Poikani sai uuden mahdollisuuden korvaushoidossa

Minnan poika Ossi päätyi aikuistumisen kynnyksellä tekemisiin huumeiden kanssa. Tästä on jo kulunut reippaasti yli kaksikymmentä vuotta, mutta huumeet näyttelevät vielä osaa heidän elämäänsä, onneksi kuitenkin pienempää sellaista.
Olisinko voinut toimia toisin?
Kun oma lapsi käyttää huumeita, on omaisen huoli suuri. Silloin iskee hätä ja paniikki sekä halu ymmärtää tapahtunutta. Eihän tässä näin pitänyt käydä.
”Äitinä sitä tuntee epäonnistumista ja häpeää. Mitä minä tein väärin? Miten epäonnistuin kasvatuksessa näin?”, muistelee Minna.
Lapset kulkevat omia polkujaan. Heitä voi ohjata, mutta valintansa he tekevät itse. Tämä koskee niin huumeidenkäytön aloitusta kuin hoitoon hakeutumista. Ketään ei voi pakottaa, tahto parantumiseen on tultava itsestä. Sen sijaan, että jäisi märehtimään, miksi näin on käynyt, on mietittävä, miten tästä eteenpäin?
”En koskaan katkaissut välejä poikaani, mutta tein selvät säännöt. Niinä lyhyinä jaksoina, kun hän asui luonani, meille ei huumeita tuotu. En myöskään halunnut toimia huumeidenkäytön mahdollistajana antamalla rahaa.”
Minnan huolta ja surua on lisännyt se, että tarinaan kuuluu myös lapsenlapsi. Lapsi asuu nykyään äitinsä kanssa.
Kadulta takaisin kiinni elämään
Ossin elämä oli ollut ylä- ja alamäkeä. Päättyneet ihmissuhteet olivat usein pimeitä hetkiä elämässä. Ossi meni naimisiin ja sai pojan. Avioero kuitenkin johti aallon pohjalle, joka vei mennessään työn, rahat, asunnon ja erotti isän pojastaan. Puoli vuotta kadulla ja lääkärin varoitus viimeisestä mahdollisuudesta tehdä elämässään muutos sai Ossin hakeutumaan korvaushoitoon. Hän pääsi Diakonissalaitoksen Hoivan päihdepalveluyksikkö Breikin asiakkaaksi Tampereella.
”En ensin ymmärtänyt mitä korvaushoito tarkoittaa. Epäluuloinen suhtautumiseni kääntyikin pian toivonkipinäksi. Kun näin ja kuulin kuinka ihanasti poikaani kohdeltiin Breikissä, suuri huoli tippui harteiltani. Nyt hän oli turvassa, ” Minna kuvailee.
Breikissä ihminen kohdataan ihmisenä
Breikissä Ossi on saanut apua päihteidenkäyttöön sekä arjen käytännön asioiden hoitamiseen. Siellä on hoidettu hänen itsetuntoa ja haavoja. Breikin myötä hän pääsi myös mukaan Steppi-hankkeeseen, joka on suunnattu työelämän ulkopuolella oleville huume- ja asumispalveluiden asiakkaille. Tavoitteena on löytää ratkaisuja heikommassa asemassa ja syrjäytymisvaarassa olevien asiakkaiden toiminta-, opiskelu- ja työkyvyn lisäämiseksi.
”Minun mielestäni ei ole olennaista, mitä kautta päihteidenkäyttäjät saavat apua, kunhan saavat ja lopputulos ohjaa kuntoutumiseen. Meidän kohdalla korvaushoito oli avain parempaan tulevaisuuteen”, Minna jatkaa.
Ossilla on ollut koko ajan sama hoitaja, joka on tukenut ja auttanut. Välit omaan hoitajaan ovat edelleen läheiset, vaikka hoitokerrat ovat vähentyneet. Minna on kiitollinen tästä paikasta, joka on antanut toivoa hänen ja hänen poikansa elämään.
Elämää tässä hetkessä
Ossin elämänpalaset asettuvat pala kerrallaan kohdilleen. Itseluottamus on kasvanut. Hän on päässyt osa-aikaiseen työhön. Hän on saanut asunnon. Lääkkeitä on vähennetty. Mikä parasta, hän voi taas tavata poikaansa säännöllisesti.
”Kun näin miten poikani ja pojanpoikani olivat yhdessä, kokkailivat ja leikkivät, oli se ihana hetki”, kertoo Minna heille annetusta uudesta mahdollisuudesta.
Toivo saada lapsi vielä kiinteämmin takaisin heidän elämäänsä on kova. Toivoa on aina.
*henkilöiden nimet on muutettu
Päihdepalveluyksikkö Breikki Tampere > https://www.hoiva.fi/kunta-asiakkaille/paihde-jamielenterveyspalvelut/paihdepalveluyksikot/breikki-tampere/
Faktaa: Huumehoito Tampereella ”Kukaan ei putoa”-työotteella
- Malli perustuu siihen, että hoitoon pääsyn kynnys on matala ja asiakkaat pidetään avun piirissä.
- Keskiössä on päihdesairaudesta toipuminen, kuntoutuminen sekä elämänlaadun parantuminen.
- Avopäihdehoitoon ei tarvitse erillistä lähetettä.
- Asiakas voi itse valita hoitopaikkansa kahdesta palveluntuottajasta. Tampereella tuotamme palvelut yhdessä A-klinikan kanssa.
- Palveluihin kuuluvat huumeiden käyttäjien terveysneuvonta, avovieroitus, muun avohuumehoidon sekä opiodikorvaushoitoarvion ja korvaushoidon.
- Yhteisöllisyyteen, osallisuuteen ja toimijuuteen perustuva psykososiaalinen kuntoutus mahdollisen lääkehoidon rinnalla.
- Yksilöllinen joustava päihdehoito arvioinnista avovieroitukseen, hoitoon, tarvittavaan hoidon tiivistykseen ja saattaen päihdehoidon siirtymisen esim. terveysasemalle.
- Hoito ei pääty päihdesairauteen liittyvien oireiden esim. retkahdusten tai vuorovaikutuksen/kognitiivisten vaikeuksien vuoksi.
Yhteyshenkilöt
Noora Viitanen
Markkinointipäällikkö
noora.viitanen@hdl.fi
+358 40 6546 908
Helsingin Diakonissalaitos
Alppikatu 2, 00530 Helsinki
www.hdl.fi
Rohkeasti ihmisarvon puolesta
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitoksen Hoiva Oy on ikääntyneiden ja erityisryhmien asiantuntija. Olemme Diakonissalaitoksen omistama yhteiskunnallinen yritys, joka kehittää toimintaansa yhdessä asiakkaiden kanssa. Diakonissalaitoksen pitkä, yli 150-vuotinen historia ja vahva arvopohja luovat perustan toiminnallemme asumis-, päihde- ja hoivapalvelujen vastuullisena tuottajana. Tavoitteemme on luoda jokaiselle ihmisarvoinen elämä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitoksen Hoiva Oy
Väärin toivuttu!23.11.2022 13:00:00 EET | Blogi
Opioidiriippuvuus on krooninen aivosairaus. Ymmärrys tästä on viime vuosina lisääntynyt kiitettävästi. Mutta sitten yksimielisyys tuntuukin loppuvan. Siihen, miten tähän sairauteen tulisi suhtautua, näyttää olevan yhtä monta mieltä kuin on miestäkin, kirjoittaa Diakonissalaitoksen sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisylilääkäri Outi Kuikanmäki.
Terveysneuvontapiste huumeita käyttäville henkilöille Wäylään Järvenpäähän14.10.2022 11:30:00 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä (Keusote) ja Diakonissalaitoksen sosiaali- ja terveyspalvelut avaavat asumispalveluyksikkö Wäylässä Keusoten terveysneuvontapisteen 8. marraskuuta 2022. Terveysneuvontapiste on tarkoitettu suonensisäisiä huumeita käyttäville henkilöille.
Pitkäaikaistyöttömät tarvitsevat lisää matalan kynnyksen palveluita5.5.2022 09:14:49 EEST | Tiedote
Vuosia työelämän ulkopuolella olevan päihderiippuvaisen henkilön on vaikea hakeutua takaisin työelämään, vaikka halua olisi. Kyvyt-hankkeessa on luotu opinto- ja työelämäpolkuja juuri heikoimmassa työmarkkina-asemassa oleville. Tarve matalan kynnyksen palveluille on suuri.
Diakonissalaitoksen Hoivan uusi Asunto ensin -yksikkö avataan syksyllä Mellunkylään11.4.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
Helsinkiläisten asunnottomien tilanne kohentuu tulevana syksynä, kun Diakonissalaitoksen Hoivan uusi Asunto ensin -yksikkö avaa ovensa Mellunkylän Kurkimäessä, Itä-Helsingissä.
Opioidikorvaushoitoon pääsyä helpotettava1.12.2021 10:00:00 EET | Tiedote
Opioidikorvaushoidosta olisi hyötyä tuhansille suomalaisille ja siksi hoitoon pääsyn kynnystä tulisi madaltaa, toteavat Diakonissalaitoksen Hoivan asiantuntijat. Diakonissalaitoksen tarjoama opioidikorvaushoito täyttää tänä syksynä kaksikymmentä vuotta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme