
Siviilit tulilinjalla Libyassa – Amnesty: “Tapahtumat täyttävät sotarikosten kriteerit”
Libyan kansainvälisesti tunnustettu hallitus Government of National Accord (GNA) ja päällikkö Khalifa Haftarin johtama kansallinen armeija (LNA) ovat taistelleet vallasta Tripolissa ja sen lähialueilla huhtikuusta 2019 saakka.
Amnesty Internationalin tutkijat vierailivat kaikkiaan 33 iskun tapahtumapaikalla ja tekivät 156 haastattelua. Haastateltujen joukossa on niin iskuista selviytyneitä silminnäkijöitä, uhrien omaisia, paikallisia viranomaisia sekä lääkintähenkilökuntaa.
“Konfliktin molemmat osapuolet ovat käyttäneet kaikenlaisia aseita aina Gaddafin aikaisista raketeista drooneilla ohjattuihin ohjuksiin. On todennäköistä, että tapahtumat täyttävät sotarikosten kriteerit”, sanoo Amnesty Internationalin Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen.
Siviilit tulilinjalla
YK:n tilastojen mukaan viimeisen puolen vuoden aikana Libyassa on kuollut tai haavoittunut yli 100 siviiliä ja yli 100 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.
Osa Amnestyn tutkimista hyökkäyksistä oli umpimähkäisiä ja suhteettomia. Ne loukkasivat kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja saattavat täyttää sotarikosten kriteerit.
Umpimähkäiset ilmaiskut ja tykistöhyökkäykset ovat kohdistuneet koteihin ja julkisiin tiloihin, kuten kouluun ja siirtolaisten pidätyskeskukseen. Iskuissa on menehtynyt tai loukkaantunut muun muassa kadulla leikkiviä lapsia ja hautajaisvieraita.
“Millainen sota tämä on, jossa perheet kuolevat koteihinsa? Mitä voimme tehdä?” kysyy Amnestyn haastattelema nainen, joka menetti puolisonsa perheen kotiin osuneessa iskussa.
Hyökkäyksiä sairaaloihin, lentokenttä suljettu
Viranomaiset ovat sulkeneet Tripolin ainoan toiminnassa olleen lentokentän jatkuvien hyökkäysten vuoksi. Myös lentokentän lähistöllä sijaitsevat kodit ja koulu ovat joutuneet umpimähkäisten ampumisten kohteiksi.
LNA:n iskuissa on tuhoutunut myös lukuisia ambulansseja ja kenttäsairaaloita. GNA:n taistelijat ovat käyttäneet kenttäsairaaloita sotilaallisiin tarkoituksiin ja asettaneet ne samalla alttiiksi hyökkäyksille.
Aseiden vientikieltoa loukattu häikäilemättömästi
YK määräsi aseiden vientikiellon Libyaan jo vuonna 2011. Amnestyn mukaan kieltoa on rikottu toistuvasti – aseita ovat toimittaneet muun muassa Turkki, Jordan ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat.
“Konfliktin molempien osapuolien on suojeltava siviilejä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden velvoittamalla tavalla. Lisäksi kansainvälisen yhteisön on pidettävä huoli siitä, että YK:n aseiden vientikieltoa kunnioitetaan”, Kaisa Korhonen toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Iina LindemanTiedottaja
Puh:+358 40 833 1532iina.lindeman@amnesty.fiKuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.
Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.
Sotaa paenneiden auttaminen on vapaaehtoisten harteilla Puolassa – viranomaisten passiivisuus altistaa paenneet väkivallalle ja ihmiskaupalle24.3.2022 09:44:44 EET | Tiedote
Tilanne Ukrainan ja Puolan rajalla on kaoottinen ja vaarallinen. Se altistaa sotaa paenneet ihmiset kärsimyksen jatkumiselle. Amnestyn tutkijat tarkkailivat olosuhteita rajalla kymmenen päivän ajan ja haastattelivat Ukrainasta paenneita ihmisiä.
Mielenilmaus vaatii fossiiliriippuvuuden katkaisua4.3.2022 14:05:44 EET | Tiedote
Lauantaina 5.3.2022 eduskuntatalon edustalle kokoontuva mielenilmaus muistuttaa pääministeri Sanna Marinin hallitukselle, että Ukrainan sota ja kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin tuore raportti osoittavat yhteiskuntamme fossiiliriippuvuuden tuhoisuuden. Mielenosoittajat vaativat hallitusta lunastamaan lupauksensa fossiilivapaasta hyvinvointiyhteiskunnasta.
Synkkä selvitys lääkeyhtiöiden toiminnasta: “Jos haluamme pandemian päättyvän, suunnan on muututtava”14.2.2022 09:26:41 EET | Tiedote
Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä.