Aktiivivesi Suomi

Sisäilmatutkija Elisa Aattela: "Kemikaalittomat puhdistusaineet parantavat sisäilmaa."

Jaa
Sisäilman toksisuus sairastuttaa ihmisiä - se tiedetään. Mutta, sitä ei tiedetä kuinka pienellä keinolla sitä voidaan parantaa. Sisäilma pitää tutkia, ennen kuin ryhdytään jatkotoimenpiteisiin. Mutta, millainen tutkimus on relevantti?
E-keräin
E-keräin

Sisäilmatutkimuspalvelut Elisa Aattela Oy on kehittänyt innovatiivisen sisäilman mittausmenetelmän ja näytteenottojärjestelmän. Aattelan globaalistipatentoidussa mittausmenetelmässä kerätään sisäilmasta huurrevesinäyte E-keräimellä hiilihappojään avulla. Näyte toimitetaan analysoitavaksi Tampereen yliopiston solututkimus- ja testauslaboratorion FICAM:iin.

Aattelan mittausmenetelmässä kerätään näyte suoraan sisäilmasta eli siitä ilmasta, jota rakennuksessa hengitetään. Menetelmä on luotettava, toistettava ja näytteitä voidaan ottaa ympäri vuoden. 

Aattelan innovaation syntyi tarpeesta.
– Kun sisäilmaa tutkitaan solutasolla, niin tulos ei ole tulkinnanvarainen, tietää Aattela.
Hän lisää, että sisäilma-asiat perustuvat luonnon lakeihin, kuten kaikki muukin elämässä.

Mitä tutkitaan?

Näytteen kerääminen sisäilmasta tapahtuu yleensä tilasta jossa oireillaan. Tämä on yleisin syy tutkimuksen tekemiseen. 

Näytteen ottaminen ja tulosten valmistuminen on nopeaa.
– Tunnissa saadaan kerättyä tarvittava näyte. Jos näytteet otetaan alkuviikosta, tulokset saadaan loppuviikosta. Näytteistä tutkitaan sisäilman myrkyllisyyttä eli toksisuutta. Analyysi tehdään ihmisen makrofagisoluilla. Sisäilmasta kerätty vesi ja solut yhdistetään sekä seurataan solujen elävyyttä. Jos solut pysyvät hengissä testin ajan, tiedetään sisäilman olevan puhdasta toksisten aineiden osalta. Jos solut kuolevat testin aikana, tiedetään sisäilman sisältävän myrkyllisiä aineita. Hengitysilmasta kerättävä näyte korreloi suoraa vaikutusta ihmisen soluihin. 

Sisäilman myrkkyluokitus

Rakennuksessa solukuolemaa aiheuttavat tekijät jaetaan karkeasti kolmeen ryhmään: rakenteissa olevat vauriot ja niistä aiheutuvat mikrobien aineenvaihdunta tuotteena syntyvät toksiset aineet, materiaaleissa olevat biosidit (soluja tappavat aineet) ja siivoustyön tuloksena pinnoille jäävät puhdistusaineiden kemikaalit. 

Sisäilman toksisuudelle on luotu haitallisuusluokitus sen mukaan kuinka paljon näyte tappaa soluja. Toksisuus jaotellaan kerätyn tutkimusdatan mukaan kolmeen luokkaa. 

1. 1-5 % solukuolemaa. Lievä toksisuus. Suositellaan selvittämään toksisuuden lähteet, asialla ei ole kiire.

2. 5-15 % solukuolemaa. Kohtalainen toksisuus. Aiheuttajat pitää selvittää, asialla on kiire.

3. yli 15 % solukuolemaa. Huomattava toksisuus. Suositellaan väistötiloihin siirtymistä välittömästi.

Tutkimusraportin ohjeiden mukaan on johdonmukaista toimia helpoimmin toteutettavista asioista eli vähennetään sisäilman toksisuutta siirtymällä: 

1. kemikaalittomaan siivoukseen 

2. valitsemalla materiaalit niin, etteivät ne sisällä biosidejä ±

3. tutkimalla rakennuksen mahdolliset kosteusvauriot.

Aktiivivesi toimii tutkitusti

Turussa Åbo Akademin tiloissa tehtiin sisäilmatutkimus 2016-2017. Tutkimuksen rahoitti Tekes. Kymmenestä tilasta otettiin sisäilmanäytteet ja todettiin, että toksisuutta eli solukuolemaa oli kaikissa tutkituissa tiloissa. Kohteessa siirryttiin tavallisesta kemikaalisiivouksesta Aktiivivesi-siivoukseen.

– Välittömästi kemikaaleista luopumisen jälkeen sisäilma alkoi puhdistua. Kun kolme kuukautta oli mennyt, sisäilman myrkkyjen määrä oli laskenut huomattavasti. Toksisuus oli enää 2-4 prosentin luokkaa. Näin toimimalla tapahtui huomattava parannus sisäilman laadussa, selvittää Aattela.

Hän kehuu Aktiivivettä.
– Pitkästä aikaa positiivinen asia sisäilma-alalla. Huonoja uutisia kuulee päivittäin sisäilman osalta. Toivotaan, että saadaan uusi uljas ajatus "kemikaaliton siivous" ja ryhdyttäisiin siivomaan kemikaalittomasti. Valtaosin vielä siivotaan kemiakaaleilla, mutta asia tulee varmasti muuttumaan, sanoo sisäilmatutkija.

Hän on työskennellyt sisäilman parissa vuodesta 1983 lähtien valmistuttuaan terveysteknikoksi Mikkelistä. Vuodesta 2016 lähtien Aattelan mittausmenetelmällä on tehty sisäilman laadun tutkimuksia sadoissa eri kohteissa. 

Lisätietoja:

Lisätietoja:

www.aktiivivesi.fi

toimitusjohtaja Timo Kantola

040 530 9611

Sisäilmatutkimuspalvelut
Elisa Aattela Oy
Järvensivuntie 7 B 49
33100 TAMPERE
puh: +358 407 436 659
Y-tunnus 2667311-5
elisa.aattela@sisailmatutkimuspalvelut.fi

Linkki: Kirkkonummi on kemikaalittoman siivouksen mallikunta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aktiivivesi
www.aktiivivesi.fi
toimitusjohtaja Timo Kantola
040 530 9611

Kuvat

E-keräin
E-keräin
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Aktiivivesi Suomi
Matildankaari 5
25660 Salo

040 530 9611https://www.aktiivivesi.fi/

Aktiivivesi on vastuullinen valinta

Aktiiviveden tyytyväisiä käyttäjiä ovat jo useat koulut, päiväkodit, palvelukodit, suurkeittiöt, virastot, varastot, urheilutalot, logistiikkakeskukset ja tehtaat niin Suomessa kuin maailmallakin.

Tersano SAO™ -laitteisto tekee kylmästä vesijohtovedestä tehokkaasti puhdistavaa ja turvallista Aktiivivettä. Aktiivivesi ei vahingoita ihmisiä eikä kuormita ympäristöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye