Maanantai 12.8. klo 8:00: Hyvästelemme Luonnontieteellisen museon parvekkeella kahvittelevat Kiran ja Raffen
Kahvittelevat kirahvit ovat vastaanottaneet Luonnontieteellisen museon vieraita keväästä 2010 lähtien. Tuolloin ne ilmestyivät katukuvaan Maailman luonto -näyttelyn avajaiskampanjan yhteydessä. Kaupungin käsityöpaja valmisti puiset eläimet museon tekemien pienoismallien pohjalta ja nimikilpailun myötä parivaljakko nimettiin Kiraksi ja Raffeksi. Eläimiä on huollettu säännöllisin väliajoin. Vuodet ovat kuitenkin tehneet tehtävänsä ja ne poistetaan museon parvekkeelta maanantaina 12.8.2019. Eläinten lasku tapahtuu nosturilla ulkokautta noin klo 8. Museon osoite on Pohjoinen Rautatiekatu 13.
Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan kirahvien lähtöä ja haastattelemaan Luomuksen eläintieteen yksikön johtaja Aino Juslénia. Huomioikaa että kirahvien noston tarkkaa ajankohtaa ei voida arvioida ja huono sää, erityisesti kova tuuli, voi estää noston.
Uhanalaistuvat kirahvit
Kansainvälinen luonnonsuojeluliiton (IUCN) tuoreimmassa lajien uhanalaisuusarvioinnissa kirahvin kaikki yhdeksän alalajia on luokiteltu joko silmällä pidettäväksi tai vaarantuneiksi ja osa vielä suuremman uhan alla oleviksi erittäin tai äärimmäisen uhanalaisiksi lajeiksi. Merkittävimmät syyt kirahvien vähenemiseen ovat salametsästys ja muutokset maankäytössä.
Jaa kuvamuisto kirahveista
Kahvittelevat kirahvit ovat olleet yksi museon kuvatuimmista kohteista. Löytyykö sinun puhelimestasi tai kameran muistikortilta otos museon ulkosivua elävöittäneistä kavereista? Muistosi kirahveista voit jakaa instagramissa ja twitterissä hästägillä #kirajaraffe. Jaamme kuvia Luomuksen Instagramissa elokuun ajan @Luomusgalleria ja Twitterissä @Luomus
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Markkinointikoordinaattori Salla Mehtälä, salla.mehtala@helsinki.fi, 02941 21694
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta.
Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella.
Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Opettajien työhyvinvointi parantunut8.4.2025 09:59:12 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston seurantatutkimus osoittaa opettajien työhyvinvoinnin lähteneen usean vuoden jälkeen nousuun. Kahdesti vuodessa OAJ:n jäsenille tehtävä kyselytutkimus aloitettiin viisi vuotta sitten, koronakeväänä 2020. Selvä käänne parempaan tapahtui viime vuonna.
Uusi teknologia mullistaa nanokuitujen tuotannon7.4.2025 10:00:34 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston spinout-yhtiö Acouspin on kehittänyt sähkökeruuteknologian, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi mikromuovien poistamisessa vedestä, sähköisessä liikkumisessa, terveydenhoidossa ja lääketeollisuudessa.
Asteroidin törmäysuhka-arviot Maahan ja Kuuhun tarkentuneet2.4.2025 12:23:06 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä seuraa parhaillaan tarkasti Maan lähiasteroidia 2024 YR4. Viimeisimpien havaintojen perusteella asteroidin törmäystodennäköisyys Maahan vuonna 2032 pieneni 3 prosentista alle 0,001 prosenttiin.
Sukeltajakuoriaiset kertovat kaupunkiluonnon monimuotoisuudesta2.4.2025 08:59:09 EEST | Tiedote
Lammen rantojen ruoppaus tai vesikasvien poisto voivat vaarantaa sukeltajakuoriaisten elinoloja.
Vuoden dosentti 2025 on Esko M. Laine1.4.2025 17:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston dosenttiyhdistys on valinnut vuoden 2025 dosentiksi ma. yliopistonlehtorin, kirkkohistorian dosentti, teologian tohtorin Esko M. Laineen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme