Joulu on tyttöjen sukuelinten silpomisen sesonkiaikaa
Vuosittain noin 3 miljoonaa tyttöä joutuu läpikäymään sukuelinten silpomisen. Yhteensä maailmassa arvioidaan elävän 200 miljoonaa tyttöä ja naista, joiden sukuelimet on silvottu.
Silpominen on yksi julmimmista naisiin kohdistuvan väkivallan muodoista. Pahimmillaan toimenpide johtaa tytön kuolemaan. Silpomisesta voi seurata pysyviä fyysisiä ja henkisiä vammoja, jotka kulkevat tytön mukana läpi elämän.
“Silpominen on paitsi väkivallanteko ja ihmisoikeusloukkaus, se myös rajoittaa tytön mahdollisuuksia hyödyntää koko potentiaaliaan. Silpomisen seurauksista, ja miten ne vaikuttavat tytön elämän kulkuun ei puhuta tarpeeksi”, sanoo tasa-arvoasiantuntija Maria Väkiparta Solidaarisuus-järjestöstä, joka tekee silpomisen vastaista työtä Keniassa ja Somalimaassa.
Kenian kisii-heimon tytöistä edelleen noin 95 prosenttia joutuu läpikäymään silpomisen, vaikka perinteen yleisyys kansallisella tasolla on laskenut Keniassa merkittävästi viime vuosina.
Keniassa noin puolet ympärileikkauksista tehdään 5–9-vuotiaille tytöille.
“Silpomista harjoittavissa yhteisöissä ympärileikkaus on osa aikuistumisriittiä, jossa tytöstä tehdään yhteisön silmissä nainen ja siveä”, kertoo Väkiparta.
Lapsimorsiamia ja lapsiäitejä – noin neljännes kenialaistytöistä avioituu alaikäisenä
Silpominen altistaa tyttöjä koulupudokkuuteen sekä alaikäisinä naimisiin ja äideiksi. Perinteinen äidin ja vaimon rooli nähdään kisii-kulttuurissa tärkeämpänä kuin tytön koulutukseen investoiminen. Silpomisen läpikäynyttä tyttöä ryhdytään valmistelemaan vaimon ja äidin rooliin.
“Noin neljännes kenialaistytöistä avioituu alaikäisenä. On tilastollinen tosiasia, että nuorella iällä avioituneet tytöt saavat myös nuoremmalla iällä ensimmäisen lapsensa. Peräti 18 prosentilla 15–19-vuotiaista on jo lapsi tai he odottavat ensimmäistä lastaan”, kertoo Väkiparta.
Koulunkäyntiä vaikeuttavat myös silpomisesta seuraavat terveysongelmat, kuten kivut, tulehdukset ja virtsaamisongelmat.
”Valitettavasti yläkouluun siirryttäessä luokassa enemmistö on jo poikia. Monilta tytöiltä viedään mahdollisuus kouluttautua ja tulla taloudellisesti toimeen omillaan”, Väkiparta toteaa.
Joulu erityistä riskiaikaa
Tyttöjen sukuelinten silpomisia tehdään kristityn kisii-heimon keskuudessa eniten koulujen loma-aikoina, jolloin tytöllä on aikaa toipua leikkauksesta. Tänäkin jouluna satojen tyttöjen sukuelimet tullaan silpomaan.
Perinteen jatkumista ylläpitää Väkiparran mukaan pelko yhteisön ulkopuolelle joutumisesta. Silpomatonta tyttöä ja hänen perhettään saatetaan hyljeksiä.
“Vanhemmat tekevät raadollisia valintoja varmistaakseen tyttärensä siveyden ja avioliittokelpoisuuden. Yksittäisen perheen on vaikea murtaa silpomisnormia, koska he pelkäävät tulevansa suljetuksi yhteisön ulkopuolelle”, sanoo Väkiparta.
“Jotta silpomisperinteestä luovuttaisiin, vanhempien on saatava tietoa silpomisen haitoista ja laittomuudesta sekä lisääntyvästä perinteen vastustuksesta yhteisössä. Kun tarpeeksi moni rohkaistuu vastustamaan silpomisperinnettä julkisesti, voivat vanhemmat luottaa siihen, ettei tyttöä tarvitse silpoa avioliittoa varten”, Väkiparta jatkaa.
Solidaarisuus-järjestö tekee silpomisen vastaista työtä kouluttamalla niin päättäjiä, mielipidevaikuttajia kuin vanhempia silpomisen haitoista ja järjestämällä turvaleirejä välittömässä silpomisvaarassa oleville tytöille loma-aikoina.
Solidaarisuuden Silpomaton-kampanjan joulukeräys käynnistyy 3.12. Tekojen Tiistaina ja sen tavoitteena on kerätä rahaa tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään koulutuksia vanhemmille ja turvaleirejä silpomisvaarassa oleville tytöille Keniassa.
Joulukeräykseen voit tutustua kampanjasivulla: https://solidaarisuus.fi/kampanja/silpomatonjoulu/
FAKTAA
- Maailmassa elää arviolta 200 miljoonaa tyttöä ja naista, joiden sukuelimet on silvottu.
- 3 miljoonaa tyttöä on vuosittain vaarassa joutua läpikäymään sukuelintensä silpomisen.
- Silpomista esiintyy yli 30 maassa, eikä se liity mihinkään yksittäiseen uskontoon.
- Keniassa silpominen kiellettiin vuonna 2011 erillislailla, mutta se ei ole poistanut silpomisperinnettä kaikista yhteisöistä.
- Kenian kisii-heimon tytöistä edelleen noin 95 % joutuu läpikäymään silpomisen.
Katsoaksesi videon lähteestä youtu.be, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Kuvittaja Anna Salmen animaatio näyttää tytön kaksi mahdollista elämänpolkua: ilman silpomista ja silpomisen läpikäyneenä.Siirry videokanavalle
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ada BergrothViestinnän asiantuntija, Solidaarisuus
Puh:050 536 6566ada.bergroth@solidaarisuus.fiMaria VäkipartaTasa-arvoasiantuntija, Solidaarisuus
Puh:050 467 1565maria.vakiparta@solidaarisuus.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Solidaarisuus-järjestö parantaa naisten asemaa ja toimeentuloa sekä ehkäisee naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Solidaarisuus on erikoistunut tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Viidenkymmenen vuoden kokemuksella työskentelevä suomalainen järjestö toimii tällä hetkellä Keniassa, Somalimaassa ja Etiopiassa. Solidaarisuus on Suomen ulkoministeriön ohjelmatukijärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Solidaarisuus
Kutsu webinaariin: Miksi tyttöjen sukuelimiä silvotaan?3.2.2025 12:19:45 EET | Kutsu
Tervetuloa syventämään ymmärrystä tyttöjen sukuelinten silpomisesta. Asiantuntijat Ujuni Ahmed (Kriisivalmiusjärjestö) ja Suvi Lensu (Solidaarisuus) keskustelevat aiheesta maksuttomassa webinaarissa keskiviikkona 5.2.2025 kello 17-17.45.
[EMBARGO] Suomalaisartistit tukevat tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä uudella kappaleella11.10.2024 00:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset artistit Anna Puu, ANI, Pete Parkkonen ja Vilma Alina yhdistävät voimansa ihmisoikeuspuolustaja Ujuni Ahmedin kanssa tyttöjen päivänä 11.10. He julkaisevat kappaleen Tytär Solidaarisuus-järjestön työn tueksi ja nostavat esiin tärkeän viestin: on korkea aika lopettaa tyttöjen sukuelinten silpominen.
Silpominen vuonna 2024: jopa 4,4 miljoonaa tyttöä vaarassa, kuolleisuus tartuntatauteja suurempaa5.2.2024 15:11:49 EET | Tiedote
Huomenna 6.2. vietetään kansainvälistä silpomisen vastaista päivää, jonka tavoitteena on tehdä ilmiötä tunnetuksi ja auttaa saattamaan haitallinen toimenpide historiaan. YK:n tuoreimman arvion mukaan jopa 4,4 miljoonaa tyttöä on vaarassa tulla silvotuksi vuonna 2024. Nykyvauhdilla keskimäärin noin joka kymmenes sekunti jossain päin maailmaa tytön terveys ja henki on vaarassa. Jokainen lahjoitus silpomisen lopettamiseksi ratkaisee, sillä jo noin 90 eurolla voidaan säästää yksi tyttö silpomiselta.
Solidaarisuus hakee naisen sukuelimelle Unescon suojelua11.10.2023 09:57:58 EEST | Tiedote
Tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä tekevä Solidaarisuus-järjestö esittää naisen sukuelintä lisättäväksi Unescon maailmanperintökohteeksi suojelutoimena silpomista vastaan. Hakemus toimitetaan opetus- ja kulttuuriministeriöön kansainvälisenä tyttöjen päivänä.
Asenteet tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan jyrkkenevät, mutta koronapandemia uhkaa pysäyttää suotuisan kehityksen30.11.2020 04:10:00 EET | Tiedote
Tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisessa asennemuutostyössä Keniassa on saavutettu kriittinen vaa’ankielitilanne: yhtä moni vastustaa ja puolustaa silpomisperinnettä. “On suuri riski, että korona kääntää tilanteen huonompaan suuntaan tyttöjen kannalta, kun yhä useampi tyttö silvotaan ja silpomisen vastainen työ ei tavoita kaikkia yhteisöissä.”
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme