Sukupuoli-identiteetin jäsentämiseen apua omahoito-ohjelmasta

Omahoito-ohjelma sisältää tietoa sukupuolen moninaisuudesta sekä harjoituksia, joiden avulla löytää keinoja sukupuoli-identiteetin jäsentämiseen, dysforian kanssa työskentelyyn sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen usein kohtaaman vähemmistöstressin kanssa selviämiseen. Sukupuoli-identiteetin kanssa työskentelyn omahoito-opas perustuu mm. kognitiivisen psykoterapian teoriaan ja menetelmiin.
”Omahoito-ohjelman avulla voi itsetutkiskelun kautta lisätä itsetuntemusta. Itsetuntemus on usein hyvinvointimme perusta”, sanoo apulaisylilääkäri Niina Puustinen, HUS Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalta.
Luotettavan tiedon ja harjoitusten lisäksi omahoito-ohjelmassa on kokemusasiantuntijoiden äänitteitä ja video. Kokemusasiantuntijat ovat olleet tiiviisti mukana rakentamassa omahoito-ohjelmaa.
Kokemusasiantuntija, Susi kuvaili omahoito-ohjelman tarkoitusta: ”Sukupuoliristiriitaan liittyville kokemuksille voi olla vaikeaa löytää sanoja. Silloin auttaa, jos omia kokemuksia voi peilata muiden kokemuksiin ja aiheeseen liittyvään tietoon. Joskus voi tuntua vaikealta puhua kokemuksistaan muille ja silloin omahoito-ohjelma voi toimia pohdinnan tukena.”
”Omahoito-ohjelma voi auttaa hahmottamaan ja jäsentämään omaa kokemusta ja löytämään keinoja selvitä vaikeistakin tunteista ja ajatuksista”, pohtii Susi.
Tukea sukupuoli-identiteetin jäsentämiseen omahoito-ohjelma löytyy kaikille kansalaisille avoimesta, maksuttomasta Mielenterveystalo.fi -nettipalvelusta.
Mielenterveystalo.fi on kaikille avoin ja maksuton verkkopalvelu. Verkkopalvelusta vastaa HUSin Psykiatria, yhteistyössä Manner-Suomen sairaanhoitopiirit, kolmas sektori ja potilaat.
Mielenterveystalo.fi tarjoaa nopean avun mielenterveys- ja päihdeasioissa tiedon, omahoito-ohjelmien ja palveluhakujen muodossa.
Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Matka minuksi - Tukea sukupuoli-identiteetin jäsentämiseen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoa:
Lisätietoa omahoito-ohjelmasta:
Apulaisylilääkäri Niina Puustinen, HUS Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikka
Puh. 09 471 75451 (ma-to 8-15, pe 8-13)
niina.m.puustinen@hus.fi
Lisätietoa Mielenterveystalo.fi -palvelusta:
Kehittämispäällikkö Reetta-Maria Roiha, HUS IT-Psykiatria
Puh. 050 441 5301
reetta-maria.roiha@hus.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
HUS försöker uppnå förbättrad produktivitet7.4.2025 12:22:02 EEST | Pressmeddelande
HUS-sammanslutningens styrelse behandlade verksamheten och ekonomin för januari–februari och beslutade om åtgärder inriktade på en förbättring av produktiviteten.
HUS tavoittelee tuottavuuden parannusta7.4.2025 12:22:02 EEST | Tiedote
HUSin yhtymähallitus käsitteli tammi–helmikuun toimintaa ja taloutta sekä päätti tuottavuuden parantamiseen tähtäävistä toimenpiteistä.
Förhandsmeddelande: HUS-sammanslutningens styrelse sammanträder den 7 april3.4.2025 15:19:49 EEST | Pressmeddelande
HUS-sammanslutningens styrelse sammanträder för att behandla bland annat verksamheten och ekonomin under januari–februari samt en förbättring av produktiviteten.
Ennakkotiedote: HUSin yhtymähallitus kokoontuu 7.4.3.4.2025 15:19:49 EEST | Tiedote
HUSin yhtymähallitus kokoontuu käsittelemään mm. tammi-helmikuun toimintaa ja taloutta sekä tuottavuuden parantamista.
Rekordår för medicinskt assisterade befruktningar på HUS26.3.2025 09:06:49 EET | Pressmeddelande
Antalet remisser, mottagningsbesök och medicinskt assisterade befruktningar ökade tydligt från i fjol. Antalet behandlingar med donerade spermier ökade med över 42 procent. Det råder brist på äggcellsdonatorer.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme