Kysely suomalaisille: Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan toimittava näkyvästi sekä Suomessa että maailmalla
Kolme neljästä (74 %) suomalaisesta on sitä mieltä, että Suomen pitää tukea näkyvästi kaikkialla maailmassa naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä. Lähes yhdeksän kymmenestä (86 %) puolestaan pitää tärkeänä, että Suomi pyrkii parantamaan naisten asemaa kehittyvissä maissa. Tämä selviää Solidaarisuus-järjestön teettämästä kyselystä, jossa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä ja asenteita liittyen naisiin kohdistuvaan väkivaltaan.
Suomalaiset ovat lähes yksimielisiä (96 %) siitä, että naisiin kohdistuva väkivalta on aina väärin. Henkistä väkivaltaa pidetään myös yhtä vakavana kuin fyysistä (95 %).
– On ilahduttavaa huomata, että naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiselle kansainväliselle työlle on suomalaisten laaja tuki. Haluamme muistuttaa, että naisiin kohdistuva väkivalta on aina väärin, tapahtuipa se sitten Suomessa tai muualla maailmassa ja tästä suomalaiset näyttävät olevan kyselytulosten mukaan kanssamme samaa mieltä, sanoo Solidaarisuuden tasa-arvoasiantuntija Maria Väkiparta.
Kyselyn mukaan vain viisi prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että Suomen ei tule puuttua sellaisiin väkivallan muotoihin, jotka perustuvat traditioihin ja kulttuuriin, kuten esimerkiksi naisten sukuelinten silpominen. Yli puolet vastaajista (58 %) on puolestaan sitä mieltä, että naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön tulee Suomessa ohjata enemmän julkisia varoja.
Nuorilla ja miehillä keskimäärin kovimmat arvot ja asenteet
Neljä viidestä suomalaisesta (78 %) ajattelee Suomen olevan turvallinen maa naisille. Joka kolmas suomalaismies (33 %) puolestaan ajattelee, että naisen kohtaama väkivalta voi joskus olla naisen oma vika. Kaikista suomalaisista näin uskoo noin joka neljäs (23 %).
Kysely nostaa esille myös eroja eri ikäryhmien asenteissa ja arvoissa. Alle 30-vuotiaat vastaajat suhtautuvat kriittisimmin siihen, että julkisia varoja allokoidaan kansainväliseen naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön. Alle puolet nuorista (42%) pitää tärkeänä, että Suomi parantaa näkyvästi naisten asemaa ja toimii väkivallattomuuden puolesta kehittyvissä maissa.
– On huolestuttavaa, että vähiten solidaarisuutta ja väkivallan tuomitsemista löytyy juuri nuorimmasta vastaajaryhmästä. Se, että kolmannes suomalaismiehistä pitää naisiin kohdistuvaa väkivaltaa joissain tilanteissa naisen omana vikana tarkoittaa, että olemme vielä valitettavan kaukana väkivallan nollatoleranssista, Väkiparta sanoo.
Suomalainen Solidaarisuus-järjestö on jo lähes viidenkymmenen vuoden ajan parantanut naisten asemaa ja toimeentuloa muun muassa Keniassa, Somalimaassa ja Nicaraguassa. Järjestön Solidaarisuudesta-kampanja alkaa tänään. Kampanja haastaa suomalaisia puuttumaan naisiin kohdistuvaan väkivaltaan kaikkialla maailmassa. Kampanjaan voi osallistua osoitteessa www.solidaarisuus.fi/solidaarisuudesta.
Tutkimuksen toteutti TNS Kantar. Kyselyyn vastasi 1061 henkilöä ympäri Suomen viime joulukuun aikana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ada BergrothViestinnän asiantuntija, Solidaarisuus
Puh:050 536 6566ada.bergroth@solidaarisuus.fiMaria VäkipartaTasa-arvoasiantuntija, Solidaarisuus
Puh:050 467 1565maria.vakiparta@solidaarisuus.fiKuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Solidaarisuus-järjestö parantaa naisten asemaa ja toimeentuloa sekä ehkäisee naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Solidaarisuus on erikoistunut tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Liki viidenkymmenen vuoden kokemuksella työskentelevä suomalainen järjestö toimii tällä hetkellä Keniassa, Somalimaassa ja Nicaraguassa. Solidaarisuus on Suomen ulkoministeriön ohjelmatukijärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Solidaarisuus
Kutsu webinaariin: Miksi tyttöjen sukuelimiä silvotaan?3.2.2025 12:19:45 EET | Kutsu
Tervetuloa syventämään ymmärrystä tyttöjen sukuelinten silpomisesta. Asiantuntijat Ujuni Ahmed (Kriisivalmiusjärjestö) ja Suvi Lensu (Solidaarisuus) keskustelevat aiheesta maksuttomassa webinaarissa keskiviikkona 5.2.2025 kello 17-17.45.
[EMBARGO] Suomalaisartistit tukevat tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä uudella kappaleella11.10.2024 00:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset artistit Anna Puu, ANI, Pete Parkkonen ja Vilma Alina yhdistävät voimansa ihmisoikeuspuolustaja Ujuni Ahmedin kanssa tyttöjen päivänä 11.10. He julkaisevat kappaleen Tytär Solidaarisuus-järjestön työn tueksi ja nostavat esiin tärkeän viestin: on korkea aika lopettaa tyttöjen sukuelinten silpominen.
Silpominen vuonna 2024: jopa 4,4 miljoonaa tyttöä vaarassa, kuolleisuus tartuntatauteja suurempaa5.2.2024 15:11:49 EET | Tiedote
Huomenna 6.2. vietetään kansainvälistä silpomisen vastaista päivää, jonka tavoitteena on tehdä ilmiötä tunnetuksi ja auttaa saattamaan haitallinen toimenpide historiaan. YK:n tuoreimman arvion mukaan jopa 4,4 miljoonaa tyttöä on vaarassa tulla silvotuksi vuonna 2024. Nykyvauhdilla keskimäärin noin joka kymmenes sekunti jossain päin maailmaa tytön terveys ja henki on vaarassa. Jokainen lahjoitus silpomisen lopettamiseksi ratkaisee, sillä jo noin 90 eurolla voidaan säästää yksi tyttö silpomiselta.
Solidaarisuus hakee naisen sukuelimelle Unescon suojelua11.10.2023 09:57:58 EEST | Tiedote
Tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä tekevä Solidaarisuus-järjestö esittää naisen sukuelintä lisättäväksi Unescon maailmanperintökohteeksi suojelutoimena silpomista vastaan. Hakemus toimitetaan opetus- ja kulttuuriministeriöön kansainvälisenä tyttöjen päivänä.
Asenteet tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan jyrkkenevät, mutta koronapandemia uhkaa pysäyttää suotuisan kehityksen30.11.2020 04:10:00 EET | Tiedote
Tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisessa asennemuutostyössä Keniassa on saavutettu kriittinen vaa’ankielitilanne: yhtä moni vastustaa ja puolustaa silpomisperinnettä. “On suuri riski, että korona kääntää tilanteen huonompaan suuntaan tyttöjen kannalta, kun yhä useampi tyttö silvotaan ja silpomisen vastainen työ ei tavoita kaikkia yhteisöissä.”
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme