If kokosi tyypilliset harhaluulot: näin vakuutat vuokra-asunnon
Vakuutusyhtiössä törmätään säännöllisesti kysymyksiin siitä, kenen vastuulla vuokra-asunnon vakuuttaminen on. Edelleen on yleistä, että vuokranantaja luottaa vuokralaisen kotivakuutukseen. Vuokranantajan kannattaa aina edellyttää vuokralaiselta kotivakuutusta, mutta on hyvä huomioida, että sen voimassaoloa vuokrasopimuksen aikana on käytännössä mahdotonta valvoa.
– Etenkin moni ensi kertaa omilleen muuttava opiskelija voi olla myös tietämätön, joten kotivakuutus ja muut asumisen pelisäännöt kannattaa käydä selkeästi läpi. Asunnon arvoon suhteutettuna tuntuu silti riskinotolta luottaa, että vuokralainen huolehtii asunnon vakuuttamisesta. Vuokranantajan kannattaakin vakuuttaa itse huoneiston kiinteä sisustus sekä asunnossa oleva mahdollinen oma irtaimisto, kuten kodinkoneet. Vuokralaisen kotivakuutus puolestaan kattaa hänen oman irtaimistonsa, neuvoo tuotepäällikkö Henrik Rantanen Ifistä.
Moni vuokranantaja ei tiedä, että vuokralaista ei voi vaatia käyttämään omaa vakuutustaan vuokranantajan irtaimiston tai kiinteän sisustuksen vahinkoihin, vaikka vahinko olisikin vuokralaisen aiheuttama.
Kasvanut pelko tahallisista vahingoista
Viime aikoina selkeästi lisääntynyt huoli ovat vuokralaisen tahalliset vahingot, joita vakuutukset eivät tyypillisesti ole korvanneet. Ifin korvauspalvelussa tällaisia vahinkoja tulee vastaan melkein viikoittain. If pilotoi vuoden ajan uudenlaista tahallisten vahinkojen turvaa Suomen Vuokranantajat ry:n jäsenille, ja suuren kiinnostuksen vuoksi se on kesän alussa tuotu kaikkien vuokranantajien saataville. Ifin vuokranantajan vakuutukseen voi ottaa vuokralaisen tahallisia vahinkoja kattavan lisäturvan, joka korvaa huoneiston kiinteälle sisustukselle aiheutettuja äkillisiä vahinkoja.
– Vuokralaisen aiheuttama asunnon täystuho on ymmärrettävästi vuokraajien pelätyin riski. Tyypillisesti tällaiset vahingot ovat kalliita. Esimerkiksi häädön saanut vuokralainen on rikkonut lähtiessään paikkoja, lavuaarin tukkimisella on aiheutettu tahallaan vesivahinko tai keittiökaappeja on äkillisen kiukustumisen puuskassa hajotettu, kuvaa Rantanen Ifiin ilmoitettuja vahinkoja.
Taloyhtiön kiinteistövakuutus ei korvaa omaa vakuutusta
Yksi tärkeä syy vuokra-asunnon vakuuttamiseen on varautuminen vuokrariitoihin tai erimielisyyksiin esimerkiksi taloyhtiön kanssa.
– Moni ei tiedä, että oma kotivakuutus ei yleensä korvaa sijoitusasunnon riidoista johtuvia asianajajan palkkioita ja oikeudenkäyntikuluja. Näihin kannattaakin aina varautua ottamalla sijoitusasunnolle oma oikeusturvavakuutus.
Lisäksi tyypillinen vuokranantajan harhaluulo on, että taloyhtiön kiinteistövakuutus korvaa kyllä isot vahingot. Toki useissa tapauksissa näin onkin, mutta tyypillisesti se korvaa asunnon vahingot vain perustasoon eli pääsääntöisesti talon valmistumisvuoden tai peruskorjauksen varustelutasoon asti.
– Jos olet itse asentanut huoneistoon vaikkapa uuden kalliin parketin ja taloyhtiössä tapahtuu vesivahinko, yhtiön kiinteistövakuutus ei välttämättä korvaa vastaavan parketin uusimista, jolloin vuokranantajan vakuutuksesta on hyötyä, Rantanen kuvaa.
Kannattaa lisäksi huomioida, että vuokra-asunnolle otettu vakuutus on verovähennyskelpoinen, jos olet antanut asuntosi vuokralle tulonhankkimistarkoituksessa.
Lisätietoja:
Henrik Rantanen, If, tuotepäällikkö, p. 010 514 1932, henrik.rantanen@if.fi
Vuokranantajan vakuutus
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Eläinkolareita ennätysmäärä alkuvuonna – villisikatörmäyksiäkin sattuu15.4.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Eläinkolareita on tapahtunut alkuvuonna 2025 enemmän kuin tammi-maaliskuussa viimeiseen seitsemään vuoteen, kertovat Ifin vahinkotilastot. If muistuttaa pääsiäisliikenteeseen lähteviä, että eläinkolarit eivät ole vain pimeiden talvikuukausien vaara.
Kyselytutkimus: Luonnonilmiöt huolettavat – puolet suomalaisista huolissaan kotinsa puolesta8.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suomalaisista joka toinen (51 %) on huolissaan, että oma koti voi kärsiä seuraavan vuosikymmenen aikana jostain luonnonilmiöstä. Moni on jo ryhtynyt toimeen minimoidakseen omalle kodille koituvia vahinkoja.
Varkaudet ja kaatumiset yleisimpiä vahinkoja – näin liikut turvallisesti sähköisellä kulkuneuvolla31.3.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Sähköskootterit, sähköpotkulaudat ja muut sähköiset kulkuneuvot ovat tulleet pysyväksi osaksi kaupunkiliikennettä. Niiden aiheuttamista häiriöistä ja onnettomuuksista uutisoidaan säännöllisesti, mutta Ifin tilastojen mukaan yksityishenkilöt ajavat omilla laitteillaan varsin turvallisesti.
Akun kunto huolettaa monia käytetyn sähköauton ostossa – uusi akkutarkastus helpottaa siirtymää sähköautoilijaksi18.3.2025 08:27:05 EET | Tiedote
Huoli akun kunnosta voi jarruttaa käytettyjen sähköautojen kauppaa ja sähköautoon siirtymistä, selviää Ifin kyselytutkimuksesta. Tarve akkutarkastukselle kasvaa Suomen sähköautokannan ikääntyessä. Vastatakseen autoilijoiden huoleen If ja Autoklinikka ovat ideoineet akkutarkastuksen, joka selvittää helposti ajoakun ja auton pohjan kunnon.
Kysely: Suomalaisilla korkea luottamus kuntien kykyyn varautua ilmastonmuutokseen12.3.2025 08:12:00 EET | Tiedote
Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöiden odotetaan lisääntyvän Suomessa. Lähes kolme neljästä suomalaisesta luottaa asuinkuntaansa luonnonilmiöihin varautumisessa, kertoo Ifin kysely. Epäilevimpiä ovat pienillä paikkakunnilla asuvat. If ja Suomen ympäristökeskus käynnistävät tutkimusprojektin, jossa selvitetään kuntien varautumista ilmastonmuutokseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme