HUS

Juuri julkaistu: Yht’äkkinen raskas liikunta altistaa rasitusmurtumille

Jaa
Tutkimus vahvistaa: rasitusmurtumia ehkäistään parhaiten nousujohteisella harjoittelulla sekä säännöllisellä liikunnalla. Varusmiehillä havaittiin vähän rasitusmurtumia.

Rasitusmurtumat ovat tuttuja vaivoja, kun luusto joutuu aiempaa suurempaan rasitukseen erityisesti maratoniin harjoittelevilla tai varusmiespalvelun aikana. Rasitus- eli marssimurtumat sijaitsevat yleensä sääriluussa tai jalkapöydän luissa.

Rasitusmurtumien ehkäisemiseksi harjoittelu neuvotaan aloittamaan varovasti raskausastetta vähitellen ja johdonmukaisesti lisäten sekä yksipuolista kuormitusta välttäen. Ohjeelle ei ole kuitenkaan ole ollut tieteellisiä perusteita.

"Nyt tämä asia on tutkittu ja tiedetään, että on toimittu oikein. Tutkimuksemme tukee näkemystä nousujohteisesta harjoittelusta", professori ja HUSin ortopedian ja traumatologian ylilääkäri Ilkka Kiviranta tiivistää.

Rasitusmurtumien ennaltaehkäisyksi Kiviranta suosittelee aiempien ohjeiden lisäksi säännöllistä luita ja lihaksia vahvistavaa liikuntaa, omantasoisissa ryhmissä harjoittelemista ja hyviä jalkineita.

Rasitusmurtumat varusmiehillä harvinaisia

Juuri julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin varusmiesten rasitusmurtumien määrää ja sijaintia sekä arvioitiin niiden riskit ja ennaltaehkäisyn vaikutukset.

Tutkimukseen koottiin ja analysoitiin tiedot yhteensä 4029 varusmieheltä, jotka olivat syntyneet vuosina 1969, 1974, 1979, 1984 ja 1989. Tutkittavat valittiin satunnaisesti Suomen väestörekisteristä. Varusmiespalveluun osallistuneiden esikyselylomakkeista ja terveysraporteista koottiin muut tiedot, joita olivat esimerkiksi ikä, pituus, paino, tupakointi, aiemmat sairaudet, tapaturmat ja fyysinen aktiivisuus ennen palvelukseen astumista.

"Kyselyt ovat säilyneet vuosikymmenet samoina, joten kyseessä on harvinainen aineisto terveistä ihmisistä", Kiviranta sanoo.

Tutkimuksessa selvisi, että rasitusmurtumia tuli 4029 varusmiehestä 44 eli reilulle yhdelle prosentille. Rasitusmurtumia ilmeni useimmiten jalkapöydässä tai sääriluussa ja niitä saatiin enimmäkseen ensimmäisten kolmen palvelukuukauden aikana. Niiden vuoksi menetettiin kaiken kaikkiaan 1359 harjoituspäivää sairauslomien tai kuntoisuusluokan vaihdon vuoksi.

Alokkailla, jotka olivat olleet fyysisesti aktiivisia ainakin kaksi kertaa viikossa ennen varusmiespalvelustaan, oli huomattavasti harvemmin rasitusmurtumia varusmiesajallaan. Säännöllinen fyysinen harjoittelu esti siis tehokkaimmin rasitusmurtumia. Eniten rasitusmurtumia saivat puolestaan ennen varusmiespalvelua vähiten liikkuneet.

"Rasitusmurtumien alhainen ilmaantuvuus varusmiespalveluaikana, kertoo siitä, että ainakaan niiden kannalta ei fyysinen harjoittelu ole liian raskasta", Ilkka Kiviranta kertoo.

Mikäli varusmies tulee lääkärin vastaanotolle lihas- tai luustokipujen vuoksi, tutkijat suosittelevat aina rasitusmurtuman mahdollisuuden selvittämistä joko röntgen- tai magneettikuvauksin. Rasitusmurtumat voivat olla väsymismurtumia, joissa normaali luu murtuu liiallisen kuormituksen seurauksena tai murtumia, joissa normaali kuormitus aiheuttaa heikkoon luuhun murtuman.

Lievimmät rasitusmurtumat paranevat itsestään, mutta pahimmillaan vaiva voi kestää pitkiäkin aikoja. Varusmiehillä rasitusmurtumat johtavat yleensä vapautukseen fyysisestä harjoittelusta ja monet voivat olla riskissä saada niitä myöhemminkin varusmiespalvelunsa aikana.

Ilkka Kiviranta on tunnettu rustoihin kohdistuvasta tutkimustyöstään jo 40 vuoden ajalta ja hän on kehittänyt parhaillaan kaupallisessa kehitysvaiheessa olevan rustovaurioiden korjausistutteen. Hänet palkittiin perusopetusjakson kehitystyöstä 2017.

Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäksi ihmisten arkea. 

Yhteyshenkilöt

Ortopedian ja traumatologian ylilääkäri Ilkka Kiviranta, ilkka.kiviranta@helsinki.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye