Aalto-yliopisto

Mediakutsu: Onko tekoäly vihreää? Miten neuroverkon kanssa sävelletään? Tervetuloa tekoälynäyttelyyn ottamaan selvää!

Jaa
Tiedettä ja taidetta yhdistävä näyttely valaisee tekoälyn historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta muun muassa kestävän kehityksen näkökulmasta. Median edustajat ovat tervetulleita jo näyttelyn avajaisiin, jotka pidetään AI Day -konferenssissa 26. marraskuuta. Samalla on mahdollisuus tavata johtavia tekoälytutkijoita ja tekoälyä hyödyntäviä yrityksiä.

Aika: 27. marraskuuta 2019–15. tammikuuta 2020
Paikka: Dipoli, Otakaari 24, Espoo

Aalto Digi Platformin ja Suomen tekoälykeskus FCAI:n järjestämä näyttely vie kävijät ainutlaatuiselle matkalle tekoälyn maailmaan.

”Tekoäly on jo arkipäivää, mutta sen toimintaan ja mahdollisuuksiin liittyy vielä paljon mystiikkaa ja kysymyksiä. Toivomme näyttelyn antavan niihin vastauksia”, sanoo näyttelykoordinaattori Saara Halmetoja.

Näyttelyssä on paljon koettavaa kaikenikäisille. Vierailijat pääsevät muun muassa astumaan äänimaisemaan, jonka ääniä voi ohjata omilla liikkeillä sekä haastamaan tekoälyn musiikkipelissä. Entä miten sujuu säveltäminen neuroverkon kanssa?

Näyttely valottaa monipuolisesti tekoälyn toimintaa, kuten sitä, miten se oppii luokittelemaan ja ennustamaan asioita sekä muodostamaan esimerkiksi ääntä, kuvia, tekstiä ja molekyylejä. Esillä ovat tekoälytutkimuksen keskeisimmät aiheet, kuten robotiikka ja tekoälyn sopeutuminen luonnolliseen ympäristöön - osaksi ihmisten arkea.

Näyttely avaa myös tekoälyn ja kestävän kehityksen monimutkaista suhdetta. Tekoäly voi auttaa esimerkiksi pääsemään kokonaan eroon vaateteollisuudessa syntyvistä kankaan hukkapaloista, mutta toisaalta ihmisaivojen toimintaa jäljittelevät neuroverkot ovat valtavia energiasyöppöjä.

Näyttelyn tekemiseen on osallistunut tekoälytutkijoiden lisäksi eri alojen opiskelijoita, tekoälyä työssään hyödyntäviä taiteilijoita ja muiden alojen tutkijoita.

”Jos tekoälypohdintoihin osallistuu vain tiettyjä ryhmiä, kehitämme syrjivää teknologiaa. Siksi tarvitsemme koko yhteiskunnan mukaan keskustelemaan tekoälystä”, sanoo Halmetoja.

Connecting the Dots -näyttely on ilmainen ja siihen pääsee tutustumaan Dipolin aukioloaikoina. Isommille ryhmille, kuten koululuokille, vierailijoiden suositusikä on vähintään 12 vuotta. Ryhmiä pyydetään ottamaan ennen osallistumista yhteyttä näyttelykoordinaattori Saara Halmetojaan.

Kutsu median edustajille näyttelyn avajaisiin

Aika: 26. marraskuuta klo 16.30-18.00
Paikka: Dipoli, Otakaari 24, Espoo.

Näyttelyn virallinen avajaistilaisuus pidetään Suomen tekoälykeskuksen järjestämän AI Day -konferenssin yhteydessä. AI Day tuo Dipoliin Suomen tunnetuimmat tekoälytutkijat, tekoälyä hyödyntävät yritykset ja opiskelijat keskustelemaan alan tutkimuksen uusimmista tuulista. AI Dayn ohjelma ja puhujat ovat nähtävissä täällä.

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita tutustumaan näyttelyyn jo sen avajaistilaisuudessa. Tilaisuuden avaa professori Jaakko Lehtinen

Ilmoittauduthan mukaan viimeistään 25. marraskuuta. Tilaisuudessa on mahdollista haastatella tekoälytutkijoita ja tekoälyä työssään hyödyntäviä taiteilijoita, mutta esitäthän haastattelupyynnöt etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:


Saara Halmetoja
Näyttelykoordinaattori, Aalto Digi Platform
puh. 050 572 0730
saara.halmetoja@aalto.fi


Ilmoittautumiset avajaistilaisuuteen ja haastattelupyynnöt:


Anu Haapala
Viestintäkoordinaattori, Aalto-yliopisto, Suomen tekoälykeskus FCAI
puh. 050 477 3209
anu.haapala@aalto.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

aalto.fi

facebook.com/aaltouniversity

bsky.app/profile/aalto.fi

youtube.com/aaltouniversity

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston akateemiset tulokset ja kansainvälinen arvostus pysyivät vahvoina vuonna 20244.4.2025 14:10:00 EEST | Tiedote

Aalto-yliopiston hallitus hyväksyi kokouksessaan 3.4.2025 hallituksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024. Aalto-yliopisto sijoittui vuonna 2024 erinomaisesti kansainvälisissä yliopistovertailuissa. Kansainvälinen QS World University Rankings sijoitti Aalto-yliopiston Suomen ykköseksi ja sijalle 113 maailmanlaajuisesti. Taide ja muotoilu sijoittui hienosti maailmassa kahdeksannelle sijalle. Times Higher Education arvioi Aalto-yliopiston maailman 21. parhaaksi nuoreksi (alle 50-vuotiaaksi) yliopistoksi. Aalto-yliopisto sai Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) excellence-laatuleiman osoituksena poikkeuksellisen laadukkaasta kehittämistyöstä. Keväällä 2024 myös saatettiin päätökseen yliopiston strategian arviointi ja päivitys. Tutkimustoiminta pysyi korkealla tasolla. Kansainvälisten vertaisarvioitujen tieteellisten artikkeleiden määrä nousi 2 384:ään (2 210 edellisvuonna). Eniten viittauksia saavia ja korkean vaikuttavuuden top 10 % -julkaisuja näistä oli 1 

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye