Koiranpäivänä julkaistava avoin verkkokurssi opastaa vastuulliseen koiran hankintaan
Tuleeko meille koira? -kurssilla käsitellään koiraan ja sen hankintaan liittyviä perusasioita, kuten itselle sopivan rodun valintaa, koiranomistajan arkea sekä koiran omistamisen kustannuksia. Lisäksi kurssilla kerrotaan vastuullisesta koirankasvatuksesta ja neuvotaan, miten voi välttää tukemasta pentutehtailua.
Koirasta haaveilevan ajatuksissa on todennäköisesti jokin näkemys koirasta, kun hän alkaa etsiä ensimmäistä karvaista ystäväänsä. Tuleeko meille koira? -kurssilla muistutetaan, että ulkonäkö ei saa olla rodun valinnan ensimmäinen peruste. Olennaista on koirarodun käyttötarkoitus ja sen soveltuvuus omaan elämäntyyliin.
Eri rodut ovat kehittyneet hoitamaan erilaisia tehtäviä ihmisen kumppanina. Nuo tehtävät vaikuttavat koiran käyttäytymistarpeisiin ja siihen, millaisessa seurassa ja puuhassa se voi hyvin. Esimerkiksi liian vähäisestä liikunnasta johtuva häiriökäyttäytyminen, koiran omistajan taitoihin nähden liian vaativa luonne tai työläs turkki voivat viedä ilon koiran kanssa elämisestä.
Tehtävät ja testit mallintavat koiranomistajan arkea
Asiantuntijoiden artikkeleiden ja videoiden lisäksi kurssilla on hyvin käytännönläheisiä tehtäviä. Koirasta haaveilevat pääsevät testien kautta esimerkiksi tutustumaan luotettavan ja tarkoituksenmukaisen koiratiedon lähteisiin ja kokeilemaan viikon koira-arkea kirjaamalla ylös koiran ulkoilutusvastuut ja yksinoloajat. Lisäksi kurssilla lasketaan, paljonko koiran omistaminen maksaa koko sen eliniän ajan.
Ensimmäistä koiraa hankkivalle saattaa tulla yllätyksenä, että pennun myyntihinta on vain murto-osa koiran kokonaiskustannuksista. Hinnan ei tulisikaan olla merkittävä kriteeri pennun valinnassa tai ylipäätään hankintapäätöksessä. Koiranomistajan talouden tulisi kestää koiran ruoasta, perusterveydenhoidosta, eläinlääkärikuluista, vakuutuksista ja erilaisista tarvikkeista ja harrastuksista koituvat menot.
– Vaikka Suomessa elää arviolta 700 000 koiraa, kaikilla ihmisillä ei ole omakohtaista kokemusta koirista ja niiden kanssa elämisestä. Kun tietää suunnilleen, mitä koiranpito maksaa ja paljonko koira ajallisesti sitoo, pystyy tekemään vastuullisemman päätöksen lemmikin hankkimisesta tai hankkimatta jättämisestä, kertoo kurssin tuottamisesta vastannut Suomen Kennelliiton projektikoordinaattori Kaisa Huttunen.
Koira tarkoittaa parhaimmillaan yli 10 vuoden sitoutumista
Idea kurssista on syntynyt kysymyksistä, joita koiran hankintaa pohtivat ovat esittäneet Kennelliiton henkilöstölle ja luottamushenkilöille erilaisissa tapahtumissa.
– Suomen Kennelliitto on koko 130-vuotisen historiansa ajan puhunut vastuullisen koiran hankinnan ja omistamisen puolesta. Digitalisaatio antaa uusia mahdollisuuksia havainnollistaa sitä, että koiran hankinta tarkoittaa yli 10 vuoden sitoutumista kokonaiseen elämäntapaan. Toivommekin, että tieto kurssista leviäisi mahdollisimman laajalle, sanoo Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.
Tuleeko meille koira? -kurssi julkaistaan Kennelliiton verkko-oppimisympäristö Digitassussa. Kurssi on ensimmäinen suurelle yleisölle suunnattu maksuton kurssi. Suunnitteilla on jatko-osa, joka on tarkoitettu lähitulevaisuudessa koiranpennun hankkiville. Lisäksi Kennelliiton Hankikoira.fi -sivustolta löytyy rotuyhdistyksiltä tuottamaa tietoa noin kahdestasadasta Suomessa elävästä koirarodusta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Harri Lehkonen
hallituksen puheenjohtaja, Suomen Kennelliitto ry
harri.lehkonen@kennelliitto.fi
050 329 2188
Kaisa Huttunen
projektikoordinaattori, Suomen Kennelliitto ry
kaisa.huttunen@kennelliitto.fi
09 8873 0207
Liisa Suoninen
viestintäpäällikkö, Suomen Kennelliitto ry
050 320 3897
liisa.suoninen@kennelliitto.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry on vuonna 1889 perustettu koira-alan asiantuntijajärjestö sekä koirien kasvattajien, omistajien ja harrastajien edunvalvoja. Meillä on noin 146 000 henkilöjäsentä sekä noin 2000 jäsenyhdistystä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry
Hännät heilumaan Koiranpäivänä 24.4.16.4.2025 11:34:56 EEST | Tiedote
Kennelliiton valtakunnallista Koiranpäivää vietetään torstaina 24.4. Päivänsankarin aktivointia ja roolia yhteiskunnassa esille nostavia tapahtumia vietetään ympäri Suomen.
Kennelliitto selvitti: Kuntien koiramyönteisyydessä on parannettavaa12.3.2025 08:23:46 EET | Tiedote
Koiranomistajien kokemus siitä, miten koiramyönteinen oma kunta on, vaihtelee huomattavasti alueittain. Parhaiten kunnat ovat onnistuneet ulkoilupolkujen tarjoamisessa. Suurimmat ongelmat liittyvät kunnallisten eläinlääkäripalveluiden saatavuuteen.
Kommunalvalet 2025: Kennelklubben publicerade tre mål för de blivande kommunala beslutsfattarna12.3.2025 08:22:45 EET | Pressmeddelande
Finska Kennelklubben har publicerat tre mål för kommunernas blivande beslutsfattande. Om målen förverkligas främjar det människans ansvar för djurens och miljöns välbefinnande, förbättrar den regionala jämlikheten och ökar kommunernas attraktionskraft.
Kuntavaalit 2025: Kennelliitto julkaisi kolme tavoitetta tuleville kuntapäättäjille12.3.2025 08:22:45 EET | Tiedote
Suomen Kennelliitto on julkaissut kolme tavoitetta kuntien päätöksentekoon tulevalle kaudelle. Tavoitteiden toteuttaminen edistäisi ihmisen vastuuta eläinten ja ympäristön hyvinvoinnista, parantaisi alueellista tasa-arvoa sekä lisäisi kuntien vetovoimaa.
Skyldigheten enligt jaktlagen att hålla hundar kopplade börjar lördagen den 1 mars27.2.2025 15:05:00 EET | Tiedote
Den jaktlagsenliga skyldigheten att hålla hundar kopplade börjar i hela landet lördagen den 1 mars. Enligt jaktlagen måste hundar hållas kopplade från början av mars till den 19 augusti. Skyldigheten att hålla hundar kopplade gäller i områden utanför tätorter. I tätortsområden ska hundar alltid hållas kopplade enligt ordningslagen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme