Matkapuhelin särkyy tai varastetaan useimmin heinäkuisena lauantaina
Ifissä korvataan joka päivä ympäri vuoden keskimäärin noin 50 matkapuhelimen rikkoutuminen. Selkeä huippu puhelinten särkymisessä on kuitenkin heinäkuu – tuhoisin päivä matkapuhelimille on Ifin tilastojen mukaan heinäkuinen lauantai. Viikonpäivistä puhelimia hajoaa puolestaan vähiten tiistaisin.
– Erilaiset matkapuhelinvahingot lisääntyvät, kun lomalla reissataan ja liikutaan tavallista arkea enemmän eri paikoissa ja ollaan irti rutiineista. Viime vuosina korvattavat matkapuhelinvahingot ovat olleet yhä kalliimpia. Selvästi näkyy, että yhä nuoremmille lapsille ostetaan arvokkaita älylaitteita, kommentoi korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen Ifistä.
Yleisin puhelimille sattuva vahinko on puhelimen näytön rikkoutuminen.
– Puhelimen tai tabletin näyttö menee yllättävän helposti rikki. Huonoin ennuste on laitteella, joka tipahtaa kivilattiaan tai asfalttiin kulma edellä. Näyttö kannattaakin ehdottomasti suojata kunnollisella suojakuorella ja lisäksi asentaa vielä näytön päälle suojakalvo tai -lasi, vinkkaa Virtanen.
Noin viidesosa puhelinten rikkoutumisista johtuu siitä, että puhelimen päälle istutaan tai astutaan. Moni puhelin vahingoittuu myös kastumalla.
– Puhelinta pidetään nykyään kaikkialla mukana ajattelematta sen kummemmin sen turvallisuutta. Kesällä moni puhelin luiskahtaa taskusta järveen esimerkiksi mökillä puuhastellessa tai veneillessä. Tyypillistä on myös puhelimen putoaminen vessanpönttöön tai lavuaariin.
Kesätapahtumat, turistinähtävyydet ja julkinen liikenne varkaiden suosikkeja
Heinäkuu on sesonkiaikaa myös matkapuhelinvarkauksissa. Silloin varkauksia ilmoitetaan eniten ulkomailta. Eniten Ifistä haetaan korvauksia Espanjassa, Virossa, Thaimaassa, Italiassa ja Ranskassa sattuneista matkatavaravarkauksista.
– Useimmiten varastetaan sellaista tavaraa, joka on helppo viedä ja jonka saa vaivattomasti vaihdettua rahaksi. Uutta mallia oleva älypuhelin, joka heiluu huolettomasti kädessä tai saatetaan laskea kahvilassa pöydälle lojumaan, onkin lompakon ohella varkaiden suosikkikohteita, kuvaa Virtanen.
Yleisimmät ryöstöpaikat ovat luonnollisesti niitä, joissa on paljon ihmisiä: kävelykadut, turistinähtävyydet, torit ja markkinat sekä julkiset kulkuneuvot kuten metrot ja niiden asemat.
– Erityisen tarkkana puhelimen ja muiden tavaroiden kanssa kannattaa olla vilkkaissa kesätapahtumissa. Perinteisesti isoimmat festarit näkyvät vakuutusyhtiöön ilmoitettavien omaisuusvahinkojen määrässä, muistuttaa Virtanen.
Matkapuhelimen rikkoutuminen tai varastaminen korvataan kotivakuutuksesta ja matkatavaravakuutuksesta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kotivakuutuksessa on tyypillisesti matkatavaravakuutusta isompi omavastuu: jos esimerkiksi matkustaa paljon, voi olla järkevää ottaa erillinen matkatavaravakuutus pienemmällä omavastuulla.
5 vinkkiä matkapuhelimen suojaamiseen kesällä:
- Hanki puhelimeen suojakuoret ja asenna näytön päälle suojakalvo tai -lasi. Ifin asiakkaat saavat matkapuhelinvahingoissa iTapsa ja mcare -yhteistyökumppaneilta veloituksetta panssarilasin huollon yhteydessä.
- Kosteus tuhoaa älypuhelimen helposti, joten pidä puhelin etäällä kaikista nesteistä. Käytä vesillä liikkuessa vesitiivistä suojapussia.
- Varmuuskopioi kuvat, yhteystiedot ja muut tärkeät tiedot puhelimestasi säännöllisesti.
- Suojaa puhelin pin-koodilla ja suojakoodilla. Jos puhelin varastetaan tai se katoaa, esimerkiksi Applen puhelimen voi jäljittää, etälukita ja tyhjentää netin kautta.
- Säilytä puhelinta etenkin ruuhkassa liikkuessasi varmassa paikassa – eli ei esimerkiksi vetoketjuttomassa taskussa tai kädessä.
Lisätietoja:
Juha T. Virtanen, korvauskeskusjohtaja, If, p. 010 514 5664, juha.t.virtanen@if.fi
Outi Kärkkäinen, viestintäpäällikkö, If, p. 010 514 1962, outi.karkkainen@if.fi
Suojaa mobiililaitteesi
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Eläinkolareita ennätysmäärä alkuvuonna – villisikatörmäyksiäkin sattuu15.4.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Eläinkolareita on tapahtunut alkuvuonna 2025 enemmän kuin tammi-maaliskuussa viimeiseen seitsemään vuoteen, kertovat Ifin vahinkotilastot. If muistuttaa pääsiäisliikenteeseen lähteviä, että eläinkolarit eivät ole vain pimeiden talvikuukausien vaara.
Kyselytutkimus: Luonnonilmiöt huolettavat – puolet suomalaisista huolissaan kotinsa puolesta8.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suomalaisista joka toinen (51 %) on huolissaan, että oma koti voi kärsiä seuraavan vuosikymmenen aikana jostain luonnonilmiöstä. Moni on jo ryhtynyt toimeen minimoidakseen omalle kodille koituvia vahinkoja.
Varkaudet ja kaatumiset yleisimpiä vahinkoja – näin liikut turvallisesti sähköisellä kulkuneuvolla31.3.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Sähköskootterit, sähköpotkulaudat ja muut sähköiset kulkuneuvot ovat tulleet pysyväksi osaksi kaupunkiliikennettä. Niiden aiheuttamista häiriöistä ja onnettomuuksista uutisoidaan säännöllisesti, mutta Ifin tilastojen mukaan yksityishenkilöt ajavat omilla laitteillaan varsin turvallisesti.
Akun kunto huolettaa monia käytetyn sähköauton ostossa – uusi akkutarkastus helpottaa siirtymää sähköautoilijaksi18.3.2025 08:27:05 EET | Tiedote
Huoli akun kunnosta voi jarruttaa käytettyjen sähköautojen kauppaa ja sähköautoon siirtymistä, selviää Ifin kyselytutkimuksesta. Tarve akkutarkastukselle kasvaa Suomen sähköautokannan ikääntyessä. Vastatakseen autoilijoiden huoleen If ja Autoklinikka ovat ideoineet akkutarkastuksen, joka selvittää helposti ajoakun ja auton pohjan kunnon.
Kysely: Suomalaisilla korkea luottamus kuntien kykyyn varautua ilmastonmuutokseen12.3.2025 08:12:00 EET | Tiedote
Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöiden odotetaan lisääntyvän Suomessa. Lähes kolme neljästä suomalaisesta luottaa asuinkuntaansa luonnonilmiöihin varautumisessa, kertoo Ifin kysely. Epäilevimpiä ovat pienillä paikkakunnilla asuvat. If ja Suomen ympäristökeskus käynnistävät tutkimusprojektin, jossa selvitetään kuntien varautumista ilmastonmuutokseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme