
Saako pomo etätyöläiset kukoistamaan vai kangerteleeko johtaminen? Suomen Ekonomit selvitti
Suomen Ekonomit kysyi huhtikuun lopussa jäseniltään, miten lähijohtaminen on sujunut, kun valtaosa asiantuntijatyötä tekevistä on siirtynyt täysin tai lähes täysin etätyöhön. Kyselyyn vastasi noin 300 Suomen Ekonomien jäsentä.
Vastaajat olivat melko kriittisiä: kolmanneksen mielestä johtaminen oli mennyt huonoon suuntaan. 29 % vastaajista sanoi, että etätyöhön siirtymisen seurauksena johtaminen on heikentynyt. Toisaalta 9 % kertoi, että johtaminen on päinvastoin parantunut. Hiukan yli puolet ei ole huomannut johtamisen laadun muuttuneen mitenkään.
Etätyöhön tottuneissa ja itseohjautuvissa organisaatioissa muutos on vastausten perusteella ollut vähemmän dramaattinen.
Viestintä on avainroolissa
Jos etätyötä ei ole ennestään tehty kovin paljon, ekonomit ovat painiskelleet etenkin viestintään liittyvien haasteiden kanssa. Näin vastaajat kertovat:
”Tieto ei enää kulje ’ohimennen’ eikä esimies edes yritä korvata tätä olemalla yhteydessä. Yhteydenpito on täysin alaisen aktiivisuuden varassa.”
”Ensiksi etätyöhön siirtyminen hoidettiin ristiriitaisella viestinnällä. Selkeästi johto oli etätyöhön siirtymistä vastaan (ja on vieläkin).”
Johtamiselta odotetaan kriisissä osittain eri asioita kuin aiemmin
Kyselyssä kysyttiin myös sitä, onko etätyön tekeminen muuttanut odotuksia esihenkilöä tai työpaikan johtoporrasta kohtaan. Kolmanneksen odotukset olivat muuttuneet. Muutostoiveita aiheuttivat sekä itse etätyöhön siirtyminen että kriisitilanne.
Vastaajat toivoivat johtajilta ennen kaikkea yhteydenpitoa ja vaivannäköä sen puolesta, että tiimin sosiaaliset kontaktit säilyvät:
”Selvitä tiimiläistesi preferenssit yhteydenpitoon. Takaa vähintään kerran viikossa puhelu/videopuheluyhteys kahden kesken.”
Myös tunnetason ymmärtämistä ja työntekijöiden jaksamisesta huolehtimista toivottiin enemmän:
”Toivoisin inhimillisyyttä, ymmärtämistä ja kuuntelemista. Se ei tarkoita, että kaikkeen tarvitsee suostua, mutta keskustelulle pitäisi antaa mahdollisuus ja pitäisi uskaltaa kohdata myös ns. negatiiviset tunteet ja asiat. Nyt niitä kartellaan.”
Osa pomoista on loistanut yllättävässä tilanteessa, jonka korona aiheutti työskentelytapoihin. Muutosten myötä johtamisessa on tapahtunut myös positiivista kehitystä. Eräs vastaaja kuvailee näin: ”Päivittäiset aamutsekit ym. tiimin kanssa ovat tuoneet jopa enemmän läpinäkyvyyttä kuin aiemmin.”
Suomen Ekonomien uravalmentajien 5+1 vinkkiä virtuaalijohtamiseen
- Ole kiinnostunut ja ole läsnä. Käytä eri kanavia eri tarpeisiin, huomioi ihmisten erilaisuus.
- Selkeytä suunta ja priorisoi. Huomaa, että poikkeusoloissa työteho voi olla tavanomaista pienempi. Sovi tavoitteet ja priorisoi tärkeimmät asiat.
- Etsi toimivia toimintatapoja. Mieti, toimiiko vanha tapa uudessa tilanteessa. Esimerkiksi etäpalaverit saattavat vaatia erilaista järjestelmällisyyttä ja valmistautumista.
- Luota ja anna tilaa. Reflektoi tapaasi seurata työntekijöiden tekemistä. Osoitatko luottamusta?
- Olet riittävän hyvä omana itsenäsi. Ole rehellinen ja myönnä puutteesi.
+ Jos kaipaa urasparrausta tai haluaa reflektoida omaa johtamistyyliäsi, kannattaa hyödyntää oman ammattiliiton uravalmennuspalvelut.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Marjut Hallavo, urapalvelupäällikkö, Suomen Ekonomit
marjut.hallavo@ekonomit.fi
puh. p. +358400272911
Arja Parpala, kehityspäällikkö (urapalvelut), Suomen Ekonomit
arja.parpala@ekonomit.fi
puh. p. +358400421950
Tietoja julkaisijasta
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki
+358 (0) 20 129 9299http://www.ekonomit.fi
Suomen Ekonomit - Finlands Ekonomer ry
Olemme yli 50 000 vaikuttajan yhteisö, kauppatieteellisen yliopistotutkinnon suorittaneiden sekä alan opiskelijoiden palvelu- ja etujärjestö.
Olemme Akavan neljänneksi suurin jäsenjärjestö, liittomme muodostavat 25 ekonomiyhteisöä ja 13 opiskelijayhteisöä. Teemme vaikuttamistyötä hyvän työelämän ja kestävän yhteiskunnan puolesta. Autamme jäseniämme luomaan merkityksellisen elämän ja tavoittelemaan unelmiaan – vapauttamaan todellisen potentiaalinsa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Ekonomit - Finlands Ekonomer
Kauppatieteiden opiskelijat työllistyivät kesällä 2020 aiempaa huonommin11.12.2020 09:37:01 EET | Tiedote
Kauppatieteilijöiden kesätyöpaikat vähenivät koronakesänä selvästi. Tilannetta voi silti kuvata torjuntavoitoksi: alaa opiskelevista edelleen neljä viidestä löysi itselleen kesätyön.
Business needs healthy professionals – student associations provide grass-roots education on mental health15.11.2020 08:00:00 EET | Press release
Finnish Business School Graduates works to support student associations and will be participating in the Mental Health Week activities between 15 and 22 November.
Elinkeinoelämä tarvitsee ehjiä ekonomeja – Opiskelijayhdistyksissä kouluttaudutaan ruohonjuuritason mielenterveystyöhön15.11.2020 08:00:00 EET | Tiedote
Suomen Ekonomit tukee opiskelijayhdistyksiä mielenterveystyön ensiapukurssien järjestämisessä ja osallistuu Mielenterveysviikkoon 15.-22.11.
Suomalaisten myyntiosaaminen nousuun – Suomen Ekonomit ja Kaupan liitto perustavat yhdessä School of Sales -myyntikoulun20.10.2020 10:15:34 EEST | Tiedote
School of Salesin taustalla on voittoa tavoittelematon yhteiskunnallinen yritys, joka kokoaa kouluttajiksi Suomen parhaat myynnin osaajat. Myyntikoulun missiona on nostaa myynnin osaamista ja arvostusta ja sitä kautta parantaa Suomen kilpailukykyä ja kasvun edellytyksiä.
“Uusia työpaikkoja syntyy kasvuyrityksiin” – Suomen ekonomit esittää 10 keinoa kasvuyrittäjyyden edistämiseksi5.9.2020 10:00:46 EEST | Tiedote
Kasvuyrityksillä on merkittävä työllistävä vaikutus Suomessa. Siksi Suomen Ekonomit tarjoaa kymmenen keinoa, joilla edistetään kasvuyrittäjyyttä ja siten luodaan korkean tuottavuuden työpaikkoja Suomen talouskasvun pohjaksi.