Sata vuotta liikuntapalveluita, sata legendaa – ehdota suosikkisi listalle!
Kuka Sinun mielestäsi kuuluu legendaarisimpiin helsinkiläisiin urheilijoihin tai urheiluvaikuttajiin? Kenties kiekkokaukaloiden väriläiskä Matti Hagman tai nurmikenttien boheemitaiteilija Atik Ismail? Ehkä sittenkin itsenäisen Suomen kaikkien aikojen ensimmäisestä olympiakullasta vastanneet Ludovika ja Walter Jakobsson? Entä tulisiko kaikkien suomalaisten urheiluvaikuttajien esi-isän Erik von Frenckellin löytyä listalta? Tai onko mielessäsi joku joka on tehnyt vuosikausia pyyteetöntä työtä esimerkiksi junioreiden tai erityisryhmien liikuttamisen eteen?
Yleisö voi ehdottaa helsinkiläislegendoja 4.3.–31.3.2019 välisenä aikana, joten kerro oma ehdokkaasi perusteluineen osoitteessa 100legendaa.fi.
Kaikkien ehdotuksensa antaneiden kesken arvotaan 20 kappaletta Bollis – Töölön pallokentän 100 vuotta -kirjoja, joissa on yksissä kansissa todella merkittävä osa helsinkiläistä urheilu- ja liikuntahistoriaa. Erkki Alajan kirjoittama järkäle sai kunniamaininnan Vuoden urheilukirja -kilpailussa vuonna 2015. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.
Helsingin kaupunki on vuodesta 1964 lähtien jakanut Vuoden helsinkiläisurheilija -tunnustuspalkinnon, jonka saaneet 44 urheilijaa nimetään automaattisesti sadan legendaarisen helsinkiläisen urheiluhenkilön joukkoon. Alla lista vuoden helsinkiläisurheilijoista, jotka ovat automaattisesti sadan legendan joukossa.
Kaija Mustonen, pikaluistelu
Pentti Linnosvuo, ammunta
Rainer Stenius, yleisurheilu
Eila Pyrhönen, uinti
Pertti Pousi, yleisurheilu
Olli Laiho, voimistelu
Kauko Kangasniemi, painonnosto
Leo Linkovesi, pikaluistelu
Tapio Kantanen, yleisurheilu
Mona-Lisa Pursiainen, yleisurheilu
Riitta Salin, yleisurheilu
Pentti Aminoff, moottoriveneurheilu
Kari Markkanen, melonta
Anssi Rauramo, koripallo
Leena Salmenkylä, suunnistus
Esko Rechardt, purjehdus
Juha Salonen, judo
Jukka-Pekka Väyrynen, karate
Juha Ovaskainen, uimahyppy
Lahja Hämäläinen, vammaisurheilu/jääratakelkkailu
Pontus Jäntti, sulkapallo
Tea Vikstedt-Nyman, pyöräily
Jari Kurri, jääkiekko
Kyra Kyrklund, kouluratsastus
Markus Ketterer, jääkiekko
Susanna Rahkamo, taitoluistelu
Ville Peltonen, jääkiekko
Mira Kasslin, ratapyöräily
Kristian Heinilä, purjehdus
Sami Vaskola, aerobic
Thomas Johanson ja Jyrki Järvi, purjehdus
Sari Multala, purjehdus
Mikael Forssell, jalkapallo
Mika Poutala, pika- ja rullaluistelu
Marjaana Väre, vammaisurheilu/yleisurheilu
Olli-Pekka Karjalainen, yleisurheilu
Janne Heikkinen, lentopallo
Tomi Tuuha, telinevoimistelu
Mikael Granlund, jääkiekko
Tuomas Kärki, footbag
Toni Piispanen, ratakelaus
Ossi Väänänen, jääkiekko
Kaisa Lehtonen, triathlon
Kristiina Mäkelä, yleisurheilu
Omaa suosikkiasi ehdottaessasi huomioithan, että valittava henkilö voi olla joko urheilija tai liikuntavaikuttaja, joka:
- on edistänyt merkittävästi helsinkiläisten liikkumista (esim. valmentaja, poliitikko, seuran toimihenkilö)
- on vähintään leimallisesti helsinkiläinen
- on vaikuttanut Helsingissä jossain vaiheessa Helsingin historian aikana, toiminnan ei tarvitse rajoittua viimeiseen sataan vuoteen
- henkilöllä voi olla muukin kuin Suomen kansalaisuus
- ei voi olla seura tai joukkue
Huhtikuussa urheilun ja liikunnan asiantuntijoista koostuva raati valitsee 56 legendaa yleisön ehdotuksia hyödyntäen. Raatiin kuuluvat suomalaisen ja helsinkiläisurheilun monitoimimies Erkki Alaja, Helsingin Urheilutoimittajat ry:n puheenjohtaja Matti Hannula, Helsingin liikuntajaoston puheenjohtaja Joel Harkimo, Urheilumuseon tuottaja Matti Hintikka, Helsingin vs. liikuntajohtaja Petteri Huurre, Helsingin liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen, pyörätuolikelauksen arvokisamestari Toni Piispanen, taitoluistelun arvokisamitalisti Susanna Rahkamo, urheiluoikeuden asiantuntija ja piinkova penkkiurheilija Hannu Rautiainen sekä Mäkelänrinteen lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Siiri Turunen.
Sadan legendan nimilista julkistetaan Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta samalla kun julkistetaan vuoden 2019 vuoden helsinkiläisurheilija. Listalle päässeitä henkilöitä ei rankata paremmuusjärjestykseen, vaan kaikki sata ovat samanarvoisia.
Kerro oma mielipiteesi ja vaikuta 4.3.–31.3.2019 välisenä aikana.
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu neljästä palvelukokonaisuudesta, kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso sekä hallinnosta. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Nuorten uudenvuoden juhlia turvaa jalkautuva nuorisotyö23.12.2024 08:28:38 EET | Tiedote
Jalkautuva nuorisotyö toimii Helsingissä tehostetusti uudenvuodenaattona. Nykyään suuri osa nuorista juhlii uuttavuotta vastuullisesti ja nuorisotyössä näkyykin, että nuoret pitävät aiempaa enemmän huolta toisistaan.
Päätöstiedote: kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 17.12.202417.12.2024 18:09:40 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 17.12.2024 kokouksen päätöstiedote on julkaistu. Lautakunta hyväksyi toimialan tulosbudjetin ja toimintasuunnitelman vuodelle 2025. Lisäksi lautakunta valitsi Ilmo Jokisen nuorisopalvelukokonaisuuden pohjoisen nuorisotyön aluepäälliköksi.
Grattis till Kulturens fadderbarn – bildkonst och jazztoner för Helsingforsbarn som föds 202516.12.2024 13:00:00 EET | Pressmeddelande
Under 2025 ordnas totalt över 900 evenemang för Kulturens fadderbarn, cirka 30 aktörer inom konst och kultur står för arrangemangen. Faddrarna till Helsingforsbarnen som föds nästa år utgörs av en läcker kombination av aktörer inom bildkonst samt jazzorkestrar. Familjernas respons på fadderevenemangen är fortfarande på en utmärkt nivå.
Onnea Kulttuurin kummilapset – kuvataidetta ja jazzin säveliä vuonna 2025 syntyville helsinkiläisvauvoille16.12.2024 13:00:00 EET | Tiedote
Kulttuurin kummilapsille järjestetään vuonna 2025 yhteensä yli 900 tapahtumaa, joista vastaa noin 30 taide- ja kulttuuritoimijaa. Ensi vuonna syntyvät helsinkiläisvauvat saavat kummeikseen herkullisen kattauksen kuvataiteen toimijoita sekä jazz-orkestereita. Perheiltä saatu palaute kummitapahtumista on edelleen erinomaisella tasolla.
Ennakkotiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 17.12.202412.12.2024 15:46:14 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 17.12.2024 pidettävän kokouksen esityslista on julkaistu. Lautakunta päättää muun muassa kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuoden 2025 tulosbudjetista ja toimintasuunnitelmasta sekä antaa lausunnon valtuustoaloitteeseen, joka koskee Uimastadionin aukiolokauden pidentämiskokeilua vuonna 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme