Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki kehittää lumen käsittelyn tapoja

Jaa
Helsingin kaupunki uudistaa ja selkeyttää lumen käsittelyn periaatteitaan. Tavoitteena on tehostaa talvikunnossapitoa ja varmistaa, että työn jälki on laadukasta ja yhtenäistä eri puolilla Helsinkiä. Lumen käsittelyn haittavaikutuksia pyritään vähentämään. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee asiaa koskevaa päätösesitystä kokouksessaan 8.10.2019.

Kaupunkiympäristölautakunnalle tehtyyn esitykseen on koottu yleiset linjaukset ja tavoitteet, jotka koskevat lumen aurausta, kuljettamista, kasaamista ja loppukäsittelyä sekä katujen ylläpitoa.

Periaatteet viitoittavat suuntaa tulevalle kehittämistyölle ja kokoavat yhteen jo aiemmin tehtyjä päätöksiä. Uudistuksia edistetään 17 toimenpiteen toteutusohjelmalla.

Tavoitteena ripeä, turvallinen ja tehokas lumen käsittely

Helsingin kaupunki käyttää katujen ja vilkkaimpien puistoraittien talvihoitoon vuosittain keskimäärin noin 25 miljoonaa euroa. Lumisessa tilanteessa kaupunki auraa lumet ensin pääkaduilta ja joukkoliikenteen käyttämiltä kaduilta. Asuntokadut ovat vuorossa vilkkaampien katujen jälkeen.

Toimenpiteiden kiireellisyyttä ohjaa kadun ylläpitoluokka. Asiassa otetaan huomioon muun muassa kadun liikennemäärät, liikenneturvallisuus, esteettömyys sekä jalankulun ja pyöräilyn edistämisen tavoitteet.

Kaupunki aikoo tehdä aluekohtaisen tarkastelun siitä, olisiko joidenkin katujen ylläpitoluokkia viisasta muuttaa ja mitkä ovat parhaimmat lumenauraus- ja -kuljetusreitit.

Lisäksi on tarkoitus suunnitella nykyistä pitkäjänteisemmin, mitä alueita voidaan tulevaisuudessa käyttää lumen väliaikaiseen tai pidempiaikaiseen varastointiin. Runsaslumisina talvina on töiden ripeyden kannalta tärkeää, että eri puolilla kaupunkia on riittävä määrä paikkoja, jonne lunta voidaan tarpeen vaatiessa kasata.

Kaupungin virallisten lumenvastaanottopaikkojen kapasiteetti on runsaslumisina talvina nykyisin riittämätön. Lumen käsittelyn tarve onkin otettava huomioon uusien alueiden suunnittelussa. Myös nykyisten lumenvastaanottopaikkojen toimintaa pyritään jatkossa kehittämään niin, että niiden käyttö tehostuu.

Kaupunginhallituksen vuonna 2012 tekemän päätöksen mukaisesti kaupunki ottaa Helsingissä huolehtiakseen osan kiinteistöille kuuluvista talvikunnossapitotehtävistä katualueilla. Malli on jo käytössä esikaupunkialueilla ja laajenee vaiheittain kantakaupunkiin. Tavoitteena on tehostaa lumitöitä ja vähentää eri toimijoiden vastuisiin liittyviä epäselvyyksiä.

Roskaantumista ja ympäristövaikutuksia vähennetään

Uuteen toimenpideohjelmaan sisältyy olennaisena osana lumen käsittelyyn liittyvien ympäristökriteerien tarkastelu.

Viime talvena keskustelua herättivät etenkin merikaatojen ympäristövaikutukset Hernesaaren lumenvastaanottopaikalla. Mereen kulkeutuu lumen mukana hiekoitussepeliä, kadulla olleita roskia sekä teistä ja autojen renkaista irtoavaa ainesta. Siksi kulun- ja käytönvalvontaa on parannettu, ja kippauspaikan kohdalla oleva merenpohja ruopataan hiekasta ja roskasta vuosittain.

Merikaatojen nopeaa lopettamista vaikeuttaa se, että lumen kuljettaminen kauempana sijaitseville vastaanottopaikoille kasvattaisi merkittävästi töiden hiilijalanjälkeä ja hidastaisi kantakaupungin puhdistustöitä. Myös lumen sulattaminen on ollut tähänastisilla menetelmillä ilmastovaikutusten kannalta ongelmallista.

Esityksen mukaan Helsinki selvittää aktiivisesti vaihtoehtoja lumen merivastaanoton lopettamiseksi ja toimii roskaantumisen vähentämiseksi.

Viime talvena alkoi innovaatiokilpailu This is Snow Problem, jonka avulla kaupunki etsii uusia keinoja ja kumppaneita ympäristöystävällisempään lumenkäsittelyyn. Kilpailussa saatujen ehdotusten pohjalta on valittu kumppanit ensimmäisiin kokeiluihin. Parhaassa tapauksessa uusia menetelmiä päästään kokeilemaan jo tulevana talvena:

  • Hernesaaren merivastaanottopaikalla on tarkoitus testata uutta verhopuomiratkaisua, jolla poistetaan roskia ja ehkäistään niiden kulkeutumista merelle.
  • Kyläsaaren lumenvastaanottopaikalla on mahdollista testata lumen sulatuksen tehostamista ja lumen seassa tulleen orgaanisen aineen haittojen vähentämistä.
  • Vuosaaren lumenvastaanottopaikalla on tarkoitus kokeilla kaukolämmön paluulämmön hyödyntämistä lumen sulatuksessa.
  • Kyläsaaren lumenvastaanottopaikalla on suunniteltu lumen sulamisvesien reaaliaikaisen seuraamisen kokeilua. Tavoitteena on selvittää sulamisvesianalysaattorin hyödyllisyyttä ympäristövaikutusten arvioinnin kannalta.

Lumen käsittelyn kehittäminen tukee Helsingin työtä Itämeren hyväksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Helsinki on sitoutunut Itämeren suojeluun Turun kanssa aloittamassaan Itämerihaasteessa, joka sisältää nykyisin lähes 120 toimenpidettä vesien suojelemiseksi. Myös vuonna 2018 hyväksytty Helsingin hulevesiohjelma tukee vesiensuojelutavoitteita.

Tiedotteen kuva: Veikko Somerpuro (2019)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Jyrki Paavilainen, projektinjohtaja
puh. 040 482 6618, jyrki.paavilainen@hel.fi


This is Snow Problem -innovaatiokilpailun hankkeet:
Stara, Tero Koppinen, tuotantopäällikkö
puh. 040 680 3135, tero.koppinen@hel.fi

Viestintäpalvelut, kaupunkiympäristön toimiala
09 310 79528, kymp.viestinta@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye