Läheisen kuolema ja suru töissä -verkkokurssi avuksi työpaikoille
Kuolema ja suru näkyvät ja tuntuvat työpaikoilla, vaikka siitä ei usein puhuta. Tutkimusten mukaan kuolevaa jää suremaan keskimäärin 4-6 ihmistä. Kuolema siis koskettaa joka vuosi arviolta 200-360 tuhatta kuolevan läheistä tai perheenjäsentä suoraan, ja välillisesti huomattavasti useampaa.
Surevan kohtaaminen ja tukeminen työpaikoilla ei aina onnistu tavalla, joka auttaisi työntekijää töihin paluussa. Jopa kolmasosa surua kokeneista oli harkinnut työpaikan vaihtoa läheisen kuoleman jälkeen, selvisi surujärjestöjen jäsenistölle tehdystä kyselytutkimuksesta (n=565). Kuolema on edelleen tabu, ja tästä syystä moni jää surunsa kanssa yksin etenkin töissä, jonne henkilökohtaisen elämän asiat ja tunteet eivät perinteisesti ole kuuluneet.
Työpaikoilla tarvitaan ymmärrystä sekä konkreettista tietoa käytänteistä, joilla läheisensä menettäneen työkykyä ja työhön paluuta voidaan tukea. Oikein ajoitetut toimenpiteet tukevat surevien toiminta- ja työkykyä ja auttavat heitä jatkamaan arjessa elämistä menetyksen jälkeen. Työnantajalla ja työyhteisöllä voi olla tässä merkittävä rooli. Tukea, joustoa ja empatiaa tarvitaan sekä omalta esihenkilöltä ja työtovereilta että esimerkiksi henkilöstöhallinnon taholta.
Surevia tukemalla työpaikalla voidaan vähentää paitsi inhimillistä kärsimystä, myös terveydellisiä ja sosiaalisia ongelmia sekä yritysten ja yhteiskunnan kuluja. Surevan ihmisen kohtaaminen työpaikalla on kyselytutkimuksen mukaan hetki, joka joko onnistuu odotukset ylittäen – tai vastaavasti epäonnistuu surkeasti.
Työntekijäkokemuksen asiantuntijayritys Fambition vastaa tarpeeseen tuoreella verkkokurssilla. Kurssi on tarkoitettu jokaiselle työhyvinvoinnista kiinnostuneelle työnantajalle ja siitä työpaikalla vastaavalle henkilölle. Kurssi sopii erityisesti esihenkilöille ja HR:n edustajille.
Verkkokurssi perustuu asiantuntijatietoon sekä läheisen kuoleman kokeneiden ihmisten kokemuksiin. Se on tehty yhteistyössä surujärjestöjen yhteisen Surevan kohtaaminen -hankkeen kanssa, ja jokaisesta ostetusta kurssista 30 euroa menee yleishyödyllisen Surevan kohtaaminen -toiminnan toteuttamiseen. Verkkokurssi on nyt kaikkien työnantajien saatavilla helposti tiiviin verkkopohjaisen valmennuskokonaisuuten muodossa. Sisältö on suoraan sovellettavissa käytäntöön. Kurssi on täysin ainutlaatuinen ja ensimmäinen tähän tarkoitukseen tehty.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne Viitala
Surevan kohtaaminen -hankkeen projektipäällikkö
Lisätietoa yhteistyöstä, haastattelupyynnöt (myös läheisen kuoleman kokeneet kokemusasiantuntijat)
050 567 0352
anne.viitala@surevankohtaaminen.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Surevan kohtaaminen -hanke: www.surevankohtaaminen.fi
KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry on vertaistukiyhdistys, jonka tarkoituksena on tukea lapsikuoleman kokeneita perheitä kuolleen lapsen iästä ja kuolinsyystä riippumatta. Yhdistys jakaa tietoa lapsikuolemaperheiden tukemisesta ammattilaisille ja kaikille, joita lapsen kuolema jollain tavalla koskettaa.
KÄPY ry hallinnoi kolmivuotista Surevan kohtaaminen -hanketta (2018–2020), jossa ovat mukana KÄPY ry:n lisäksi Huoma – Henkirikoksen uhrien läheiset ry, Suomen nuoret lesket ry ja Surunauha ry – vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Käpy Lapsikuolemaperheet ry
Käpy ry muistuttaa kuolleiden lasten muistopäivänä: lapset ja nuoret kaipaavat tukea surussaan11.9.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallista kuolleiden lasten muistopäivää vietetään 23.9., jolloin muistellaan kuolleita lapsia ja annetaan ääni heidän perheilleen. Tänä vuonna Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n kampanjan teemana on lasten ja nuorten suru ja heidän tarvitsemansa tuki.
Perhejärjestöt ja Kokoomusnaiset: Suruvapaa olisi tärkeä tuki lapsensa menettäneille16.8.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Lapsensa menettäneille vanhemmille tulisi taata suruvapaa alaikäisen lapsen kuoleman tai kuolleena syntyneen lapsen syntymän jälkeen, linjaavat Kokoomusnaiset, Käpy Lapsikuolemaperheet ry ja Monimuotoiset perheet -verkosto.
Kuolleiden lasten muistopäivää vietetään 23.9.14.9.2023 06:50:00 EEST | Tiedote
23.9. vietetään valtakunnallista kuolleiden lasten muistopäivää, joka on käynnistynyt lapsensa menettäneiden vanhempien aloitteesta. Useilla paikkakunnilla sytytetään muistohetkissä kynttilöitä kuolleiden lasten muistoksi. Käpy Lapsikuolemaperheet kampanjoi syyskuussa lisätäkseen tietoisuutta kuolleiden lasten muistopäivästä ja parantaakseen lapsen kuoleman kohdanneiden perheiden asemaa.
Kuolleiden lasten muistopäivä on 23.9.14.9.2022 08:21:00 EEST | Tiedote
Perjantai 23.9. on kuolleiden lasten muistopäivä. Silloin muistellaan kuolleita lapsia ja annetaan ääni heidän perheilleen. Monilla paikkakunnilla eri tahot, esimerkiksi seurakunnat järjestävät tapahtumia, joissa voi hiljentyä muistojen ääreen. Kuolleiden lasten muistopäivän vietto on alkanut lapsensa menettäneiden vanhempien aloitteesta vuonna 2010.
Club For Fiven uusi kappale tekee lapsensa menettäneiden surusta näkyvän12.5.2022 10:32:59 EEST | Tiedote
Club For Five -lauluyhtye on julkaissut 12.5. uuden singlen, jonka syntytarina ja merkitys ovat poikkeuksellisia. Onnensäteenä-kappale on syntynyt yhteistyössä Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n kanssa lohduksi lapsen menettäneille vanhemmille ja perheille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme