Turvallinen lelu on paras joululahja
Valvontaa tarvitaan – leluja ei tarkasteta EU:ssa etukäteen
Lelun tärkein ominaisuus on turvallisuus, minkä vuoksi leluille on asetettu tiukkoja standardeja. Suomessa lelujen täytyy olla CE-merkittyjä, ja lisäksi valmistajat merkitsevät lelutuotteet ikärajoituksin ja -suosituksin.
Lasten leluja ja tuotteita ei kuitenkaan tarkasteta EU:ssa etukäteen, ja siksi valvontatyö lelualalla on erityisen tärkeää. Syksyllä 2018 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes testasi muun muassa EU:n ulkopuolisten halpaverkkokauppojen leluja ja lastentarvikkeita huolestuttavin seurauksin: kaikki 17 testattua lelua, tuttia, tuttiketjua ja lastenvaatetta todettiin vaarallisiksi. Testeissä esimerkiksi pienelle lapselle tarkoitetuista leluista irtosi pieniä osia, jotka aiheuttavat tukehtumisvaaran alle 3-vuotiaille, ja tuttien ilma-aukot osoittautuivat puutteellisiksi.
– Leluala vaatii kattavaa lakiasioiden tuntemusta, sillä lelujen pitää olla turvallisia ja laadukkaita. Suomen Leluyhdistyksen tehtävä on pysyä ajan hermolla ja jakaa tietoutta lelualan asioista ja lainsäädännöstä, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Riia Sandström.
Suomen Leluyhdistykseen kuuluu yli 30 lelujen valmistusta, tukkukauppaa, maahantuontia ja agentuuria harjoittavia yrityksiä. Yhdistyksen yksi tärkeimmistä tehtävistä on valvoa lelujen turvallisuutta. Leluyhdistys seuraa muun muassa lelu- ja askartelutarvikkeiden tuotantoa, kauppaa, maahantuontia ja maastavientiä. Se antaa myös lausuntoja leluja koskevista laeista, asetuksista, standardeista ja muista säädöksistä.
Valvontayhteistyötä Tukesin kanssa
Lelut päätyvät lapsille, joten niiden osalta tärkeää selvittää kaikki mahdolliset vaaratekijät. Leluista tutkitaan mekaanisia, fysikaalisia, kemiallisia, sähköisiä ja syttyvyyteen sekä hygieniaan liittyviä asioita. Suomessa leluja testaa Tullilaboratorio, jossa Leluyhdistys käy säännöllisesti vierailemassa.
Suomen Leluyhdistys tekee yhteistyötä myös Tukesin kanssa. Tukes on osa EU:n markkinavalvonnan verkostoa ja valvoo, täyttävätkö markkinoilla olevat lelut turvallisuusvaatimukset. Tukes kouluttaa Leluyhdistyksen jäseniä lelujen turvallisuudesta säännöllisesti.
Jos turvallisen joululahjan löytäminen perheen pienimmille tuottaa päänvaivaa, Suomen Leluyhdistys suosittelee tutustumaan Vuoden Lelu 2018 -voittajiin. Raadin valitsemat lelut takaavat varmasti turvallisen leikin.
Lisäksi Leluyhdistyksen sivuilta löytyvät yhdistyksen jäsenet, joille kaikille lelujen turvallisuus on tärkeää.
Turvallisen lelun tunnusmerkit:
- Kankaiset lelut eivät saa olla syttymisherkkiä
- Täytetyt lelut ovat pestäviä
- Maalattujen lelujen maali on lyijytöntä
- Askartelumateriaalit ovat myrkyttömiä
Ota huomioon alle 3-vuotiaan leluissa:
- Riittävän iso koko: halkaisijan oltava vähintään 3 cm, pituuden vähintään 6 cm (jos lelu mahtuu vessapaperirullan läpi, se ei ole sopiva)
- Patterillisten lelujen kotelon tulee olla sellainen, ettei lapsi voi saada sitä auki (patterikotelo ruuvilla kiinni)
- Kestää pureskelua
- Ei teräviä kulmia, irtoavia osia tai kohtia, joihin pienet sormet voivat jäädä puristuksiin
- Lelun naru on pidempi kuin 18 cm
- Muistathan noudattaa aina ikärajoituksia ja -suosituksia
Lisätietoja:
Puheenjohtaja Riia Sandström
p. 050 569 7494 / riia.sandstrom@martinex.fi
Suomen Leluyhdistys ry on vuonna 1972 perustettu lelujen valmistusta, tukkukauppaa, maahantuontia ja agentuuria harjoittavien yritysten yhdistys. Suomen Leluyhdistys valvoo jäsenyritystensä yleisiä ja yhteisiä ammatinharjoittamiseen liittyviä etuja, edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä. Yhdistys järjestää vuosittain suositut Vuoden Lelu- ja Vuoden Peli -kilpailut.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Puheenjohtaja Riia Sandström
p. 050 569 7494 / riia.sandstrom@martinex.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Leluyhdistys ry on vuonna 1972 perustettu lelujen valmistusta, tukkukauppaa, maahantuontia ja agentuuria harjoittavien yritysten yhdistys. Suomen Leluyhdistys valvoo jäsenyritystensä yleisiä ja yhteisiä ammatinharjoittamiseen liittyviä etuja, edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä. Yhdistys järjestää vuosittain suositut Vuoden Lelu- ja Vuoden Peli -kilpailut.
suomenleluyhdistys.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Leluyhdistys ry
Tässä ovat Vuoden Peli 2024 -kilpailun voittajat ja finalistit!24.9.2024 10:11:23 EEST | Tiedote
Suomen Leluyhdistyksen Vuoden Peli -kilpailussa seulottiin tänäkin vuonna esiin markkinoiden parhaat uudet lautapelit.
Vuoden Lelu 2024 -kilpailun voittajat ja finalistit2.9.2024 11:30:30 EEST | Tiedote
Suomen Leluyhdistyksen Vuoden Lelu 2024 -kilpailun voittajat on valittu. Tänä vuonna arvioitavana oli erittäin monipuolinen valikoima uutuusleluja, jotka tarjoavat varmasti iloa sekä lasten että koko perheen leikkeihin.
Tutustu Vuoden Peli 2024 -kilpailun finalisteihin14.8.2024 09:33:55 EEST | Tiedote
Suomen Leluyhdistyksen Vuoden Peli 2024 -kilpailun finalistit on jälleen valittu. Loppusuoralle yltäneistä ehdokkaista muodostui tasokas joukko, josta valitaan Vuoden Lastenpeli, Vuoden Partypeli, Vuoden Perhepeli ja Vuoden Strategiapeli.
Vuoden 2023 parhaat pelit on nyt julkaistu26.9.2023 10:38:27 EEST | Tiedote
Suomen Leluyhdistyksen odotetussa Vuoden Peli -kilpailussa valittiin jälleen markkinoiden parhaat uudet lautapelit. Osallistujat olivat tänä vuonna poikkeuksellisen tasaväkisiä, mikä teki voittajien valinnasta tiukan.
Tässä ovat vuoden 2023 parhaat lelut1.9.2023 10:36:37 EEST | Tiedote
Suomen Leluyhdistyksen Vuoden Lelu 2023 -kilpailun voittajat ja finalistit on valittu. Parhaimmat lelut valittiin jälleen runsaasta joukosta kiinnostavia laatuleluja. Suosittuun kisaan osallistui tänä vuonna poikkeuksellisen paljon uusia lelualan yrityksiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme