
Tupakointikieltojen valvontaa tehostettava kouluissa – nuorten tupakointi ei enää ole vähentynyt
Suomalaisten nuorten tupakkatuotteiden käyttö on vähentynyt huomattavasti 2000-luvun alusta alkaen. Hyvä kehitys ei kuitenkaan ole jatkunut vuoden 2017 jälkeen, osoittaa juuri julkaistu Nuorten terveystapatutkimus. Tällä hetkellä 16-18-vuotiaista nuorista savukkeita tai nuuskaa käyttää päivittäin 13 prosenttia ja 14-vuotiaista 2 prosenttia.
Nuorten terveystapatutkimuksen johtaja, kansanterveystieteen professori Arja Rimpelä arvelee, että tupakan käytön pitkään jatkuneen vähenemisen myötä on alettu uskoa, että kehitys jatkuu itsestään. Tupakkalaki kieltää tupakkatuotteiden käytön peruskoulussa, lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Etenkin viimeksi mainituissa lain toimeenpanoa laiminlyödään ja valtaosa oppilaista on sitä mieltä, että tietyissä paikoissa tupakointi on sallittua.
Tupakkatuotteita käytetään Rimpelän mukaan erityisesti ammatillisissa oppilaitoksissa.
”Mitä parempi koulumenestys, sitä harvemmin lapsi tupakoi. Ammattikouluihin keskiarvorajat ovat alemmat kuin lukioihin, joten niihin myös valikoituu enemmän tupakkatuotteita käyttäviä nuoria. Olisikin tärkeää, että varsinkin ammatillisissa oppilaitoksissa tehostettaisiin tupakkatuotteiden käytön ehkäisyä ja tupakointikieltojen toimeenpanoa.”
Nuuskan käyttö jarruttaa hyvää kehitystä
Nuuskaa käyttää päivittäin tai silloin tällöin 16-18-vuotiaista pojista 15 prosenttia ja tytöistä 6 prosenttia.
”Nuuska on se nikotiinituote, jota savukkeiden ohella käytetään eniten. Nuuskassa on runsaasti nikotiinia ja se ylläpitää tehokkaasti nikotiiniriippuvuutta”, Rimpelä toteaa.
Tällä hetkellä nuuskaa saa tuoda Ruotsista kilon kerrallaan omaan käyttöön.
”Toimenpiteitä pitäisi nyt keskittää siihen, ettei nuuskaa enää tulisi Suomeen”, Rimpelä sanoo.
Muiden tutkimusten mukaan nuoret ovat kokeneet nuuskan välittämisen ja myynnin melko riskittömäksi ja helpoksi tavaksi hankkia rahaa. Nuuskan myynti ei ole laillista Suomessa, joten se ei ole normaalin tupakkaverojärjestelmän piirissä. Kuitenkin nuuskalle on säädetty verotaso, jota sovelletaan nuuskan laittomaan maahantuontiin ja välitykseen.
”Todennäköisesti nuoret eivät tiedä nuuskan laittomasta maahantuonnista mahdollisesti aiheutuvista oikeudellisista seuraamuksista ja veroista. Seuraamukset voivat pahimmillaan merkitä loppuelämän velkakierrettä”, toteaa Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.
Nuorten terveystapatutkimuksessa selvitetään nuorten tupakkatuotteiden ja päihteiden käyttöä sekä rahapelaamista. Tutkimus on toteutettu joka toinen vuosi vuodesta 1977. Tutkimuksen teki Tampereen yliopisto sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Arja Rimpelä
Professori, Tampereen yliopisto
p. 050 5698285
arja.rimpela@tuni.fi
Mervi Hara
Toiminnanjohtaja, Suomen ASH ry
p. 050 460 2324
mervi.hara@suomenash.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen ASH ry on valtakunnallinen kansanterveysjärjestö ja tupakkapolitiikan asiantuntija.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ASH ry
Nuuskan myynnin laillistaminen räjäyttäisi käytön24.9.2019 12:52:26 EEST | Tiedote
Vaikka nuorten nuuskan käyttö on lisääntynyt, se on vielä suhteellisen alhaisella tasolla tupakoinnin yleisyyteen verrattuna. Nuuskan myynnin laillistaminen lisäisi voimakkaasti nuuskan käyttöä, toteaa kansanterveysjärjestö Suomen ASH ry:n puheenjohtaja Pekka Puska.
Savuton Suomi 2030 -verkosto vaatii: Nuuskakaupan mainonta pois Oulun Kärppien hallista27.8.2019 12:00:00 EEST | Tiedote
Savuton Suomi 2030 -verkosto vaatii, että Oulun Kärpät luopuu viipymättä nuuskakaupan mainostamisesta kotihallissaan. Verkoston mukaan jääkiekkoseura vähättelee toiminnallaan nuuskan vaaroja ja karttaa vastuuta lapsista ja nuorista.
Tupakasta vieroitusta parannettava ammatillisissa oppilaitoksissa22.8.2019 09:00:00 EEST | Tiedote
Koulutusryhmien välisiin tupakointieroihin voi puuttua parantamalla vieroituspalveluita ammatillisissa oppilaitoksissa, Savuton Suomi 2030 -verkosto korostaa Savuton Suomi -viikolla 26. ̶ 30.8.
Tupakan ostoikäraja 20 ikävuoteen? Väestö valmis muutokseen13.8.2019 07:45:00 EEST | Tiedote
Joka toinen suomalainen kannattaa tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden ostoikärajan nostamista 20 ikävuoteen. Enemmistö kannattaa myös tupakkatuotteiden käyttökieltoa muun muassa lasten leikkipaikoille, uimarannoille, bussipysäkeille ja taksitolpille.
Suomi laahaa perässä uimarantojen savuttomuudessa4.7.2019 08:06:53 EEST | Tiedote
Tupakantumppi on uimarantojen yleisin roska, joka voi aiheuttaa myrkytysriskin lapselle. Myös passiivinen tupakointi on terveyshaitta niin lapsille kuin aikuisille. ”Savuttomia uimarantoja on kautta maailman. Meidän on aika päästä samaan”, terveysjärjestö Suomen ASH vaatii.