
HALIn eduskuntavaalitavoitteet: Ratkaisuja hyvinvoivan Suomen uudistamiseksi

- Jokaisella on oikeus hyvään hoitoon ja hoivaan – myös tulevaisuudessa. Viime viikkojen keskustelu on horjuttanut kansalaisten uskoa siihen. Kaikki tuottajat tarvitaan ikääntyvässä Suomessa töihin, jotta hyvinvointipalvelut turvataan. Sekä asiakkaan että järjestäjän on pystyttävä vertailemaan palveluja laadun ja kustannusten perusteella. Miten onnistumme tässä? HALIn toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas kysyy.
Työ tarvitsee enemmän tekijöitä
Yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa nykyisestä puolesta miljoonasta 800 000:een vuoteen 2030 mennessä. Tällöin myös hoito- ja hoivapalveluiden tarve kasvaa merkittävästi. Samanaikaisesti noin 40 prosenttia julkisen sektorin sote-henkilöstöstä eläköityy. Tämä tarkoittaa noin 90 000 työntekijän siirtymistä eläkkeelle. Työntekijäpula uhkaa erityisesti ikääntyvien palveluita. Jos mitoitusta nostetaan, tarvitaan noin 4 000 - 5 000 uutta hoitoalan ammattilaista. Tulevalla vaalikaudella on aloitettava korjausliike. Edessä ei ole helppoja ratkaisuja.
Hyvä vertailtavuus takaa paremman palvelun
Suomeen on luotava tietojärjestelmä, jolla yksityisiä ja julkisia palveluntuottajia voidaan vertailla keskenään. Järjestelmän avulla palveluita etsivä asiakas tai hänen läheisensä löytää valintansa tueksi riittävästi tietoa palveluntuottajista ja niiden palveluista. Järjestelmää hyödyntävät myös palveluiden järjestäjät tehdessään päätöksiä osto- ja asiakassetelipalveluiden hyödyntämisestä. Päätöksenteon tulee pohjautua avoimeen tietoon ja tuloksiin, toteaa Rajakangas.
Kaikki tuottajat töihin
Suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon suurimpia ongelmia ovat palvelujen heikko saatavuus ja tuottavuus sekä eriarvoisuus. Ongelmien takana on esimerkiksi raha- ja henkilökuntapulaa, hankintaosaamisen sekä valvonnan puutteet. Näiden pahenevien ongelmien ratkaisemiseksi sotea on väännetty kohta 15 vuotta – edelleen tuloksetta. Ikääntyvä Suomi ei silti pysähdy. Tarvitsemme kaikki tuottajat töihin. Tuottajien välinen kilpailu kannustaa niitä palveluiden saatavuuden, laadun ja vaikuttavuuden parantamiseen.
Lue Hyvinvointiala HALI ry:n ratkaisut hyvinvoivaan Suomeen tästä: https://www.hyvinvointiala.fi/hyvinvoinvoiva-suomi/
Seuraa HALIn vaalistartin live-streamia
HALI järjestää puolueiden soteosaajien vaalipaneelikeskustelun huomenna 13.2.2019 kello 15.00 alkaen. Seuraa live-streamia tästä. Ratkaisuja hyvinvoivan Suomen puolesta ovat pohtimassa neljän suurimman puolueen hyvinvoinnin kärkiosaajat: perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, kansanedustaja Sari Sarkomaa, eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen, ja kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto. Tilaisuuden ja keskustelun juontaa toimittaja Marja Sannikka.
Keskustele: #hyvinvointi #vaalit2019
Lisätietoja: Toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas, puh. 0400 37 4164
Vaikuttajaviestinnän asiantuntija, Lauri Koponen, puh. 040 52 33563
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1560 jäsentä työllistävät 100 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry
HALI: Leikkaukset sote-palveluista ovat leikkauksia terveydestä ja hyvinvoinnista16.4.2024 17:52:09 EEST | Tiedote
Hallitus sai tänään päätökseen kehysriihineuvottelunsa. Sosiaali- ja terveysalalla säästöjä haetaan muun muassa laskemalla ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitusta ja aikaistamalla sote-järjestöjen rahoitukseen kohdentuvia leikkauksia. HALI vaatii huolellista vaikutusarviointia ennen sopeutustoimien toteutusta.
HALI: Kehysriihessä parannettava sote-palvelujen tuottavuutta10.4.2024 06:00:00 EEST | Tiedote
Hyvinvointiala HALI ry näkee, että ensi viikolla käynnistyvässä kehysriihessä on mahdollista löytää toimenpiteitä, jotka yhtäaikaisesti parantavat sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta ja laatua, hillitsevät kustannuksia sekä parantavat työn mielekkyyttä.
Hyvinvointiala HALI ry valmistelee vastuullisuussuositukset sote-alan henkilöstövuokraukseen6.3.2024 13:42:14 EET | Tiedote
Henkilöstövuokraus on tarpeellinen osa Suomen sosiaali- ja terveyspalveluja. Hyvinvointiala HALI ry valmistelee parhaillaan jäsentensä kanssa vastuullisuussuosituksia sote-alan henkilöstövuokraukseen. Suosituksilla pyritään varmistamaan, että henkilöstövuokrausta harjoittavat yritykset noudattavat eettisiä ja laadullisia periaatteita toiminnassaan.
Tutkimus: Hoivatyöntekijät suhtautuvat positiivisesti teknologiaan ja työperäiseen maahanmuuttoon16.2.2024 10:30:47 EET | Tiedote
Tampereen yliopiston tekemä tuore selvitys osoittaa, että ikäihmisten parissa työtä tekevät suhtautuvat positiivisesti teknologian hyödyntämiseen hoivatyössä. Lisäksi selvityksessä todetaan, että byrokraattiset esteet tulisi saada purettua työperäisen maahanmuuton tieltä. Selvityksen keskeiset tulokset ovat liitteenä tiedotteen lopussa.
Vuokratyövoima turvaa sote-palvelut koko Suomessa15.2.2024 13:35:27 EET | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi vuokratyövoimaa ja ostopalveluja selvittäneen verkoston loppuraportin tänään. Raportin mukaan vuokratyön käytön nopea kasvu aiheuttaa riskejä hyvinvointialueille. Verkoston raportissa kuitenkin muistutetaan, että vuokratyövoiman käyttö on myös tarkoituksenmukaista, mitä Hyvinvointiala HALI ry pitää tärkeänä huomiona.