Vältä vahingot veneen vesillelaskussa – huomio nyt erityisesti veden korkeuteen

”Vaikka järvien vedenpinnat Saimaalla ja Päijänteellä ovat tällä hetkellä nousussa, on veden korkeus kevään aikana ollut hyvinkin alhainen useilla laskupaikoilla. Samoin meriveden korkeus Suomenlahdella on vaihdellut suuresti. Veden korkeus tutullakin laskupaikalla onkin siis syytä tarkastaa etukäteen ja huomioida venettä vesille laskettaessa”, kommentoi Tervonen.
Yleisin vahinko veneen vesillelaskussa on veneen vetolaitteen osuminen pohjaan tai peräsimen vaurioituminen matalassa vedessä. Vene voi myös hörpätä vettä tai jopa upota siksi, että veneen tyhjennysaukot tai läpiviennit ovat unohtuneet auki vesillelaskun ajaksi.
Myös kuljetuksessa tapahtuvat vauriot ovat yleisiä. Näistä monet voitaisiin välttää tarkastamalla trailerin kunto ja hoitamalla veneen kiinnitys huolellisesti.
Vinkit turvalliseen vesillelaskuun
Ennen kuin kiirehdit venettä vesille kannattaa kevätkunnostuksessa huomioida asiat, joita on vaikeaa tai jopa mahdotonta tehdä vesillä. Ulapoiden kutsuessa voi olla vaikea enää keskittyä välttämättömiin huoltotöihin.
Tarkista ainakin nämä asiat ennen veneen vesillelaskua:
- Tarkista, että läpivientien sulut toimivat.
- Varmista myös kaikkiin läpivienteihin johtavien letkujen kunto - letkuissa voi usein olla murtumia tai halkeamia talven jäljiltä. Tarkista myös, että kaikki kiristimet ovat kunnolla kiinni.
- Käy läpi voimansiirron läpiviennin kumit ja vaihda ne, jos niissä on murtumia vaikkei valmistajan suosittelema maksimikäyttöikä olisikaan täynnä.
- Jos vene nostetaan veteen nostoliinoilla, merkkaa tarralla veneen kylkiin kohdat, josta vene voidaan nostaa rikkomatta esimerkiksi lokin anturia. Tarra ovat erityisesti tarpeen, kun venettä nostetaan syksyllä ylös.
- Jos vene lasketaan veteen liuskalta, muista aina nostaa perämoottori tai perävetolaite ylös vesillelaskun ajaksi.
- Jos veneen rungossa on vaurioita, ne pitää ehdottomasti korjata ennen veneen vesillelaskua.
- Ennen keulaliinan tai nostoköysien irrottamista kannattaa katsoa moottoritilaan ja pilssiin, ettei sinne tule vettä.
Vesillelaskun tai kuljetuksen yhteydessä tapahtuvat vahingot ovat Ifin venevakuutuksen piirissä. Vahingon sattuessa Ifin korvauspalvelu auttaa nopeasti ja venekausi pääsee alkamaan pidemmittä viivytyksittä.
Lisätietoja:
Lue lisää veneen turvallisesta vesillelaskusta
Mikael Tervonen, venevakuutuksista vastaava tuotepäällikkö, If, p. 010 514 0516 mikael.tervonen@if.fi
Ainomaija Pippuri, viestintäjohtaja, If, p. 050 4244 217 ainomaija.pippuri@if.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ainomaija PippuriLehdistökontakti
Viestintäjohtaja, Ulkoinen viestintä
Milla KauppilaLehdistökontakti
Viestintäpäällikkö, Ulkoinen viestintä
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Eläinkolareita ennätysmäärä alkuvuonna – villisikatörmäyksiäkin sattuu15.4.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Eläinkolareita on tapahtunut alkuvuonna 2025 enemmän kuin tammi-maaliskuussa viimeiseen seitsemään vuoteen, kertovat Ifin vahinkotilastot. If muistuttaa pääsiäisliikenteeseen lähteviä, että eläinkolarit eivät ole vain pimeiden talvikuukausien vaara.
Kyselytutkimus: Luonnonilmiöt huolettavat – puolet suomalaisista huolissaan kotinsa puolesta8.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suomalaisista joka toinen (51 %) on huolissaan, että oma koti voi kärsiä seuraavan vuosikymmenen aikana jostain luonnonilmiöstä. Moni on jo ryhtynyt toimeen minimoidakseen omalle kodille koituvia vahinkoja.
Varkaudet ja kaatumiset yleisimpiä vahinkoja – näin liikut turvallisesti sähköisellä kulkuneuvolla31.3.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Sähköskootterit, sähköpotkulaudat ja muut sähköiset kulkuneuvot ovat tulleet pysyväksi osaksi kaupunkiliikennettä. Niiden aiheuttamista häiriöistä ja onnettomuuksista uutisoidaan säännöllisesti, mutta Ifin tilastojen mukaan yksityishenkilöt ajavat omilla laitteillaan varsin turvallisesti.
Akun kunto huolettaa monia käytetyn sähköauton ostossa – uusi akkutarkastus helpottaa siirtymää sähköautoilijaksi18.3.2025 08:27:05 EET | Tiedote
Huoli akun kunnosta voi jarruttaa käytettyjen sähköautojen kauppaa ja sähköautoon siirtymistä, selviää Ifin kyselytutkimuksesta. Tarve akkutarkastukselle kasvaa Suomen sähköautokannan ikääntyessä. Vastatakseen autoilijoiden huoleen If ja Autoklinikka ovat ideoineet akkutarkastuksen, joka selvittää helposti ajoakun ja auton pohjan kunnon.
Kysely: Suomalaisilla korkea luottamus kuntien kykyyn varautua ilmastonmuutokseen12.3.2025 08:12:00 EET | Tiedote
Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöiden odotetaan lisääntyvän Suomessa. Lähes kolme neljästä suomalaisesta luottaa asuinkuntaansa luonnonilmiöihin varautumisessa, kertoo Ifin kysely. Epäilevimpiä ovat pienillä paikkakunnilla asuvat. If ja Suomen ympäristökeskus käynnistävät tutkimusprojektin, jossa selvitetään kuntien varautumista ilmastonmuutokseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme