Tekniset viat ja murrot yleisimpiä autovahinkoja ulkomailla
Kesälomalla moni suuntaa omalla autolla Suomen ulkopuolelle. Heinäkuu onkin vuoden ruuhkaisin kuukausi ulkomaan autovahingoissa, Ifin vahinkotilastot osoittavat. Toiseksi eniten autovahinkoja ulkomailla tapahtuu elokuussa.
Eniten vahinkoja sattuu suomalaisten suosituimmissa automatkakohteissa. Vahinkolistan kärjessä ovat järjestyksessä naapurimaat Ruotsi, Viro, Venäjä, Norja ja Saksa. Suurin osa vahingoista on teknisiä vikoja, murtoja ja varkauksia.
– Tyypillisesti varas iskee loman viime metreillä, kun satamakaupungissa houkuttelevasti matkatavaroita ja tuliaisia täynnä oleva auto jätetään vartioimatta. Auto kannattaa pysäköidä etenkin yön ajaksi vartioituun ja mahdollisimman hyvin valaistuun pysäköintipaikkaan, kertoo ajoneuvokorvausten laatupäällikkö Solja Varke-Lipponen Ifistä.
– Autoihin murtaudutaan myös keskellä päivää. Autosta pitäisi aina ottaa mukaan kaikki arvokas omaisuus, eli vähintään passit, rahat, puhelimet ja navigaattori.
Kytkinvika voi yllättää vuoristossa
Ennen pidempää reissua auto kannattaa käyttää huollossa.
– Auto on poikkeuksellisen rasituksen alla, kun ajetaan pitkiä matkoja kovilla nopeuksilla auto täyteen pakattuna ja usein vielä korkeassa lämpötilassa. Raskaampi kuorma vaikuttaa ajo-ominaisuuksiin ja vaatii normaalia suuremmat rengaspaineet. Ennen matkaa kannattaakin tarkistaa rengaspaineet ja matkan aikana päivittäin ainakin öljyt ja jäähdytysnesteen määrä, Solja Varke-Lipponen muistuttaa.
Kytkinviat ovat yleisiä etenkin vuoristossa. Niitä voi ehkäistä parhaiten käyttämällä samaa vaihdetta ylä- ja alamäessä. Vuoristoteillä alaspäin ajaessa kannattaa käyttää mahdollisimman paljon moottorijarrutusta.
– Silloin kun joutuu käyttämään jarruja, on järkevää tehdä useita lyhyitä peräkkäisiä jarrutuksia, jolloin jarrut saavat välillä jäähtyä.
Tarkista auton vakuutukset
Suomalainen liikennevakuutus on automaattisesti voimassa Pohjoismaissa, EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä ja Liechtensteinissa. Näissä maissa autoillessa ei tarvitse mukaan liikennevakuutuksen voimassaolosta kertovaa Green Cardia eli Vihreää korttia.
– Siitä voi kuitenkin olla hyötyä, sillä esimerkiksi Espanjassa autoilijan on pystyttävä todistamaan liikennevakuutuksen voimassaolo pyydettäessä. Venäjälle Green Cardin tarvitsee mukaan aina. Kortin saa tilattua omasta vakuutusyhtiöstä, Solja Varke-Lipponen kertoo.
Ennen matkaa kannattaa tarkistaa vakuutuskirjasta ja -ehdoista auton vakuutusten omavastuu, turvat ja voimassaoloalue. Ifissä kaskovakuutus on voimassa kaikkialla Euroopassa ja sen ulkopuolisissa Vihreän kortin maissa. Jos vahinko sattuu Pohjoismaiden ja Viron ulkopuolella, vähennetään korvauksesta korotettu omavastuu.
– Jos joutuu kolariin ulkomailla, usein kannattaa käyttää omaa kaskovakuutusta, vaikka vastapuoli olisikin aiheuttanut vahingot. Suomalainen autovakuutus korvaa ulkomailla syntyneet vahingot yleensä ulkomaista liikennevakuutusta nopeammin ja helpommin. Kaikilla EU-maissa toimivilla liikennevakuutusyhtiöillä on myös Suomessa korvausedustaja, jonka puoleen voi kääntyä, jos on joutunut liikennevahinkoon toisessa EU-maassa, Varke-Lipponen neuvoo.
Ulkomailla autossa mukana olevat tavarat sisältyvät usein kotivakuutukseen. Ifissä matkalla oleva irtaimisto sisältyy kotivakuutukseen enintään 3 500 euroon asti. Auton lisäksi kannattaa muistaa turvata itsensä eli ottaa reissulle matkustajavakuutus.
Lisätietoja:
Solja Varke-Lipponen, If, laatupäällikkö, p. 010 514 2438, solja.varke-lipponen@if.fi
Outi Kärkkäinen, If, viestintäpäällikkö, p. 010 514 1962, outi.karkkainen@if.fi
Matkustaminen ulkomaille omalla ajoneuvolla
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Eläinkolareita ennätysmäärä alkuvuonna – villisikatörmäyksiäkin sattuu15.4.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Eläinkolareita on tapahtunut alkuvuonna 2025 enemmän kuin tammi-maaliskuussa viimeiseen seitsemään vuoteen, kertovat Ifin vahinkotilastot. If muistuttaa pääsiäisliikenteeseen lähteviä, että eläinkolarit eivät ole vain pimeiden talvikuukausien vaara.
Kyselytutkimus: Luonnonilmiöt huolettavat – puolet suomalaisista huolissaan kotinsa puolesta8.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suomalaisista joka toinen (51 %) on huolissaan, että oma koti voi kärsiä seuraavan vuosikymmenen aikana jostain luonnonilmiöstä. Moni on jo ryhtynyt toimeen minimoidakseen omalle kodille koituvia vahinkoja.
Varkaudet ja kaatumiset yleisimpiä vahinkoja – näin liikut turvallisesti sähköisellä kulkuneuvolla31.3.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Sähköskootterit, sähköpotkulaudat ja muut sähköiset kulkuneuvot ovat tulleet pysyväksi osaksi kaupunkiliikennettä. Niiden aiheuttamista häiriöistä ja onnettomuuksista uutisoidaan säännöllisesti, mutta Ifin tilastojen mukaan yksityishenkilöt ajavat omilla laitteillaan varsin turvallisesti.
Akun kunto huolettaa monia käytetyn sähköauton ostossa – uusi akkutarkastus helpottaa siirtymää sähköautoilijaksi18.3.2025 08:27:05 EET | Tiedote
Huoli akun kunnosta voi jarruttaa käytettyjen sähköautojen kauppaa ja sähköautoon siirtymistä, selviää Ifin kyselytutkimuksesta. Tarve akkutarkastukselle kasvaa Suomen sähköautokannan ikääntyessä. Vastatakseen autoilijoiden huoleen If ja Autoklinikka ovat ideoineet akkutarkastuksen, joka selvittää helposti ajoakun ja auton pohjan kunnon.
Kysely: Suomalaisilla korkea luottamus kuntien kykyyn varautua ilmastonmuutokseen12.3.2025 08:12:00 EET | Tiedote
Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöiden odotetaan lisääntyvän Suomessa. Lähes kolme neljästä suomalaisesta luottaa asuinkuntaansa luonnonilmiöihin varautumisessa, kertoo Ifin kysely. Epäilevimpiä ovat pienillä paikkakunnilla asuvat. If ja Suomen ympäristökeskus käynnistävät tutkimusprojektin, jossa selvitetään kuntien varautumista ilmastonmuutokseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme