Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kohdennettua apua kuormittavaan arkeen – Helsinki aloittaa uudenlaisen palvelun lapsiperheiden tukemiseksi

Jaa
Perheen mukana -palvelussa lapsi saa pitkäaikaisen tukijan ja vanhempi apua työllistymiseen tai kouluttautumiseen.

Uusi palvelu on tarkoitettu perheille, joiden 3–6-vuotiaalla lapsella on arkea haittaavia haasteita keskittymisessä, käyttäytymisessä, sosiaalisissa taidoissa tai tunne-elämässä. Lapsen huoltajalla puolestaan on koulutustarpeita tai hän on poissa työelämästä.

Apua kuormittavaan arkeen voivat palvelusta saada esimerkiksi yksinhuoltajaperheet tai perheet, joissa on toimeentulon ongelmia, haasteita vuorovaikutuksessa lapsen kanssa, aikuisten välisiä ristiriitoja tai elämänhallinnan vaikeuksia.

– Tavoitteena on tarjota perheille varhaista tukea ja auttaa arjen haasteissa ennen kuin ongelmat kasaantuvat suuremmiksi. Kyse on jo aiemmin vireille laitetusta hankkeesta, jonka merkitystä koronakriisi on korostanut, pormestari Jan Vapaavuori kertoo.

Palvelu on perheille maksuton, ja sen tuottavat SOS-Lapsikylän Perhekumppani sekä Diakonissalaitoksen Vamos. Kaupunki maksaa tuloksesta eli siitä, että perheet eivät päädy raskaiden viimesijaisten palveluiden käyttäjiksi. Hankkeen vaikuttavuutta seurataan aina vuoteen 2032 asti.

Neuvola ja varhaiskasvatus ohjaavat palvelun piiriin

Perheen mukana -palvelu on kohdistettu Vuosaaressa ja Mellunkylässä asuville helsinkiläisille. Varhaiskasvatuksen ja neuvolan työntekijöitä on kevään 2020 aikana perehdytetty ohjaamaan sopivia perheitä palveluun, johon perhe voi hakeutua myös itse. Uusi palvelu tiivistääkin osaltaan Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyötä.

– On tärkeää, että tarjoamme perheille tukea varhaisessa vaiheessa ja ehkäisemme ennalta ongelmia. Perheen mukana -palvelu täydentää kaupungin tarjoamia palveluita hyvin, Helsingin lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski sanoo.

Perheen mukana -palvelua toteutetaan osana Lapset SIB Helsinki -hanketta, jota rahoittaa FIMin hallinnoima rahasto. SIB tulee sanoista Social Impact Bond. Se on vaikuttavuusinvestoimisen muoto, joka on uudenlainen tapa rahoittaa hyvinvointia edistävää ja syrjäytymistä ehkäisevää työtä.

– Lapset SIB -ohjelmassa on mitattavat hyvinvointitavoitteet. Toiminta on alkanut aiemmin Hämeenlinnassa, Lohjalla ja Vantaalla, ja on hienoa saada Lapset SIB myös Helsinkiin, hankekoordinaattori Riikka Westman Lastensuojelun Keskusliitosta toteaa.

Perheet ja kunta saavat tukea rahaston rahoittamien palvelujen kautta.

– Mikäli toiminnan vaikuttavuustavoitteet saavutetaan, maksaa kunta osan laskennallisista säästöistä rahastolle tulospalkkiona, ja sijoittajat voivat saada sijoittamansa pääoman lisäksi kohtuullisen tuoton sijoitukselleen, vaikuttavuussijoittamisen johtaja Jani Kempas FIM Pääomarahastoista kuvailee.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot: Katja Rajaniemi, projektipäällikkö, Mukana-ohjelma, puh. 09 310 23625
Yhteyshenkilö: Nina Dale, viestintäasiantuntija, puh. 09 310 23875
www.hel.fi/mukana

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Työpajankatu 8
00580 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 12.11.20248.11.2024 13:18:15 EET | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 12. marraskuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistalla on muun muassa toimialan talousarvion 2024 kolmas toteutumisennuste sekä lausunto kaupunginhallitukselle hallituksen esitysluonnoksesta perusopetuslain muuttamisesta koskien puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käyttöä. Lisäksi esityslistalla on useita tilahankkeita: päätös ruotsinkielisen päiväkodin perustamisesta Kallion peruspiiriin, Linjojen osa-alueelle osoitteeseen Ensi Linja 1 lausunto Alppilassa osoitteessa Sturenkatu 6 sijaitsevaan Åshöjdens grundskola-koulurakennukseen sijoittuvien erityisopetustilojen hankesuunnitelmasta päätös Pitäjänmäkeen osoitteeseen Viinenkuja 6 toteutettavan peruskoulun ja päiväkodin perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksestä päätös kulttuurikeskus Stoan perusparannukseen ja laajennukseen sijoittuvien työväenopiston ja Arbiksen tilojen tarveselvit

Helsinki torjuu lähisuhdeväkivaltaa – kampanja lisää tietoisuutta, näin haet apua4.11.2024 10:02:51 EET | Tiedote

Väestötutkimuksen mukaan 16–74-vuotiaista suomalaisista 44 % on kokenut parisuhdeväkivaltaa ja 65 % lapsuusajan lähisuhdeväkivaltaa. Naisista 48 % ja miehistä 39 % oli kokenut parisuhdeväkivaltaa. THL:n Kouluterveyskyselystä vuodelta 2023 käy ilmi, että noin yksi viidestä neljäs- ja viidesluokkalaisesta helsinkiläisestä pojasta on kokenut fyysistä väkivaltaa edellisen vuoden aikana. Lähes puolet helsinkiläisistä kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista tytöistä on kokenut henkistä väkivaltaa heistä huolta pitävien aikuisten taholta. Pieni osa väkivallasta päätyy rikostilastoihin ja vain osa hakee apua väkivaltaan. Tilastokeskuksen rikos- ja pakkokeinotilastoista käy ilmi, että Helsingissä viranomaisten tietoon tulleita yli 18-vuotiaita pari- ja lähisuhdeväkivallan uhreja on tilastoitu 1214 vuonna 2023. Miehiä tilastoitiin 9 % enemmän ja naisia 3 % vähemmän kuin edellisvuonna. Uhreista naisia oli 70 % ja miehiä 30 %. 0–17-vuotiaita uhreja tilastoitiin 334. Tämä oli 28 % enemmän kuin edellis

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye