MRSA-bakteerin torjuntatoimet jatkuvat Yliopistollisessa hevossairaalassa – Hevossairaala ottaa potilaita vastaan normaalisti
Hevossairaalan poliklinikka ottaa potilaita vastaan normaalisti
Riski MRSA-tartunnalle koskee sairaalahoidossa olevia hevosia. Poliklinikka toimii tällä hetkellä normaalisti. Myös kiireettömiä leikkaustoimenpiteitä tehdään ja päivystyspotilaat hoidetaan normaalisti. Välitöntä sairaalahoitoa vaativia potilaita otetaan vastaan päivystysalueen ulkopuolelta vain eläinlääkärin lähetteellä. Lähettävän eläinlääkärin on otettava yhteyttä hevossairaalaan ennen potilaan lähettämistä, puh. 0600 97412. Päivystysaikana hevossairaalan eläinlääkärit tekevät päivystysalueen sisällä tarvittaessa myös kotikäyntejä.
Hevossairaalaan ylimääräinen puhdistus lähiaikoina
Päivystyspotilaita varten järjestetään tilojen desinfioinnin ajaksi väistötila Hevossairaalan läheltä.
– Vastaavanlaisissa tilanteissa ei ole poikkeuksellista, että torjuntatoimet kestävät jopa useita kuukausia ja tehostettu seuranta MRSA-bakteerin varalta jatkuu vielä tilojen desinfektion jälkeen, toteaa Merja Rantala, tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri.
Seurannan aikana otetaan sairaalassa sisällä olevista potilaista näytteitä MRSA-bakteerin varalta. Mikäli uusia tartuntoja ei todeta, sairaala palaa tavanomaisiin varotoimiin. Tästäkin tiedotetaan erikseen.
MRSA-bakteerista ei haittaa tavallisessa talliympäristössä
MRSA-bakteeri eroaa tavallisista stafylokokkibakteereista vain antibioottiherkkyytensä kannalta. Se ei aiheuta infektioita tavallista stafylokokkia herkemmin, mutta sairaalapotilailla MRSA voi levitä herkästi ja aiheuttaa hankalia infektioita. Kotitallilla oireetonta kantajaa ei tarvitse eristää eikä seuloa. Suurin osa hevosista puhdistuu kantajuudesta muutamassa kuukaudessa. Huolellinen käsien pesu on ensisijaisen tärkeää tartunnan leviämisen ehkäisyssä ja suojautuessa niin MRSA-bakteeria kuin mitä tahansa muutakin bakteeritartuntaa vastaan.
Yliopistollisessa eläinsairaalassa torjutaan aktiivisesti infektioita
Hevossairaalassa on noudatettu tehostettuja varotoimia, kartoitettu MRSA-bakteerille mahdollisesti altistuneita potilaita ja otettu näistä useita kymmeniä seulontanäytteitä. Kaikki MRSA-positiiviseksi todetut hevoset ovat olleet tartunnan oireettomia kantajia eli yhtäkään infektiotapausta ei ole todettu.
Bakteerikanta on hevosilla ja tuotantoeläimillä Keski-Euroopassa hyvin yleisesti esiintyvä MRSA CC398. Kyseinen kanta ei ole aiheuttanut infektioita Hevossairaalassa, mutta koska se on vastustuskykyinen useille antibioottiryhmille, saneeraus- ja seulontatoimet ovat perusteltuja.
– Vastustuskykyisten bakteerien lisääntyminen myös eläimillä on väistämätön seuraus yhä pidemmälle viedyistä hoitomahdollisuuksista ja mikrobilääkkeiden käytöstä. Tarkalla sairaalahygieniatoiminnalla pyrimme reagoimaan tilanteisiin nopeasti, jotta vältyttäisiin infektioilta ja niiden ryvästymiseltä, toteaa Merja Rantala.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Merja Rantala, Dosentti, tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri, merja.rantala@helsinki.fi (yhteydenottopyynnöt sähköpostitse)
Katariina Thomson, ELT, infektioasioista vastaava eläinlääkäri, puh. 050 415 5457, katariina.thomson@helsinki.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Viestinnän asiantuntija Marjaana Lindy, Helsingin yliopisto, marjaana.lindy@helsinki.fi.
Yliopistollinen eläinsairaala on eläinlääketieteellisen hoidon huippuyksikkö, johon kuuluu Pieneläinsairaala ja Hevossairaala Helsingin Viikissä ja Saaren klinikka Mäntsälässä.
Eläinsairaala on osa Helsingin yliopiston eläinlääketieteellistä tiedekuntaa ja toimii opetussairaalana eläinlääketieteen viidennen vuosikurssin opiskelijoille. Eläinsairaala on myös jatkokoulutuspaikka erikoistuville eläinlääkäreille ja harjoittelupaikka pieneläinhoitajiksi opiskeleville hoitajille. Henkilökunnan erityisosaaminen takaa parhaan hoidon.
Eläinsairaalassa tehdään eläinlääketieteen tutkimusta, mikä tukee korkeatasoista ja ajantasaista hoitoa.
Eläinsairaala toimii 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä. Tutustu monipuolisiin palveluihimme (pieneläimet, hevoset, tuotantoeläimet) ja osaavaan henkilökuntaamme. Seuraa meitä Facebookissa, niin olet mukana Eläinsairaalan arjessa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Maatalouden ilmastovaikutuksia laajasti selvittävälle tutkimukselle kahden miljoonan rahoitus8.1.2025 09:19:11 EET | Tiedote
Uusi tutkimus etsii kokonaisvaltaista käsitystä ruuantuotannon ja maatalouden ilmastovaikutuksista. Helsingin yliopiston johtamassa tutkimuksessa tarkastellaan suoria kasvihuonekaasupäästöjä sekä ilmastoa viilentäviä aerosolihiukkasia. Business Finlandin ja kumppaniyritysten rahoitus hankkeelle on 2 miljoonaa euroa.
Istukan geenit antavat uutta tietoa hedelmöityshoitojen vaikutuksista lapsiin19.12.2024 12:05:25 EET | Tiedote
Hedelmöityshoidoissa käytettyjen menetelmien vaikutusta lasten kehitykseen selvitettiin ensi kertaa tutkimalla istukan geenejä. Ero pakastetuista alkioista ja tuoresiirrolla alkunsa saaneiden raskauksien välillä näkyi istukoissa selvästi. Lisäksi löytyi muutos lihavuuteen ja kakkostyypin diabetekseen yhdistetyssä geenissä.
Kuppa kukoisti Etelä-Amerikassa jo ennen Kolumbusta18.12.2024 18:18:27 EET | Tiedote
Muinaisten luurankojen DNA:ta tutkimalla selvisi, että kuppa ja sen sisartaudit olivat Amerikassa jo paljon ennen Kristoffer Kolumbusta. Kolumbus toi taudin mukaan Eurooppaan, ja myöhemmin kolonialismi teki siitä maailmanlaajuisen.
Naisparien todennäköisyys saada lapsia on kasvanut, mutta vain korkeasti koulutetuilla18.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Korkeasti koulutetut naisparit saavat lapsen useammin kuin vähemmän kouluttautuneet naisparit. Koulutuksen merkitys on korostunut entisestään ajan myötä, selviää Helsingin yliopiston tutkimuksesta.
Lohen geenit paljastavat puberteetin ja evoluution salaisuuksia17.12.2024 12:45:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, miten yksittäinen geeni voi vaikuttaa merkittävästi lohen sukukypsyysikään, joka on ratkaisevan tärkeä lohen elinkaaren kannalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme