Jyväskylän yliopisto

Heikommin puolustautuvat myrkkysammakot säilyvät vahvojen rinnalla 

Jaa
Kansainvälinen tuore yhteistyötutkimus toi uutta tietoa monimuotoisuudesta ja sen säilymisestä. Tutkimuksessa selvitettiin eläinten puolustuskeinojen vaikutusta yksilöiden ja populaatioiden säilymiseen. Tutkijat osoittivat, että myös heikommin puolustautuvat myrkkynuolisammakot säästyvät pedoilta vahvemmin puolustautuvien rinnalla. Jyväskylän yliopiston johtamana tehty tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Science PNAS –tiedelehdessä 2. syyskuuta 2019.
Värjärimyrkkysammakoilla voi olla joko keltaiset tai valkoiset raidat. Tutkimus osoitti, että myös valkoiset säästyivät pedoilta vahvemman suojavärin omaavien keltaisten rinnalla.
Värjärimyrkkysammakoilla voi olla joko keltaiset tai valkoiset raidat. Tutkimus osoitti, että myös valkoiset säästyivät pedoilta vahvemman suojavärin omaavien keltaisten rinnalla.

Monet myrkylliset lajit varoittavat myrkyllisyydestään varoitusväreillä (signaaleilla). Yksi tutuimmista esimerkeistä varoitusväreistä on ampiaisten kelta-musta raidallinen väritys. Ranskan Guineassa esiintyvällä värjärimyrkkynuolisammakolla (Dendrobates tinctorius) on keltaisia raitoja, jotka pitävät pedot loitolla. Joillakin sammakoilla raidat ovat kuitenkin valkoisia. Tässä tapauksessa luonnonvalinnan pitäisi suosia vahvaa ja hyvin tunnettua keltaista signaalia. 

Tuore myrkkynuolisammakoilla tehty tutkimus osoitti, että heikompi signaali voi kuitenkin säilyä ”vahvemman siivellä”.

”Kokeet sekä luonnossa että laboratoriossa osoittivat, että pedot eli linnut oppivat välttämään nopeasti keltaisia sammakoita, vaikka kokeessa sammakoiden myrkyllisyys ei eronnut. Valkoisia sammakoita pedot eivät oppineet välttämään läheskään niin helposti, mutta pedot eivät koskeneet niihin, mikäli niillä oli aiempaa kokemusta keltaisista sammakoista. Pedot yleistivät varovaisuutensa valkoisiin”, sanoo akatemiatutkija Bibiana Rojas Jyväskylän yliopistosta. 

Geneettiset analyysit osoittivat, että keltaisten ja valkoisten sammakoiden välillä ei ollut lähes lainkaan geenivirtaa. Valkoiset sammakot näyttävät säilyvän ryhmänä ilman suoraa kilpailua keltaisten kanssa, keltaisten antaman suojan turvin.

”Monimuotoisuus siis säilyy petojen induktiivisen oppimisen ja geneettisen eristyneisyyden turvin”, arvioi Rojas.

Petojen oppimista edistää myös se, että valkoisia on vähemmän, joten linnut kohtaavat niitä harvemmin.

Tutkimuksessa kehitettiin uusia menetelmiä myrkyllisyyden tutkimiseen

Tutkimus antaa myös uutta tietoa myrkkynuolisammakoiden myrkyistä sekä menetelmistä, joilla myrkyllisyyttä voidaan tutkia.

Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat eristivät sammakoiden ihon eritteet ja testasivat, miten linnut niihin suhtautuivat.

”Uusien menetelmien ansiosta voimme hylätä alkuperäisen hypoteesin, että keltaiset yksilöt satsaisivat puolustuksessa väriin ja valkoiset myrkkyyn”, sanoo Bibiana Rojas. 

Aiemmissa tutkimuksissa sammakoiden myrkyllisyyttä on tutkittu ruiskuttamalla myrkkyä hiireen. Menetelmä ei kuitenkaan mittaa sammakoiden puolustautumisen tehokkuutta niiden oikeita petoja vastaan ja on myös eettisesti hankala: Luonnossa peto arvioi sammakon syötävyyden maistamalla sitä -  ja hylkää pahanmakuisen. Sammakko ei ruiskuta myrkkyä pedon verenkiertoon.

Tutkimuksessa osoitettiin myös, että hiirikokeissa aiemmin myrkyllisimmiksi luullut sammakot eivät olleetkaan välttämättä pahanmakuisia lintujen mielestä. Selvisi myös, että sammakot eivät ole niin myrkyllisiä niitä syöville linnuille kuin aiemmin on luultu. Linnut eivät saaneet sammakoiden ihon eritteestä mitään oireita.

Tutkimusryhmässä on mukana Jyväskylän yliopiston ohella tutkijoita USA:sta, Ranskasta ja Ranskan Guineasta 

Tutkimus “Weak warning signals can persist in the absence of gene flow” (Lawrence, RojasFouquet, Mappes, Blanchette, Saporito, Bosque, Courtois and Noonan) PNAS-lehdessä numero 2. syyskuuta,  2019. 

Lisätietoja:

Akatemiatutkija Bibiana Rojas, bio- ja ympäristötieteiden laitos,  bibiana.rojas@jyu.fi, +358 40 805 4622

Tiedottaja Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, puh. +358 581 8351

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta

www.jyu.fi/science

Facebook: jyuscience Twitter: jyscience

Avainsanat

Kuvat

Värjärimyrkkysammakoilla voi olla joko keltaiset tai valkoiset raidat. Tutkimus osoitti, että myös valkoiset säästyivät pedoilta vahvemman suojavärin omaavien keltaisten rinnalla.
Värjärimyrkkysammakoilla voi olla joko keltaiset tai valkoiset raidat. Tutkimus osoitti, että myös valkoiset säästyivät pedoilta vahvemman suojavärin omaavien keltaisten rinnalla.
Lataa
Akatemiatutkija Bibiana Rojas Jyväskylän yliopistosta johti tutkimusta, joissa kehitettiin myös uusia keinoja, joilla sakkoiden myrkyllisyyttä pedoille voidaan tutkia.
Akatemiatutkija Bibiana Rojas Jyväskylän yliopistosta johti tutkimusta, joissa kehitettiin myös uusia keinoja, joilla sakkoiden myrkyllisyyttä pedoille voidaan tutkia.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote

Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.

Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote

Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye