
Työpajatoiminta ja etsivä nuorisotyö vahvistavat syrjässä olevien nuorten elämäntaitoja

Tulokset käyvät ilmi valtakunnallisesta Sovari 2018 -kyselystä, johon vastasi 3883 valmentautujaa työpajoilta ja 761 nuorta etsivästä nuorisotyöstä. Sovari on etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan vaikuttavuuden arvioinnissa käytettävä mittari, joka perustuu asiakkaiden itsearviointiin.
"Olen saanut elämästä jonkinlaisen otteen"
Työpajat ja etsivä nuorisotyö tukevat nuoria monilla elämänalueilla. Etsivän nuorisotyön ohjauksessa olleet nuoret kokevat, että etsivät kannustavat omatoimisuuteen ja tuovat esille vaihtoehtoja, miten voi edetä elämässä. Eniten nuorten kanssa tarjotaan ohjausta muissa palveluissa asiointiin, annetaan keskustelutukea mieltä painavissa asioissa sekä käydään läpi opiskelumahdollisuuksia. Työpajoilla työtehtävät ja toiminta, yhteisöllisyys ja osallisuus sekä työ- ja yksilövalmentajien tuki koetaan kiitettäväksi.
Yleisesti nuoret ovat tyytyväisiä etsivältä nuorisotyöntekijältä ja työpajoilta saamaansa tukeen, ja antavat molemmille erinomaisen arvosanan. Nuoret kokevat ottaneensa edistysaskelia arjen asioiden hoitamisessa, itsetuntemuksessa, sosiaalisissa taidoissa, opiskelu- ja työelämävalmiuksissa sekä elämänhallinnassa. Työpajajakson jälkeen moni kokee, että heillä on lisääntynyt halu opiskella, ja itselle sopivat alat ovat selkeytyneet. Nuoret kiittävät myös mahdollisuutta suorittaa opintonsa loppuun työpajalla.
Työpajat ja etsivä nuorisotyö tavoittavat vuosittain yli 46 000 ihmistä, joista alle 29-vuotiaita nuoria on lähes 34 000.
”Uusia valmiuksia arkeen ja työelämään” TYÖPAJATOIMINNAN VALTAKUNNALLISET SOVARI 2018-TULOKSET
“Arjen apua, realistisia suunnitelmia ja ohjausta oikeaan paikkaan” ETSIVÄN NUORISOTYÖN VALTAKUNNALLISET SOVARI 2018 -TULOKSET
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Herttaliisa Tuure, toiminnanjohtaja
Valtakunnallinen työpajayhdistys ry
010 279 2724
Riitta Kinnunen, asiantuntija
Valtakunnallinen työpajayhdistys ry
010 279 2732
Kuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Rautatieläisenkatu 6 (käyntios. Kellosilta 7)
00520 Helsinki
010 279 2720http://www.tpy.fi
Valtakunnallinen työpajayhdistys ry (TPY)vahvistaa toiminnallaan työpajojen ja etsivän nuorisotyön toimintaedellytyksiä ja niissä työskentelevien ammattilaisten osaamista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Valtakunnallinen työpajayhdistys ry
Ratkaisuja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn4.4.2019 12:48:14 EEST | Tiedote
Etsivä nuorisotyö ja työpajat tavoittavat vuosittain 34 000 nuorta. Nämä ammattilaiset ovat huomanneet, että nuorten syrjäytymiseen vaikuttavat erityisesti puutteet lähipalveluissa, ennaltaehkäisevässä toiminnassa, nuorten päihde- ja mielenterveyspalveluissa sekä opiskelujen ohjauksessa ja tuessa. Miten nämä vaikuttavat nuoriin, ja miten tilannetta voitaisiin parantaa? Tässä etsivän nuorisotyön ja työpajojen ratkaisuja.
Uudistuva ammatillinen koulutus vaatii omatoimisuutta – työpajat koulutuksen järjestäjien kumppaneiksi opinnoissa tukea tarvitseville10.9.2018 07:00:00 EEST | Tiedote
Ammatillisen koulutuksen reformin myötä merkittävä osa ammatillisen koulutuksen opinnoista tulee suorittaa työpaikoilla. Työvaltainen opiskelu soveltuu monille, mutta vaatii omatoimisuutta ja itseohjautuvuutta. Kaikilla ei ole tähän vielä riittäviä valmiuksia. Yritysten resurssit ohjata etenkin erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita ovat rajalliset. Kokonaisuus on haasteellinen ja riskinä onkin opintojen keskeyttämisten lisääntyminen.
Työpajatoiminta on sosiaalinen innovaatio, joka tavoittaa myös kokonaan palveluiden ulkopuolella olevat14.3.2018 10:31:03 EET | Tiedote
Tiedote 14.3.2018.
Työpajoilla kertyvää osaamista voidaan tunnustaa osaksi ammatillisia opintoja6.10.2017 15:30:00 EEST | Tiedote
Tiedote 6.10.2017 / julkaisuvapaa. Ammatillisen koulutuksen reformin myötä oppiminen siirtyy yhä enenevässä määrin työpaikoille. Tämä avaa uudenlaisia tarpeita ja mahdollisuuksia työpajojen ja koulutuksen järjestäjien yhteistyölle. Samaan aikaan ammatillisesta koulutuksesta leikataan liki 200 miljoonaa euroa, mikä on herättänyt huolta ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta ja tukea opintoihin tarvitsevista opiskelijoista.
Lähes 10 000 syrjäytymisvaarassa olevaa nuorta jää vuosittain ilman apua, jos hallituksen leikkaukset toteutuvat26.4.2016 08:30:00 EEST | Tiedote
Julkaisuvapaa 26.4.2016. Nuorisotakuun perävaloissa siintää maisema, jossa syrjäytymisvaarassa olevat nuoret uhkaavat jälleen jäädä ilman palveluita, jotka voivat muuttaa elämän suunnan. Työpajojen ja etsivän nuorisotyön ammattilaiset kokoontuvat tällä viikolla Lappeenrantaan Valtakunnallisille työpajapäiville.