
Henrik Ulfstedt oli jo luovuttanut - kassavirta-analyysi osoitti tunnetun ravintolan elinkelpoisuuden

“Kuinka henkisesti väsynyt olet? 99-prosenttisesti vai vähemmän?”
Tämä oli ensimmäinen kysymys jonka kassavirtakonsultti Riku Lehtinen teki ravintoloitsija Henrik Ulfstedille kuultuaan tämän päätöksestä hakea ravintolayhtiö Huli konkurssiin.
Hulin kruununjalokivi on Turun Piispankadulla oleva Hus Lindman, perinteinen ja arvostettu ravintola. Se työllistää yhdessä Kahvila Fikan ja lietolaisen kahvila-ravintola Viljan kanssa 14 työntekijää.
Ulfstedt oli henkisesti jo luovuttanut. Maalis-kesäkuulta oli koronan takia kadonnut puolen miljoonan euron edestä varauksia. Siitä ei pienillä katteilla toimiva ravintola nouse, hän uskoi.
“Aikaisin tehty konkurssi minimoi vahingot. Jos päätöksen olisi jättänyt elokuuhun, tuhot olisivat olleet paljon suuremmat”, hän perusteli Lehtiselle päätöstään. Jokainen hyvä liikkeenjohtaja toimii ripeästi, kun maailma muuttuu.
Analyysi: Kassavirtatulos positiivinen
Lehtinen ei luovuttanut. Hän pyysi Ulfstedtiltä kolmen edellisen kauden tilinpäätöksiä ja kuluvan kevään kirjanpitoraporttia.
Lehtinen teki analyysin, joiden avulla hän pyrki ymmärtämään, oliko yrityksen liiketoiminta ennen korona-iskua ollut elinkelpoinen. Eli oliko liiketoimintojen rahavirroista laskettu kassavirtatulos positiivinen, tuottanut yritykselle aitoa oikeaa rahaa.
Analyysi paljasti, että viimeisen kolmen vuoden aikana yritys oli pystynyt tuottamaan positiivisen kassavirtatuloksen. Omistajayhtiö oli käyttänyt rahat viisaasti lainojen lyhennyksiin. Lainoja ei ollut enää paljon jäljellä.
Analyysistä selvisi, että viimeksi päättyneiden kolmen kokonaisen tilikauden yhteenlaskettu kassavirtatuloskertymä oli yhteensä 142.000€.
Pienelle ravintolaryppäälle tämä oli hyvä.
Tulos ei sinänsä ollut Ulsftedtille suuri yllätys. Jokainen yrittäjä tietää yrityksensä ison kuvan. Uutta Ulfstedtille oli numeroista tehty analyysi ja johtopäätökset.
“Kerroin Henrikille, että jos Huli ei näillä numeroilla pääse yrityssaneeraukseen, niin minkään muunkaan yrityksen ei pitäisi sinne päästä”, Lehtinen sanoo.
“Yrityksesi on täysin elinkelpoinen. Olisi hullua menettää nuo työpaikat tämän koronan aiheuttaman tilanteen takia, sanoin”.
Konkurssipäätös pyörrettiin
Päätös oli Ulfstedtin. Hän koki, että hänellä oli energiaa jäljellä. Hän halusi pelastaa arvostamiensa työntekijöiden työpaikat.
Yrityssaneerauksessa yrittäjä saa määräajaksi suojan velkojiltaan. Rauhan keskittyä liiketoimintansa viemiseen yli kuolemanlaakson.
Ulfstedt meni läppärilleen ja kirjoitti viestin lakimiehelleen. Konkurssihakemus peruutettaisiin ja hän hakisi Hulin yrityssaneeraukseen.
Saneerauspäätös kestää normaalistikin viikkoja, kuukausia. On oletettavaa, että tänä vuonna jonot ovat aiempaakin pidemmät.
Seuraavaksi Lehtinen tekee Hulille suunnitelman, miten yritys selviää yli koronan aiheuttaman kysyntäshokin. Suunnitelma pureutuu yrityksen prosesseihin, jolloin se on paljon realistisempi kuin reskontratiedoista mekaanisesti johdettu kassaennuste.
Kassavirta-analyysi avaa yrittäjälle, mistä tulo- ja menovirroista kassavirtatulos muodostuu. Yrittäjä pystyy tällöin johtamaan niitä.
Kuolemanlaakson syvyys ja leveys ei ole kenenkään tiedossa. Ulfstedt on päättänyt ylittää sen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toimitusjohtaja Henrik Ulfstedt, Ab Huli Oy,
henrik.ulfstedt@huli.fi,
0400 466 800.
Pääanalyytikko Riku Lehtinen,
riku.lehtinen@strategicaccounting.fi,
+358 400 225 577
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Ruokorannantie 15
20900 Turku
+358 400 22 55 77http://www.strategicaccounting.fi
Strategic Accounting Finland Oy (SAF) on Suomen johtava kassavirtajohtamiseen keskittynyt yritys. Kehitämme kassavirran kasvattamisessa tukevia ohjelmistoja, koulutamme ja palvelemme alansa johtavia yrityksiä tulevien kassavirtojen hallinnassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.