Lämmin loppuviikko käynnistää siitepölykauden – allergialääkkeet kannattaa hankkia nyt

Moni suomalainen kärsii siitepölyn aiheuttamista allergiaoireista keväisin ja kesäisin. Turun yliopiston siitepölytiedotus norkko.fi:n mukaan siitepölykausi on tänä vuonna jo alkanut lepän kukinnalla Etelä-Suomessa. Lämmin loppuviikko todennäköisesti lisää voimakkaasti siitepölyn määrää Etelä-ja Keski-Suomessa.
”Siitepölyallergiasta kärsivän kannattaakin nyt huolehtia lääkereseptit kuntoon ja lääkkeet kaappiin. Allergialääkitys on tärkeä aloittaa mahdollisimman nopeasti oireiden ilmaantuessa. Jos allergia aiheuttaa joka vuosi vaikeita oireita, lääkitys kannattaa aloittaa ottaa jo ennen siitepölykauden varsinaista starttia”, sanoo Ifin terveyspalveluista vastaava johtaja ja laillistettu lääkäri Mika Perttu.
Tyypillisiä allergiaoireita ovat aivastelu, kirkas vuoto nenästä, silmien vetistäminen, punoitus ja kutina, silmäluomien turvotus, nenän tukkoisuus sekä paineen tunne poskionteloissa.
Pertun mukaan allergiaoireista ei tarvitse kärsiä: suurimmalla osalla ne saadaan hyvin hallintaan oikeanlaisella lääkityksellä.
”Allergiareseptin voi uusia esimerkiksi etälääkärissä helposti. Allergian hoitaminenkaan ei välttämättä vaadi fyysistä käyntiä lääkärin luona: sekin sujuu yleensä etälääkärin välityksellä. Ifin asiakkaat voivat käyttää Mehiläisen ja Terveystalon etälääkäripalveluita”, Perttu sanoo.
Astmaatikoilla siitepöly voi pahentaa astmaoireita. Monesti suositellaankin, että astmalääkitystä lisätään siitepölykaudella. Perttu neuvoo keskustelemaan asiasta tarvittaessa lääkärin kanssa.
Lapsen allergia kannattaa hoitaa lääkkein tai siedättämällä
Lasten allergiaoireet saattavat olla erilaisia kuin aikuisilla. Lapsilla voi olla nenän tukkoisuutta, yskimistä, paksua limaa nenästä: allergia voi muistuttaa flunssaa.
”Jos lapsen niiskutteluoireet ja tukkoisuus jatkuvat keväällä pitkään, kannattaa suunnata lääkäriin. Lapselle voidaan antaa lääkitys allergiaan tai aloittaa siedätyshoidot. Kannattaa harkita allergian siedättämistä pois jo lapsena, sillä usein siedätyshoito toimii lapsilla paremmin kuin aikuisilla”, Perttu neuvoo.
Pertun mukaan siitepölyallergian puhkeamista ei voida nykytiedon valossa ehkäistä.
”Allergiaan voi olla perinnöllinen taipumus, mutta kaikkia allergian puhkeamisen syitä ei tällä hetkellä tunneta”, Perttu sanoo. ”Allergikkolastakaan ei kannata liikaa suojella esimerkiksi jättämällä ulkoilutai kyläilyt eläinperheissä välistä. Päinvastoin: tutkimusten mukaan tietty määrä varhaista altistumista voi olla jopa hyväksi.”
Lisätiedot:
Mika Perttu, LL, terveyspalveluista vastaava johtaja, If, p. 0400 484 947, mika.perttu@if.fi
Milla Kauppila, viestintäpäällikkö, If, p. 050 376 4768, milla.kauppila@if.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ainomaija PippuriLehdistökontakti
Viestintäjohtaja, Ulkoinen viestintä
Milla KauppilaLehdistökontakti
Viestintäpäällikkö, Ulkoinen viestintä
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Eläinkolareita ennätysmäärä alkuvuonna – villisikatörmäyksiäkin sattuu15.4.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Eläinkolareita on tapahtunut alkuvuonna 2025 enemmän kuin tammi-maaliskuussa viimeiseen seitsemään vuoteen, kertovat Ifin vahinkotilastot. If muistuttaa pääsiäisliikenteeseen lähteviä, että eläinkolarit eivät ole vain pimeiden talvikuukausien vaara.
Kyselytutkimus: Luonnonilmiöt huolettavat – puolet suomalaisista huolissaan kotinsa puolesta8.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suomalaisista joka toinen (51 %) on huolissaan, että oma koti voi kärsiä seuraavan vuosikymmenen aikana jostain luonnonilmiöstä. Moni on jo ryhtynyt toimeen minimoidakseen omalle kodille koituvia vahinkoja.
Varkaudet ja kaatumiset yleisimpiä vahinkoja – näin liikut turvallisesti sähköisellä kulkuneuvolla31.3.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Sähköskootterit, sähköpotkulaudat ja muut sähköiset kulkuneuvot ovat tulleet pysyväksi osaksi kaupunkiliikennettä. Niiden aiheuttamista häiriöistä ja onnettomuuksista uutisoidaan säännöllisesti, mutta Ifin tilastojen mukaan yksityishenkilöt ajavat omilla laitteillaan varsin turvallisesti.
Akun kunto huolettaa monia käytetyn sähköauton ostossa – uusi akkutarkastus helpottaa siirtymää sähköautoilijaksi18.3.2025 08:27:05 EET | Tiedote
Huoli akun kunnosta voi jarruttaa käytettyjen sähköautojen kauppaa ja sähköautoon siirtymistä, selviää Ifin kyselytutkimuksesta. Tarve akkutarkastukselle kasvaa Suomen sähköautokannan ikääntyessä. Vastatakseen autoilijoiden huoleen If ja Autoklinikka ovat ideoineet akkutarkastuksen, joka selvittää helposti ajoakun ja auton pohjan kunnon.
Kysely: Suomalaisilla korkea luottamus kuntien kykyyn varautua ilmastonmuutokseen12.3.2025 08:12:00 EET | Tiedote
Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöiden odotetaan lisääntyvän Suomessa. Lähes kolme neljästä suomalaisesta luottaa asuinkuntaansa luonnonilmiöihin varautumisessa, kertoo Ifin kysely. Epäilevimpiä ovat pienillä paikkakunnilla asuvat. If ja Suomen ympäristökeskus käynnistävät tutkimusprojektin, jossa selvitetään kuntien varautumista ilmastonmuutokseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme