Kansalliskirjasto kerää verkkosisältöjä koronavapusta ja -arjesta verkkoarkistoon
Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.kansalliskirjasto.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.
Kansalliskirjastoa kiinnostavat etenkin erilaiset etätapahtumat ja etävappuun liittyvä sisältö sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivustoilla. Näitä ja muita vapunviettoon sekä korona-arkeen liittyviä verkkosisältöjä Kansalliskirjasto toivoo suomalaisten vinkkaavan korona-aiheeseen teemakeräykseensä.
Toivottuja verkkosisältöjä ovat esimerkiksi aiheeseen liittyvät meemit, bloggaukset, kuvat, videot, tapahtumat, aihetunnisteet (hashtagit) eri somekanavissa tai elämää koronan aiheuttaman poikkeustilan aikaan heijastavat tempaukset.
Verkkosisältöjä voi ehdottaa 13.5. asti verkkolomakkeella -> https://webropol.com/s/kansalliskirjasto2020koronakerays
Suomalainen verkkoarkisto ja verkkoaineistojen tallentaminen
Kansalliskirjasto on vuodesta 2006 alkaen tallentanut kotimaisia verkkosivustoja verkkoarkistoon. Vuosittain toteutettavassa Suomi-keräyksessä tallennetaan läpileikkaus suomalaisista .fi- ja .ax-päätteisistä sivustoista. Verkossa ilmestyviä uutissisältöjä arkistoidaan päivittäin, viikoittain tai kuukausittain riippuen sivustojen päivittymistiheydestä. Näiden keräysten lisäksi Kansalliskirjasto tekee ennalta rajattuihin aiheisiin ja aineistotyyppeihin liittyviä teemakeräyksiä. Vuosittain verkkoarkistoon karttuu noin 20 teratavua suomalaisia verkkoaineistoja.
Tallennetut verkkoaineistot ovat käytettävissä vapaakappaletyöasemilla, joita on vapaakappalekirjastoissa, Eduskunnan kirjastossa ja Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa. Tallennetut aineistot ovat käytettävissä tekijänoikeuslain mukaisesti vain vapaakappaletyöasemilla, mutta suomalaisen verkkoarkiston hakemisto on osoitteessa https://verkkoarkisto.kansalliskirjasto.fi.
Toiminta perustuu lakiin kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä (1433/2007).
Lisätietoa kotimaisen julkaisutuotannon arkistoinnista on saatavilla verkkosivuiltamme osoitteesta https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/vapaakappaletoimisto
Tiedustelut: palvelupäällikkö Aija Vahtola (puh: 0503419808, s-posti: aija.vahtola@helsinki.fi)
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Kirjasto toimii tutkimuskirjastona erityisesti humanistis-yhteiskuntatieteellisillä aloilla ja on merkittävä kulttuuriperintödatan käyttöön asettaja. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.
Kansalliskirjasto on osa Helsingin yliopistoa, yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälistä tiedeyhteisöä. Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto kuuluu maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen joukkoon.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Lintujen talviruokintapaikkojen määrät vähenevät20.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan entistä harvempi suomalainen ruokkii lintuja. Suurimmat syyt ruokinnan vähenemiseen ovat havainnot rotista ja taloyhtiöiden tiukentuneet säännöt. Yksittäisillä ruokintapaikoilla linnuille tarjotaan kuitenkin entistä enemmän ja monipuolisempaa ruokaa.
Psykiatrisen diagnoosin synty potilaan ja ammattilaisen välillä tehtävä näkyvämmäksi19.11.2024 11:33:33 EET | Tiedote
Usein menettely psykiatristen häiriöiden antamisen taustalta häivytetään, vaikka käsitys persoonallisuushäiriön diagnoosista rakentuu potilaan ja ammattilaisen välisessä vuorovaikutuksessa.
Nuorten psykoottistyyppiset oireet kytkeytyvät masennukseen ja itsetuhoisuuteen15.11.2024 09:35:39 EET | Tiedote
Psykoottistyyppiset oireet, kuten epäluuloisuus ja epätavalliset ajatukset, ovat yleisiä nuorilla, jotka lähetetään nuorisopsykiatriseen hoitoon, ja ne liittyvät usein masennukseen ja itsetuhoisuuteen. Tutkijat korostavat niiden systemaattisen arvioinnin tärkeyttä osana nuorten hoitoa.
Mitokondrioiden kierrätys keski-iässä voi olla ratkaisevan tärkeää aivojen terveydelle14.11.2024 11:34:59 EET | Tiedote
McWilliams Lab -tutkimusryhmän uusi tutkimus korostaa keski-iän merkitystä aivojen terveydelle olennaisena ajanjaksona. Sen aikana tapahtuu merkittäviä muutoksia siinä, miten solut poistavat vaurioituneita mitokondrioita. Puutteet tässä kierrätysprosessissa on yhdistetty Parkinsonin ja Alzheimerin taudin kaltaisiin hermorappeumatauteihin, mutta viime aikoihin asti tämän prosessin tutkiminen ikääntyvissä nisäkäsaivoissa on ollut haastavaa.
Vetäytyneet nuoret rakentavat identiteettinsä kärsimyksen perustalle14.11.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Vetäytyneiden nuorten miesten minuus erottuu muista psyykkisten ja sosiaalisten puutteiden ja fatalistisen uhriuden kautta. Kärsimys on samalla nuorten keino torjua yksilönvastuun eetos ja kapinoida yhteiskuntaa vastaan, ilmenee Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta, jonka aineisto pohjautuu Hikikomero-keskustelufoorumiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme