Mökkikauden aloitus näkyy nokivahinkojen kasvuna
Mökkikauden aloitus näkyy keväällä vakuutusyhtiön vahinkotilastoissa. Eniten vapaa-ajan asunnoissa sattuu erilaisia palo-, noki- ja savuvahinkoja kesäkuussa. Vahinkopiikki osuu viikonpäivistä lauantaihin, jolloin mökillä useimmin myös ollaan.
Keväisin yleisimpiä ovat mökin irtaimistolle ja pinnoille tuhoa aiheuttavat nokivahingot. Ne syntyvät, kun ensimmäisen kerran talven jälkeen takkaa lämmittäessä kylmä hormi ei vedäkään kunnolla ja nokea tai savua pöllähtää sisätiloihin.
Moni vahingoista olisi vältettävissä tulisijan huolellisella käytöllä. Mökkikautta aloittaessa kannattaa mökkiä tai saunaa lämmittää varovasti ja pikkuhiljaa. Kylmää hormia voi myös lämmittää ennen tulen sytyttämistä puhaltamalla sinne lämmintä ilmaa.
– Kannattaa huomioida, että piippu on talven jälkeen myös kostea. Tämän vuoksi hetken lämmityksen jälkeen piippuun tulee helposti niin sanottu ilmalukko, kun sen seinämien kosteus siirtyy lämmityksen seurauksena itse hormiin ja lähtee painumaan alaspäin, kuvaa korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen Ifistä.
– Äkillinen lämpötilan muutos voi myös rapauttaa piippua ja aiheuttaa siihen halkeamia, joista tuli voi pahimmillaan levitä mökin rakenteisiin.
Älä unohda nuohousta
Palovahingon taustalla voi olla myös tekemättä jäänyt tai puutteellinen nuohous – tällaisia tulipaloja sattuu Ifin asiakkaille joka vuosi. Omassa yksityiskäytössä olevan vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit tulee lain mukaan nuohota kerran kolmessa vuodessa.
– Ilman säännöllistä ammattilaisen tekemää nuohousta rakenteisiin tulleet viat, kuten savuhormin tukkeutuminen tai rikkoutuminen, voivat jäädä huomaamatta, painottaa Juha T. Virtanen.
Keväisten nokivahinkojen lisäksi yleisimpiä mökeillä sattuvia vahinkoja ovat Ifin tilastojen mukaan tyypillisesti myös talven jälkeen paljastuvat vuotovahingot, murrot sekä erilaiset myrskyn aiheuttamat vahingot.
Suomessa on kaikkiaan yli puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Uudet vapaa-ajan asunnot ovat pinta-alaltaan entistä suurempia ja yhä useammin myös ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja.
Mökki tarvitsee aina oman kotivakuutuksen.
– Vakuutusturvan valinnassa kannattaa miettiä erityisesti mökin varustelutasoa ja käyttötapaa. Jos mökillä on sähköt ja vesijohdot, sen riskit ovat erilaiset kuin sähköistämättömän mökin ilman juoksevaa vettä. Pitkiä aikoja tyhjillään oleva vapaa-ajan asunto taas on alttiina esimerkiksi erilaisille luonnonilmiöille, neuvoo Virtanen.
Tarkista nämä, kun avaat mökkikauden:
- Kurkista katolle: Onko huopa ehjä ja tiivis tai eiväthän peltikaton kiinnitykset tai tiilikaton tiilet ole irronneet. Puhdista myös vesirännit lehdistä ja muista roskista.
- Tarkista, ettei mökistä ole hävinnyt mitään: Jos mökissä on käynyt murtovarkaita, ota valokuvia tapahtumapaikasta ja aiheutuneista vahingoista ennen kuin alat korjata ja siivota paikkoja. Mökin irtaimistovakuutus korvaa esinevahinkoja, joiden syynä on murto.
- Jos mökille tulee vesi, varmista vesiputkien kunto: Putkiin talvella jäätynyt vesi voi halkaista putkia. Valuta vettä jonkin aikaa, kun kytket hanan ensimmäistä kertaa päälle ja katso, ettei liitoksista tihku vettä.
- Katso, etteivät jyrsijät ole asettuneet taloksi ja tehneet tuhojaan talven aikana.
- Tarkista, että palovaroittimet toimivat ja uusi niiden paristot.
- Aloita mökin lämmitys pikkuhiljaa.
Lisätietoja:
Juha T. Virtanen, korvauskeskusjohtaja, If, p. 010 514 5664, juha.t.virtanen@if.fi
Outi Kärkkäinen, viestintäpäällikkö, If, p. 010 514 1962, outi.karkkainen@if.fi
Mökkeilijän tarkistuslista ennen kesää
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Eläinkolareita ennätysmäärä alkuvuonna – villisikatörmäyksiäkin sattuu15.4.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Eläinkolareita on tapahtunut alkuvuonna 2025 enemmän kuin tammi-maaliskuussa viimeiseen seitsemään vuoteen, kertovat Ifin vahinkotilastot. If muistuttaa pääsiäisliikenteeseen lähteviä, että eläinkolarit eivät ole vain pimeiden talvikuukausien vaara.
Kyselytutkimus: Luonnonilmiöt huolettavat – puolet suomalaisista huolissaan kotinsa puolesta8.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suomalaisista joka toinen (51 %) on huolissaan, että oma koti voi kärsiä seuraavan vuosikymmenen aikana jostain luonnonilmiöstä. Moni on jo ryhtynyt toimeen minimoidakseen omalle kodille koituvia vahinkoja.
Varkaudet ja kaatumiset yleisimpiä vahinkoja – näin liikut turvallisesti sähköisellä kulkuneuvolla31.3.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Sähköskootterit, sähköpotkulaudat ja muut sähköiset kulkuneuvot ovat tulleet pysyväksi osaksi kaupunkiliikennettä. Niiden aiheuttamista häiriöistä ja onnettomuuksista uutisoidaan säännöllisesti, mutta Ifin tilastojen mukaan yksityishenkilöt ajavat omilla laitteillaan varsin turvallisesti.
Akun kunto huolettaa monia käytetyn sähköauton ostossa – uusi akkutarkastus helpottaa siirtymää sähköautoilijaksi18.3.2025 08:27:05 EET | Tiedote
Huoli akun kunnosta voi jarruttaa käytettyjen sähköautojen kauppaa ja sähköautoon siirtymistä, selviää Ifin kyselytutkimuksesta. Tarve akkutarkastukselle kasvaa Suomen sähköautokannan ikääntyessä. Vastatakseen autoilijoiden huoleen If ja Autoklinikka ovat ideoineet akkutarkastuksen, joka selvittää helposti ajoakun ja auton pohjan kunnon.
Kysely: Suomalaisilla korkea luottamus kuntien kykyyn varautua ilmastonmuutokseen12.3.2025 08:12:00 EET | Tiedote
Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöiden odotetaan lisääntyvän Suomessa. Lähes kolme neljästä suomalaisesta luottaa asuinkuntaansa luonnonilmiöihin varautumisessa, kertoo Ifin kysely. Epäilevimpiä ovat pienillä paikkakunnilla asuvat. If ja Suomen ympäristökeskus käynnistävät tutkimusprojektin, jossa selvitetään kuntien varautumista ilmastonmuutokseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme