Ilmastoterapia-podcastista toivoa ja rakennuspalikoita utopioille
- Ilmastoahdistusta ei ratkaista hokkuspokkustempuilla, mutta kokemukseni mukaan jakaminen, puhuminen, asioiden käsittely yhdessä myöskin jakaa ahdistusta. Siinä piilee toivon ja optimismin siemen, korostaa Helsingin yliopiston työelämäprofessori Pekka Sauri
Ilmastonmuutosta koskeva keskustelu painottuu usein päästövähennyskeinoihin, joita on lukemattomia. Ihmisten on vaikea motivoitua muutokseen, koska keskustelusta puuttuu yhteiskunnallinen utopia, unelma siitä miten elämä voisi olla paitsi vähemmän kuormittavaa, myös muuten parempaa.
- Podcastissa asioita voi käsitellä syvällisemmin ja toivommekin, että podcastimme paitsi tarjoaa välineitä ahdistuksen käsittelyyn, niin myös rakennuspalikoita utopioiden muodostamiseen. Koronakriisin keskellä utopiat ovat ajankohtaisempia ja tarpeellisempia kuin pitkään aikaan, painottaa Ilmastoinfon projektipäällikkö Petteri Nisula.
Ensimmäinen jakso käsittelee maata pitkin matkustamista ja asiantuntijavieraana on elokuvaohjaaja Timo Wright. Jakson keskeinen kysymys on, voimmeko itse asiassa saada enemmän irti matkustamisesta, kun se tehdään hitaasti ja maata pitkin? Omaa ja koko länsimaisen yhteiskunnan suhdetta matkustamiseen onkin hyvä pohtia juuri nyt, koska koronan jälkeisessä elvytyksessä yhteiskunnilla tuskin on varaa tukea lentoalaa entiselleen.
Ilmastoterapia-jaksot julkaistaan kolmen viikon välein ja seuraava, ruokaa käsittelevä jakso ilmestyy 24.4. Siinä vieraana on toimittaja ja kansalaisaktivisti, Lihan loppu -kirjan kirjoittaja Suvi Auvinen. Myöhempien jaksojen teemat ovat vaatteet ja pikamuoti, lasten hankinta, harrastukset, oma etuoikeutettu asema, mitkä teot vaikuttavat ja mistä uskoa parempaan tulevaisuuteen.
Ilmastoterapia-podcastit on tuottanut Jaksomedia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petteri Nisula
HSY:n Ilmastoinfon projektipäällikkö
0503208514
Pekka Sauri
Helsingin yliopiston työelämäprofessori
0500 433 464
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
HSY:n Ilmastoinfo opastaa ja kannustaa kaupunkilaisia, taloyhtiöitä ja pk-yrityksiä ilmastoystävällisiin valintoihin. Ilmastoinfo on osa HSY:tä. Toimimme yhdessä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmastoinfo HSY
Taloyhtiöt tarvitsevat apua ilmastonmuutokseen sopeutumisessa – uusi hanke käynnistyi keinojen löytämiseksi18.4.2024 07:45:00 EEST | Tiedote
Ilmastonmuutos lisää rankkasateita, sademääriä ja hellejaksoja. Taloyhtiöiden kannattaakin huomioida ilmastonmuutos kiinteistönpidossaan, jotta kiinteistö säilyy terveellisenä ja turvallisena asua myös tulevaisuudessa. Uudessa HSY:n koordinoimassa TALVI-hankkeessa luodaan taloyhtiöille työkalut, joilla kiinteistöä hallitaan, kuntoarvioidaan ja korjataan ilmastokestäväksi.
Energiansäästömahdollisuuksista viestiminen taloyhtiössä kasvattaa asukkaiden energiatietoisuutta6.10.2022 11:42:09 EEST | Tiedote
Harvassa taloyhtiössä valitetaan liiasta viestinnästä. Toisaalta taloyhtiöiden hallituksissa tuskaillaan viestinnän vaikeutta ja sopivia kanavia. Ajankohtainen energia-aihe osuu kipeästi myös taloyhtiöihin ja niiden asukkaisiin, kun energian hinta nousee kohisten. HSY:n Ilmastoinfon hankkeessa havaittiin, että aktiivinen viestintä asukkaiden omista energiansäästömahdollisuuksista kasvatti heidän kokemustaan energiansäästön tärkeydestä ja tyytyväisyyttään viestinnän määrään ja sisältöön. Hankkeessa tuotettiin viestintämateriaaleja, jotka ovat nyt vapaasti hyödynnettävissä kaikissa Suomen taloyhtiöissä.
Kaupunkiviljelyä voi harrastaa myös ilman omaa pihaa tai palstaa - HSY:n Ilmastoinfon uutuuskurssi tarjoaa apua taloyhtiöviljelijöille6.4.2022 11:08:49 EEST | Tiedote
Verkkokurssialusta Koutsin tämän kevään kurssiuutuus on Koko talo viljelee -kaupunkilaisen viljelykurssi. Kaupunkiviljely on yhä suositumpaa, mutta palstoille voi olla vuosienkin jonot. Kurssin avulla helpotetaan taloyhtiöitä ja taloyhtiöiden asukkaita ottamaan viljelyharrastus osaksi yhteisöllistä asumista. Viljelykurssin lisäksi kestävän elämän verkkokurssialustalta löytyy suosikkikurssit Ilmastotreeni ja Energiaekspertti. Kevään kunniaksi HSY:n Ilmastoinfo istuttaa puun jokaista uutta rekisteröitynyttä kohti, joten jo pelkällä rekisteröitymisellä pääset ilmastotekojen alkuun.
Taloyhtiöiden energiatehokkuutta vauhditetaan asukasviestintää kehittämällä22.2.2022 08:13:00 EET | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalveluiden TAVIS-hankkeessa taloyhtiöiden hallituksille tarjotaan tukea energia-asioista viestimiseen, lisäksi tuetaan asukkaiden, osakkaiden ja taloyhtiön hallituksen vuoropuhelua energiatehokkuushankkeiden edistämiseksi. Ensimmäinen toimenpide oli viestinnän lähtötilanteen kartoitus. Taloyhtiöiden hallituksille suunnattu kyselytutkimus toteutettiin Kiinteistöliitto Uusimaan jäsenille, vastauksia saatiin 372 hallituksen jäseneltä. Lisäksi reilut sata vastausta saatiin asukaskyselytutkimuksena hankkeessa mukana olevissa neljässä pilottitaloyhtiössä. Näin saatiin kokonaiskuva taloyhtiöviestinnän toimivuudesta niin asukkaan, osakkaan kuin hallituksenkin jäsenen näkövinkkelistä.
Huippuravintoloiden kikat kotikeittiöön – Toinen Kattaus minimoi ruokahävikin24.1.2022 07:45:00 EET | Tiedote
Ruoan kasvatus, tuotanto ja valmistus ovat maailman suurimpia päästölähteitä. Ravinnon tuotantoketju syö valtavat määrät energiaa ja ketjun loppupäässä vain osa ruoasta päätyy sinne, minne se kuuluu. Suomalaisissa kotitalouksissa vuosittainen ruokahävikki on yli 130 miljoonaa kiloa – tämä on noin 500 miljoonan euron edestä ruokaa! Neljän hengen perheessä määrä vastaa usean sadan euron heittämistä roskiin. Hyvä uutinen on se, että pienillä käytännön teoilla asiaan voi vaikuttaa. HSY:n Toinen Kattaus –kampanjassa ravintoloiden huippukokit antavat ammattitaitonsa kaupunkilaisten käyttöön hävikin hillitsemiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme