Poikkeuksellinen jäätilanne aiheuttaa vaaratilanteita

Tänä talvena osassa maata on vesistö pysynyt sulana ja jäätilanteessa on suuria vaihteluja pohjoisen ja etelän välillä. Siellä missä jäätä on, turvallinen liikkuminen edellyttää oikeanlaista varustautumista ja vaarallisten paikkojen tuntemista.
– Veden virtauksen vuoksi vaaran paikkoja ovat etenkin joet, järvien kapeikot, karikot, niemenkärjet, suistot, kaislikot, laivaväylät, sillat ja laiturit, kertoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton viestintäasiantuntija Niko Nieminen.
Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen ilman oikeita turvavälineitä voi olla kohtalokasta. Jäällä liikkumista tulisi välttää, ellei ole täysin varma, että se on kantavaa koko liikkuma-alueella. Viisas talviveneilijä pukee pelastusliivit ja huomioi hypotermian vaarat.
Tapaturmapäivä muistuttaa: Kaveri on paras turvavarusteesi
Jäällä kulkijan vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit, metallipäinen keppi jään kestävyyden varmistamiseen ja pilli. Varavaatteet tulee pakata vesitiiviiksi reppuun ja kännykkä vesitiiviisti lähelle vartalon lämpöä. Toisen auttamiseksi repun sivutaskuun kannattaa laittaa köysi tai heittoliina.
– Kaveri on paras turvavaruste, olitpa sitten tutulla lähijäällä tai uudella alueella. Kaveri pystyy tarvittaessa hälyttämään apua ja pelastamaan, Nieminen muistuttaa.
Teräsjäätä tulee olla vähintään 5 cm ja mielellään 10 cm, jotta se kestää aikuisen. Moottorikelkka ja mönkijä vaativat vähintään 15 cm paksuisen jääkannen ja autoilla tulee liikkua ainoastaan merkityillä jääteillä.
Tietoa ja aineistoa tapaturmista
Seuraa kuukausittain vaihtuvaa artikkelisarjaa eri tapaturmatyypeistä kampanjasivuilta tapaturmapäivä.fi. Sivustolla on vinkkejä tapaturmien ehkäisyyn ja vaaranpaikkojen kartoittamiseen. Lisäksi sivustolta löytyy tilastotietoa ja ilmaista aineistoa, kuten kuvia ja julisteita.
Perjantai 13. päivä on Tapaturmapäivä
Tapaturmapäivä herättää ihmiset pohtimaan, miten vähentää tapaturmien riskiä kotona, töissä ja liikenteessä. Ajankohta vaihtelee vuosittain, sillä päivää vietetään jokaisena perjantaina 13. päivä. Tapaturmien ehkäisytyötä tehdään järjestöjen ja viranomaisten yhteistyönä.
Lisätietoja
Viestintäasiantuntija Niko Nieminen, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH), p. 0400 469 202, niko.nieminen@suh.fi
Suunnittelija Saara Aakko, Suomen Punainen Risti, p. 040 480 6973, saara.aakko@punainenristi.fi
Tilastoja ja materiaalia
Turvallisen jäällä liikkumisen muistilista
Viisaasti Vesillä - ohjeita turvalliseen jäällä liikkumiseen
Meren jäätilanne, Sisävesien jäätilanne
SUH:n ennakkotilastot hukkuneista 2020
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista humanitaarisista järjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.
Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.
Finlands Röda Kors är en av de största humanitära organisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.
Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR
Jännitteiden kasvaessa on pidettävä kiinni sodan oikeussäännöistä – henkilömiinasopimuksesta irtautuminen vaarantaa siviilien suojelun4.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC, Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansallisten yhdistysten liitto IFRC ja seitsemän Euroopan maan Punaiset Ristit ovat julkaisseet julkilausuman liittyen valtioiden viimeaikaisiin ilmoituksiin irtautua henkilömiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta. Irtisanoutuminen keskeisestä humanitaarisen oikeuden sopimuksesta vaarantaa siviilien suojelun konflikteissa ja uhkaa sodan oikeussääntöjen päämäärien toteutumista.
Suomen Punaiselta Ristiltä puoli miljoonaa euroa avustustyöhön Kaakkois-Aasian maanjäristyksen jälkeen1.4.2025 12:57:08 EEST | Tiedote
Suomen Punainen Risti ohjaa 500 000 euroa katastrofirahastostaan Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton (IFRC) avustusoperaatioon. Operaatiolla tuetaan Myanmarin Punaisen Ristin avustustyötä tuhoisan maanjäristyksen jälkeen.
Undersökning av Röda Korset: 92 procent tycker att det är viktigt att man ingriper i rasism som upplevs bland barn och ungdomar – 24 procent har ingripit i det17.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Enligt Röda Korsets enkät anser 92 procent av de som bor i Finland att det är viktigt att ingripa mot rasismen som upplevs bland barn och ungdomar. 24 procent av respondenterna har ingripit. Veckan mot rasism den 17–23 mars uppmuntrar alla att ingripa mot rasism och att agera för mänsklighet.
Punaisen Ristin tutkimus: suuri enemmistö pitää tärkeänä, että lasten ja nuorten kokemaan rasismiin puututaan – alle neljännes on puuttunut siihen17.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Punaisen Ristin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 92 % Suomessa asuvista pitää tärkeänä, että lasten ja nuorten kokemaan rasismiin puututaan. 24 % vastaajista on puuttunut siihen. Rasisminvastainen viikko 17.–23.3. kannustaa kaikkia puuttumaan rasismiin ja toimimaan inhimillisyyden puolesta.
Ensamhet bland ungdomar fick första ledets musiker att agera – låten Tee tänne taivas – har släppts7.3.2025 06:47:00 EET | Pressmeddelande
Gruppen Kivunkantajat, som bildats av första ledets finska metalmusiker, ger 7.3 ut låten Tee tänne taivas. Låten fick sin början ur ensamhet bland de unga. Intäkterna av streaming och försäljning av låten doneras till Röda Korsets skyddshus för unga.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme