
Amnesty: Suomella on tuhannen taalan paikka uudistaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa koskeva lainsäädäntö

Asiantuntijaryhmä Grevio julkaisi tänään maanantaina 2. syyskuuta suosituksensa siitä, miten Suomen tulisi torjua naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Istanbulin sopimuksen toimeenpanoa arvioiva ryhmä havaitsi puutteita niin seksuaalirikoslainsäädännössä kuin väkivallan uhrien tukipalveluissa.
Seksi ilman vapaaehtoisesti annettua suostumusta on raiskaus
Amnestyn keväällä julkaisemassa tutkimuksessa käy ilmi, ettei Suomen raiskauslainsäädäntö kata kaikkia tilanteita, joissa uhri ei ole antanut sukupuoliyhteyteen suostumustaan. Grevio-ryhmä toteaakin, että Suomi ei noudata ihmisoikeusvelvoitteitaan, joihin se on sitoutunut Istanbulin sopimuksessa.
”Suomi on monella tapaa tasa-arvon mallimaa, mutta vanhentunut raiskauslainsäädäntö pettää Suomen naiset. Seksuaalista väkivaltaa kokeneet ansaitsevat lainsäädännön, joka suojelee heitä, sekä rikosprosessin, joka kunnioittaa heidän ihmisoikeuksiaan”, sanoo Amnestyn tutkija Otava Piha.
Grevio kehottaa Suomea uudistamaan ripeästi seksuaalirikoksia koskevan rikoslain. Lainsäädännön uudistusta valmistelee oikeusministeriön asettama työryhmä.
”Tämä on Suomelle tuhannen taalan paikka korjata lainsäädäntönsä ihmisoikeusvelvoitteidensa mukaiseksi. Grevio on antanut Suomelle selvät suositukset, mitä tehdä: seksi ilman suostumusta on raiskaus. Vain näin seksuaalista autonomiaa voidaan suojella täysimääräisesti”, Piha jatkaa.
Kansainväliset ihmisoikeussopimukset painottavat, että suostumus on pätevä vain, jos se on annettu vapaaehtoisesti.
Raiskausmyytit vaikuttavat edelleen
Vuosittain noin 50 000 Suomessa asuvaa naista kokee seksuaalista väkivaltaa. Tekijät joutuvat harvoin vastuuseen teoistaan. Esimerkiksi vuonna 2017 vain 209 raiskaussyytettä päättyi langettavaan tuomioon käräjäoikeudessa.
Asiantuntijaryhmä moittii Suomea langettavien tuomioiden pienestä määrästä sekä siitä, että langettavan tuomion todennäköisyys romahtaa, jos uhri ei ilmoita teosta heti poliisille tai lääkärille. Grevio nojaa tässä Amnestyn tutkimukseen.
”Uumoilemme, että ero langettavan tuomion todennäköisyydessä johtuu osittain siitä, että tuomarit pitävät uhrin kertomusta vähemmän uskottavana, jos tämä ei ilmoita teosta heti. Tuomarit nojaavat tässä virheelliseen ja vahingolliseen raiskausmyyttiin. Korkein oikeuskin on todennut, että pitkätkään viiveet ilmoittamisessa eivät ole poikkeuksellisia seksuaalirikosten kohdalla. Siltikään viesti ei näytä lyöneen läpi kaikille tuomareille”, Otava Piha toteaa.
Turvakodit kärsivät kroonisesta resurssipulasta
Grevio-ryhmän asiantuntijat huomauttavat myös, että väkivallan uhrien tukipalvelut eivät ole Istanbulin sopimuksen edellyttämällä tasolla. Tukipalveluihin käytettävien resurssien määrä on lisääntynyt viime vuosina, mutta Suomesta puuttuu edelleen yli 300 turvakotipaikkaa.
“Sitoutuminen ihmisoikeuksiin mitataan niihin varatuissa resursseissa. Turvakotien määrärahat tulisi tuplata, jotta ne vastaisivat tasoa, jolle Suomi on kansainvälisesti sitoutunut”, sanoo Amnestyn Suomen osaston asiantuntija Matti Pihlajamaa.
Kiitosta Suomi saa siitä, että turvakotipalvelut ovat nykyään valtion rahoittamia. Puutteita on edelleen turvakotien esteettömyydessä sekä erityisten tukipalveluiden tarjoamisessa.
Tukipalveluiden tarjoamisen alueellisiin eroihin on puututtava
Suomen tulisi asiantuntijaryhmän mukaan parantaa myös seksuaalirikosten uhreille tarkoitettujen SERI-tukikeskusten alueellista kattavuutta. Helsingin tukikeskuksen lisäksi uusia keskuksia on perustettu tänä vuonna Turkuun ja Tampereelle. Kehityskulku on oikea, mutta Suomen kokoisessa maassa SERI-tukikeskuksia tulisi olla ainakin 13.
Amnesty on jo pitkään vaatinut seksuaalisen väkivallan uhreille erillisiä matalan kynnyksen tukipalveluja, joihin myös asiantuntijaryhmä Suomea kannustaa. Tuen on oltava kattavampaa ja pitkäkestoista, ja palveluiden on huomioitava paremmin marginalisoitujen ryhmien naiset.
“Suomen on jatkettava työtä tukipalvelujen saatavuuden parantamiseksi. Väkivallan uhrien saama apu ei saa olla kiinni uhrin postinumerosta tai taustasta”, Pihlajamaa toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Iina LindemanTiedottaja
Puh:+358 40 833 1532iina.lindeman@amnesty.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.
Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.
Sotaa paenneiden auttaminen on vapaaehtoisten harteilla Puolassa – viranomaisten passiivisuus altistaa paenneet väkivallalle ja ihmiskaupalle24.3.2022 09:44:44 EET | Tiedote
Tilanne Ukrainan ja Puolan rajalla on kaoottinen ja vaarallinen. Se altistaa sotaa paenneet ihmiset kärsimyksen jatkumiselle. Amnestyn tutkijat tarkkailivat olosuhteita rajalla kymmenen päivän ajan ja haastattelivat Ukrainasta paenneita ihmisiä.
Mielenilmaus vaatii fossiiliriippuvuuden katkaisua4.3.2022 14:05:44 EET | Tiedote
Lauantaina 5.3.2022 eduskuntatalon edustalle kokoontuva mielenilmaus muistuttaa pääministeri Sanna Marinin hallitukselle, että Ukrainan sota ja kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin tuore raportti osoittavat yhteiskuntamme fossiiliriippuvuuden tuhoisuuden. Mielenosoittajat vaativat hallitusta lunastamaan lupauksensa fossiilivapaasta hyvinvointiyhteiskunnasta.
Synkkä selvitys lääkeyhtiöiden toiminnasta: “Jos haluamme pandemian päättyvän, suunnan on muututtava”14.2.2022 09:26:41 EET | Tiedote
Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä.