
Helsinki näyttää hallitukselle mallia perusterveydenhuollon palvelusetelillä
Palvelusetelin myötä asiakas pääsee lääkärin vastaanotolle yksityiselle palveluntuottajalle kolmen arkipäivän sisällä ja saa perustutkimukset maksutta. Kyseessä on kokeilu, joka kestää vuoden 2020 loppuun, minkä jälkeen jatkosta päätetään saatujen kokemusten perusteella.
- Helsingin päätös palvelusetelin kokeilemisesta perusterveydenhuollossa on erinomainen. On mielenkiintoista nähdä, kuinka monta palveluntuottajaa helsinkiläiset saavat. Onko 67 euron arvoinen palveluseteli lääkärin vastaanotosta ja siihen liittyvistä perustutkimuksista riittävä? Heti kokeilun alussa pitää arvioida, onko helsinkiläisten valinnanvapaus ja saatavuuden parantuminen riittävää määritellyllä palvelusetelin arvolla, pohtii Hyvinvointiala HALIn talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva.
Laskelmiin avoimuutta
Helsingin kaupungin valmistelumuistiossa todetaan, että ”lääkärivastaanoton tuottaminen palvelusetelillä on laskennallisesti jonkin verran omaa tuotantoa kalliimpaa”.
- Palvelusetelin hinnoittelun pohjana olevat laskelmat kaupungin oman tuotannon kustannuksista on syytä avata julkisiksi. Näin kaikki osapuolet voivat varmistua siitä, että hankinta tehdään oikeaan hintaan – ei makseta liikaa, muttei liian vähänkään. Alihinnoitellulla palvelusetelillä ei saada laatua - tai palvelua ollenkaan, Kuuva toteaa.
Palveluseteleistä velvoittavampia
Palveluseteli jää kokeilussa harvojen helsinkiläisten mahdollisuudeksi. Palveluseteleitä myönnetään vain kaikista ruuhkautuneimpien terveysasemien asiakkaille, tänä vuonna enintään 4 000 käynnille.
- Helsingin päätös on askel oikeaan suuntaan, mutta asiakkaan oikeus palveluseteliin ja nopeaan hoitoon pääsyyn kannattaisi toteuttaa huomattavasti esitettyä laajemmin. Uuden hallituksen kannattaa tehdä palvelusetelin hyödyntämisestä kunnille velvoittavampaa. Niiden on tarjottava palveluseteleitä viimeistään hoitotakuuaikojen täyttyessä. Näin parannetaan palveluiden saatavuutta, kavennetaan terveyseroja ja lisätään kansalaisten yhdenvertaisuutta, Kuuva esittää.
Lisätiedot:
Joel Kuuva
talous- ja veroasiantuntija, Hyvinvointiala HALI ry, p. 050 414 6444, joel.kuuva@hyvinvointiala.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1560 jäsentä työllistävät 100 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry
HALI: Leikkaukset sote-palveluista ovat leikkauksia terveydestä ja hyvinvoinnista16.4.2024 17:52:09 EEST | Tiedote
Hallitus sai tänään päätökseen kehysriihineuvottelunsa. Sosiaali- ja terveysalalla säästöjä haetaan muun muassa laskemalla ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitusta ja aikaistamalla sote-järjestöjen rahoitukseen kohdentuvia leikkauksia. HALI vaatii huolellista vaikutusarviointia ennen sopeutustoimien toteutusta.
HALI: Kehysriihessä parannettava sote-palvelujen tuottavuutta10.4.2024 06:00:00 EEST | Tiedote
Hyvinvointiala HALI ry näkee, että ensi viikolla käynnistyvässä kehysriihessä on mahdollista löytää toimenpiteitä, jotka yhtäaikaisesti parantavat sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta ja laatua, hillitsevät kustannuksia sekä parantavat työn mielekkyyttä.
Hyvinvointiala HALI ry valmistelee vastuullisuussuositukset sote-alan henkilöstövuokraukseen6.3.2024 13:42:14 EET | Tiedote
Henkilöstövuokraus on tarpeellinen osa Suomen sosiaali- ja terveyspalveluja. Hyvinvointiala HALI ry valmistelee parhaillaan jäsentensä kanssa vastuullisuussuosituksia sote-alan henkilöstövuokraukseen. Suosituksilla pyritään varmistamaan, että henkilöstövuokrausta harjoittavat yritykset noudattavat eettisiä ja laadullisia periaatteita toiminnassaan.
Tutkimus: Hoivatyöntekijät suhtautuvat positiivisesti teknologiaan ja työperäiseen maahanmuuttoon16.2.2024 10:30:47 EET | Tiedote
Tampereen yliopiston tekemä tuore selvitys osoittaa, että ikäihmisten parissa työtä tekevät suhtautuvat positiivisesti teknologian hyödyntämiseen hoivatyössä. Lisäksi selvityksessä todetaan, että byrokraattiset esteet tulisi saada purettua työperäisen maahanmuuton tieltä. Selvityksen keskeiset tulokset ovat liitteenä tiedotteen lopussa.
Vuokratyövoima turvaa sote-palvelut koko Suomessa15.2.2024 13:35:27 EET | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi vuokratyövoimaa ja ostopalveluja selvittäneen verkoston loppuraportin tänään. Raportin mukaan vuokratyön käytön nopea kasvu aiheuttaa riskejä hyvinvointialueille. Verkoston raportissa kuitenkin muistutetaan, että vuokratyövoiman käyttö on myös tarkoituksenmukaista, mitä Hyvinvointiala HALI ry pitää tärkeänä huomiona.