Muistisairauden ei tarvitse muuttaa ystävyyttä
Reino Leskiselle vierailut muistisairaan ystävän luo Kyläkallioon ovat itsestäänselvyys, sillä hyvää kaveria on aina kiva nähdä. Joskus tavatessa jutellaan enemmän, joskus vähemmän.
Reino Leskinen hyvästelee ystävänsä Eskon ja tekee lähtöä kotiin päin. Kyläkallion hoivakodin käytävällä tulee vastaan tuttu hoitaja, joka kysäisee, miten juttu tänään kulki.
"Esko oli kyllä aika väsynyt, mutta parin lauseen verran juteltiin. Hän kehui, että ruoka on ollut hyvää", Leskinen kertoo.
Oikeastaan kaikki Kyläkallion hoitajat ovat tulleet Leskiselle tutuiksi. Hän on vieraillut talossa parin vuoden ajan tapaamassa ystäväänsä.
"En ehkä ihan joka viikko, mutta koskaan ei mene kahta viikkoa, etten kävisi."
"Parempaa ystävää ei voisi olla"
Esko muutti Kyläkallion hoivakotiin, kun kotona asuminen ei tuntunut enää turvalliselta.
Leskinen asuu reilun kymmenen kilometrin päässä Kyläkalliosta. Vierailut Eskon luo ovat hänelle itsestäänselvyys, sillä kaksikolla on takanaan yli 50 vuoden ystävyys.
"Ei parempaa ystävää voisi olla kuin Esko. Hän on aina ollut asiallinen, puheidensa mittainen mies. Eikä ystävyytemme ole muuttunut miksikään, vaikka toinen meistä on sairastunut. Sama Esko hän yhä on."
Tärkeintä on jutteleminen
Ystävyys sai alkunsa 60-luvun puolivälissä, kun Reino Leskinen tapasi tulevan vaimonsa Tuulan ja tutustui hiljalleen myös tämän sukuun. Eskon nyt jo edesmennyt vaimo oli Tuulan serkku.
"Ei kaikkien omienkaan sukulaisten kanssa synny tiivistä ystävyyttä, mutta meille Eskon kanssa syntyi. Hän on aina ollut hyvin positiivinen ystävä."
Ystävyyttä ei ole koskaan haitannut 20 vuoden ikäero, kuten ei sekään, että Esko teki työuransa maailmalla YK:n tehtävissä. Aikaa vietettiin yhdessä aina, kun hän lomaili perheineen kotimaassa.
Eläkkeelle jäätyään Esko ja hänen vaimonsa palasivat Helsinkiin. Kaverukset ehtivät tavata toisiaan entistä useammin, ja kuljetusalalla työskennellyt Leskinen autteli ystäväperhettä tarpeen mukaan muutoissa ja muissa puuhissa. Useimmiten kuitenkin vain istuttiin ja juteltiin.
"Olemme puhuneet kaikista maailman asioista. Eskon kertomuksia asemapaikoistaan on ollut kiva kuunnella."
Ensin avataan suklaarasia
Keskustelut ovat edelleen olennainen osa mieskaksikon yhdessäoloa. Kun Leskinen tulee vierailulle Kyläkallioon, ystävykset avaavat suklaarasian ja juttelevat niin paljon kuin Eskon vointi kulloinkin sallii.
Leskinen pitää ystävänsä kanssa juttelemista ja etenkin tämän kuuntelemista tärkeänä. Vaikka muistisairaan ihmisen puhe saattaa joinakin päivinä olla verkkaista tai hajanaista, jokaiselle meistä on tärkeää tulla kuulluksi.
Usein kaverukset rupattelevat siitä, miten päivän ruoka on maistunut. Toisinaan palataan kauas menneisyyteen, raskaisiin sotamuistoihinkin. Joskus jutellaan enemmän, joskus vähemmän.
"En ole koskaan ajatellut, että olisi jotenkin vaikeaa löytää aikaa Eskon luona käymiseen. Mukavahan kaveria on mennä tapaamaan."
Kyläkallio on turvallinen koti
Leskistä ilahduttaa se, että Kyläkalliossa Eskolle löytyy aina seuraa myös lähipiirin vierailujen välillä.
Kyläkallion asukkaat viettävät paljon aikaa yhdessä, ja vieraat toivotetaan tervetulleiksi. Sen vuoksi Leskisenkin on helppo tuntea olonsa talossa kotoisaksi. Jos hän sattuu paikalle vaikkapa tuolijumpan aikaan, hän hyppää mukaan jumppaamaan.
Myös se tuntuu mukavalta, että Esko saa Kyläkalliossa pitää kiinni omista tärkeistä rutiineistaan. Hän nousee joka aamu varhain juomaan kupin kahvia ja lukemaan päivän lehden, koska haluaa edelleen seurata maailman tapahtumia.
"Kyllä sen huomaa, että täällä ihmisistä huolehditaan hyvin. Olen iloinen siitä, että Esko asuu näin kivassa ja turvallisessa paikassa."
Millaista on muistisairaan hyvä elämä ja miten sairastumiseen voi varautua – täältä löydät tietoa:
https://www.hoiva.fi/muistisairaan-hyva-elama/
Teksti: Anu Räsänen
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitoksen Hoiva Oy on ikääntyneiden ja erityisryhmien asiantuntija. Olemme Diakonissalaitoksen omistama yhteiskunnallinen yritys, joka kehittää toimintaansa yhdessä asiakkaiden kanssa. Diakonissalaitoksen pitkä, yli 150-vuotinen historia ja vahva arvopohja luovat perustan toiminnallemme asumis-, päihde- ja hoivapalvelujen vastuullisena tuottajana. Tavoitteemme on luoda jokaiselle ihmisarvoinen elämä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitoksen Hoiva Oy
Väärin toivuttu!23.11.2022 13:00:00 EET | Blogi
Opioidiriippuvuus on krooninen aivosairaus. Ymmärrys tästä on viime vuosina lisääntynyt kiitettävästi. Mutta sitten yksimielisyys tuntuukin loppuvan. Siihen, miten tähän sairauteen tulisi suhtautua, näyttää olevan yhtä monta mieltä kuin on miestäkin, kirjoittaa Diakonissalaitoksen sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisylilääkäri Outi Kuikanmäki.
Terveysneuvontapiste huumeita käyttäville henkilöille Wäylään Järvenpäähän14.10.2022 11:30:00 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä (Keusote) ja Diakonissalaitoksen sosiaali- ja terveyspalvelut avaavat asumispalveluyksikkö Wäylässä Keusoten terveysneuvontapisteen 8. marraskuuta 2022. Terveysneuvontapiste on tarkoitettu suonensisäisiä huumeita käyttäville henkilöille.
Pitkäaikaistyöttömät tarvitsevat lisää matalan kynnyksen palveluita5.5.2022 09:14:49 EEST | Tiedote
Vuosia työelämän ulkopuolella olevan päihderiippuvaisen henkilön on vaikea hakeutua takaisin työelämään, vaikka halua olisi. Kyvyt-hankkeessa on luotu opinto- ja työelämäpolkuja juuri heikoimmassa työmarkkina-asemassa oleville. Tarve matalan kynnyksen palveluille on suuri.
Diakonissalaitoksen Hoivan uusi Asunto ensin -yksikkö avataan syksyllä Mellunkylään11.4.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
Helsinkiläisten asunnottomien tilanne kohentuu tulevana syksynä, kun Diakonissalaitoksen Hoivan uusi Asunto ensin -yksikkö avaa ovensa Mellunkylän Kurkimäessä, Itä-Helsingissä.
Opioidikorvaushoitoon pääsyä helpotettava1.12.2021 10:00:00 EET | Tiedote
Opioidikorvaushoidosta olisi hyötyä tuhansille suomalaisille ja siksi hoitoon pääsyn kynnystä tulisi madaltaa, toteavat Diakonissalaitoksen Hoivan asiantuntijat. Diakonissalaitoksen tarjoama opioidikorvaushoito täyttää tänä syksynä kaksikymmentä vuotta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme