Maailman vesipäivä: Kyllähän tuhansien järvien maassa vettä riittää – vaan ei vahingoksi asti

Uponorin tuoreen vedenkäyttötutkimuksen tulokset osoittavat, että suomalaiset haluavat säästää vettä enemmän vesivarojen suojelun kuin oman taloudellisen säästön takia. Vain harva oli sitä mieltä, ettei vettä tarvitse säästää millään tavalla. Jopa 67 prosentilla on kodissaan vettä säästävä wc-istuin ja 80 prosentilla uusi tai uutta vastaava astianpesukone.
Vuotava vesikaluste on todellinen tuhlaaja
Suomalainen käyttää vettä keskimäärin noin 155 litraa vuorokaudessa. Nelihenkisessä perheessä kulutus on jo 18 000 litraa kuukaudessa. Asuinmukavuudesta ei tarvitse nykyään juurikaan tinkiä säästääkseen vettä. Merkittävää säästöä kun saadaan aikaan jo rikkinäiset vesikalusteet korjaamalla.
-Pelkästään harmittomalta vaikuttava vuotava hana saattaa kuluttaa 1 200 litraa kuukaudessa ja vuotava wc-istuin jopa 33 000 litraa kuukaudessa. Vuotava pytty vie siis vettä jopa noin kahden perheen vedenkulutuksen verran kuukaudessa. Jos vesikuution hinta on keskimäärin noin kolme euroa, voi nopeasti laskea, että vuotava wc on kuin vetäisi pöntöstä alas satalappusen kuussa tai reippaasti yli tuhat euroa vuodessa, kertoo tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä.
Vesivahinko huolestuttaa etenkin putkiremonttia odottelevia
Vuosittain suomalaiskodeissa sattuu yhteensä jopa 40 000 vesivuotoa. Se tarkoittaa noin sataa vahinkoa joka päivä.
Uponorin vedenkäyttötutkimuksen vastaajista yli 40 prosenttia olikin huolissaan vesivahingon mahdollisuudesta. Eikä syyttä. Pahimmassa tapauksessa vahinko ajaa asukkaan evakkoon, kun kostuneita lattioita ja rakenteita kuivataan ja korjataan jopa kuukausikaupalla. Huolestuneimpia olivat 20-30 vuotta vanhojen talojen omistajat. Toisin sanoen juuri ne, joilla putkiremontti todennäköisesti vielä on tekemättä.
–Merkittävä osa suomalaiskotien vesivahingoista aiheutuu putkistojen vuodoista. Erityisesti 1970-luvulla rakennetuissa taloissa on jo ikänsä puolesta tarvetta putkien saneeraukselle, eikä tälle tosiseikalle kannata ummistaa silmiään, muistuttaa Utunen.
Vuotovahti pysäyttää vahingon
Asukas voi kuitenkin omalla toiminnallaan välttää suuren osa vuotovahingoista tai ainakin rajata niiden laajuutta. Esimerkiksi vesivuotovahti sulkee automaattisesti veden tulon vesivuodon ilmetessä. Valppaan ja säälimättömän vahdin haaviin jäävät myös salakavalasti vuotavat hanat ja wc-istuimet.
-Vuotovahti on suhteellisen edullinen ja suositeltava hankinta jokaiseen kotiin. Siksi on harmillista, että vain joka viidennellä oli tutkimuksen mukaan käytössä vuotovahti, sanoo Utunen.
Eniten vesivuotovahteja on hankittu uudempiin, alle 20 vuotta vanhoihin taloihin. Yllättäen yli 20 vuotta vanhoissa taloissa, joissa putkirikon riski on suurin, vesivuotovahdin hankinta kiinnostaa vähiten.
Tarkasta liitokset ja hanki vuotokaukalo
Toinen yksinkertainen keino vuotovahinkojen ehkäisemiseen on tarkastaa säännöllisesti pyykin- ja astianpesukoneiden liitäntäletkut. Löysistä liitoksista ja murtuneista pesukoneiden putkista aiheutuneet vahingot ovat toiseksi yleisimpiä vesivuotoja suomalaiskodeissa.
Liitosten testaaminen on helppoa: pyyhkäise talouspaperilla letkujen liitoksia sen jälkeen, kun koneet ovat olleet käytössä. Jos paperiin tulee vettä, liitoksessa on vuoto, joka pitää korjata välittömästi. Yli viisi vuotta vanhan astianpesukoneen poistoletku kannattaa vähintään koneen korjauksen yhteydessä vaihtaa uuteen. Astian- ja pyykkikoneen asennustyöt tulee jättää ammattilaiselle.
Hanki sekä pesukoneiden että kodin kylmälaitteiden alle vuotokaukalo, joka ohjaa karanneen veden näkyville. Pesukonetta ei pidä jättää päälle ilman valvontaa, ja käytön jälkeen vesihanat tulee muistaa sulkea.
Uponorin vedenkäyttötutkimus toteutettiin joulukuussa 2019 yhteistyössä Rakentaja.fi:n kanssa. Vastaajia oli yhteensä 1 448 ympäri Suomea.
Ifin Kunnon koti -palvelussa rakennusalan asiantuntijat auttavat Ifin kotivakuutusasiakkaita pitämään parempaa huolta omaisuudestaan ja muun muassa ennaltaehkäisemään vesivahinkoja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura Utunenomaisuusvakuutusten tuotepäällikkö
Puh:050 425 8364laura.utunen@if.fiAinomaija PippuriLehdistökontakti
Viestintäjohtaja
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Varkaudet ja kaatumiset yleisimpiä vahinkoja – näin liikut turvallisesti sähköisellä kulkuneuvolla31.3.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Sähköskootterit, sähköpotkulaudat ja muut sähköiset kulkuneuvot ovat tulleet pysyväksi osaksi kaupunkiliikennettä. Niiden aiheuttamista häiriöistä ja onnettomuuksista uutisoidaan säännöllisesti, mutta Ifin tilastojen mukaan yksityishenkilöt ajavat omilla laitteillaan varsin turvallisesti.
Akun kunto huolettaa monia käytetyn sähköauton ostossa – uusi akkutarkastus helpottaa siirtymää sähköautoilijaksi18.3.2025 08:27:05 EET | Tiedote
Huoli akun kunnosta voi jarruttaa käytettyjen sähköautojen kauppaa ja sähköautoon siirtymistä, selviää Ifin kyselytutkimuksesta. Tarve akkutarkastukselle kasvaa Suomen sähköautokannan ikääntyessä. Vastatakseen autoilijoiden huoleen If ja Autoklinikka ovat ideoineet akkutarkastuksen, joka selvittää helposti ajoakun ja auton pohjan kunnon.
Kysely: Suomalaisilla korkea luottamus kuntien kykyyn varautua ilmastonmuutokseen12.3.2025 08:12:00 EET | Tiedote
Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöiden odotetaan lisääntyvän Suomessa. Lähes kolme neljästä suomalaisesta luottaa asuinkuntaansa luonnonilmiöihin varautumisessa, kertoo Ifin kysely. Epäilevimpiä ovat pienillä paikkakunnilla asuvat. If ja Suomen ympäristökeskus käynnistävät tutkimusprojektin, jossa selvitetään kuntien varautumista ilmastonmuutokseen.
Hiihtolomalle sähköautolla: tyypillinen ensikertalaisen huoli on useimmiten turha13.2.2025 08:26:00 EET | Tiedote
Lauhan talven myötä moni eteläsuomalainen tuore sähköautoilija totuttelee hiihtolomalla ensimmäistä kertaa pidempään ajomatkaan talvikelissä. Ifin vahinkotilastot viime talvelta paljastavat, miten sähköautot pärjäävät erityisesti pakkasella. If kokosi vinkit hiihtolomamatkalle.
Kolme viidestä työikäisestä ei usko pärjäävänsä taloudellisesti pitkällä sairauslomalla – vuoden alusta sairauspäivärahaa leikattiin viidenneksellä10.2.2025 08:12:00 EET | Tiedote
Suomalaisten talous kestäisi heikosti tulojen tippumisen esimerkiksi sairausloman vuoksi, paljastaa Ifin tuore kyselytutkimus. Joka kolmannella työikäisellä ei ole lainkaan taloudellista puskuria. Sairauspäivärahaa leikattiin vuoden alusta, joten varautuminen on entistä tärkeämpää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme