 EET | Tiedote
Teollisuuden palkansaajat TP ry julkistaa maanantaina 10.12. tutkimusraportin Koulutuksen digiloikka – Miten onnistumme suomalaisten osaamisen päivittämisessä.
Teollisuuden palkansaajat TP ry vaatii hallitusta lopettamaan työntekijöiden kyykyttämisen28.8.2018 14:25:36 EEST | Tiedote
Teollisuuden palkansaajat TP ry:n hallitus tuomitsee jyrkästi Sipilän hallituksen kaavailut irtisanomisten helpottamisesta alle 20 hengen yrityksissä.
Omistajapolitiikassa tarvitaan strategista otetta kaikilla toimialoilla23.5.2018 13:09:27 EEST | Tiedote
Teollisuuden palkansaajat TP ry vaatii, että valtion omistuksien hoitamiseen otetaan strategisempi ote. Poliittinen epävarmuus valtion omistajapolitiikassa on merkittävä haittatekijä yritysten investointihalukkuudelle.